Eleonoran kodista tuli "makramee-luola" – Harrastajat jonottavat työpajoihin ja nyt järjestäjä paljastaa, mikä on ihan "ehdoton hitti"

Sisustaminen: Luonnonläheinen ja boho-tyylinen makramee löytyy monien kodeista.

Eleonora Koort järjestää makramee-työpajoja. Joel on oppinut tekniikan koulun käsityötunnilla ja teki kierresolmua. Taustalla Koortin tekemä valtava makramee, joka on toiminut häissä hääkaarena. Anniina Virtanen
Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Sisustusaiheiset Instagram- ja Pinterest-tilit, sisustuslehdet, käsityötyöpajat, suomalaisten kodit... Makrameet näkyvät nyt joka puolella.

Eleonora Koort kutsuu omaa kotiaan leikkisästi "makramee-luolaksi", koska käytännössä kaikkialla on makramee-töitä, keppejä ja lankoja.

Makramee perustuu lankojen solmimiseen, punontaan ja letitykseen tietyillä tekniikoilla.

Makrameen opettelu aloitetaan perussolmuista. Anniina Virtanen

Joulukuussa Koort pitää makramee-työpajoja, jossa tehdään esimerkiksi pieniä makramee-töitä kanelitankoon, tai joulukoristepallon tai lasilyhdyn ympärille.

Hänen työpajassaan Jätkäsaaressa Clarion hotellin Living Roomissa solmuja ahkerasti punoo 10-vuotias Joel hänen äitinsä Nooran kanssa.

Se pehmentää ja tuo lämpöä kotiin.

– Olen tehnyt näitä käsityötunneilla koulussa, Joel sanoo keskeyttämättä kierresolmun tekemistä.

Noora mainitsee, että solmeilu tekee hyvää käsi-silmä-koordinaatiokyvylle.

– Meillä on kotona Eleonoralta tilattu iso makramee-seinätyö ikään kuin sängynpäätynä. Se pehmentää ja tuo lämpöä kotiin, Noora sanoo.

Koort ei maaliskuussa koronan alettua ottanut vastaan enää uutta työsopimusta, vaan hurahti makramee-töihin kokopäiväisesti.

– Se ei ole loppunut päiväksikään. Makramee on hyvin meditatiivinen ja luova harrastus, mutta kyse ei ole vain solmujen tekemisestä. Täytyy suunnitella, käsitellä keppejä, leikata lankoja oikean mittaisiksi, ja niin edelleen. Siinä voi mennä paljon aikaa. Solmiminen on siinä se bonus, Koort sanoo.

Makramee on hyvin meditatiivinen ja luova harrastus.

Hänen Instagram-tilillään @ellunlankaleikit on noin 1 700 seuraajaa.

Makramee-työt voivat olla myös pieniä. Anniina Virtanen

Helsingissä erilaisia askartelukursseja tarjoavan Askarruttajan yrittäjä Piia Kinnunen on myös huomannut makrameen suosion räjähdyksen.

– Muutama vuosi sitten yritin pitää yhtä makramee-kurssia, enkä saanut sinne tarpeeksi osallistujia. Viimeisen kolmen vuoden aikana kysyntä on selvästi muuttunut. Pidän yleisölle avoimia makramee-kursseja noin 20 vuodessa ja kaikkiin on pidemmät jonot, mitä pystyn ottamaan, hän sanoo.

Joulukuun makramee-kurssit hän joutui koronan takia perumaan. Ensi vuosi on kuitenkin myös makrameentäyteinen, koska muuta ei oikein toivotakaan.

Myös yritykset tilaavat hyvinvointitapahtumiin makrameen punontaa.

– Tänä päivänä meidän monien työ on sellaista, jossa ei synny näkyvää konkreettista jälkeä. Siksi tällainen käsillä tekeminen on terapeuttista ja rentouttavaa vastapainoa, kertoo Kinnunen, joka on psykologi taustaltaan.

Seinävaatteet näkyivät myös tämän vuoden asuntomessujen katalogeissa.

– Jos ajattelen meidän skandinaavista väri- ja tyylimaailmaa, niin kovin hyvinhän makramee siihen sopii. Luonnonläheiset materiaalit ovat muutenkin ajan hermolla, Kinnunen sanoo.

Luonnonvalkoinen lienee suosituin väri. Lisäksi suositaan beigen ja harmaan eri sävyjä. Aiemmin kesällä ja syksyllä sinapinkeltainen oli suosittu väri.

Seinäkoristeiden lisäksi sisutuksellisia makramee-töitä ovat esimerkiksi korit, kaitaliinat, lasinaluset ja säilytyskassi vaikka posteille.

– Minun työpajoissani ehdoton hitti on ollut kissan riippukeinu. Kissanomistajat ovat ihastuneet, ja olen kuullut palautetta, että niin ovat myös heidän kissansakin. Se on samalla sisustuselementti, kun tehdään katosta roikkuva riippukeinu, Kinnunen kuvailee.

Makramee-tekniikalla voi tehdä myös pieniä mattoja, tyynynpäällisiä, kukka-amppeleita, korvakoruja. Vain mielikuvitus on rajana.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut