Pähkäily kaupan hyllyillä loppui kun Alina Kangasluoma alkoi tilata ainekset ja reseptit kotiin – "Olen aika huono itse keksimään mitään uusia ruokia"

Ruoka: Helsingissä toimii suosittu lukuisia ruokakassitoimijoita, jotka kuljettavat elintarvikkeita kotiin.

Viikkiläinen kahden lapsen äiti Alina Kangasluoma ei luokittele itseään mestarikokiksi, Kokkaustaidot taipuvat silti helposti arkiruoan tekoon, vaikka lempipuuhaa se ei olekaan.

Ideointiapuun ja arjen helpottamiseksi Kangasluoma päätti viime vuonna ollessaan vielä täyspäiväisesti kotona perheen yksivuotiaan Milo-pojan kanssa ottaa avuksi kotiin kuljetettavan Ruokaboksin.

– Meille tuli mainos Ruokaboksista ja päätin kokeilla sitä. Olen aika huono itse keksimään mitään uusia ruokia. Elämme kiireistä arkea, joten siitä on tullut meille arjen helpottaja.

Kaupat varautuvat joulun alla ennätysmäisiin ruuhkiin – Näin vältät pahimman ryysiksen

Perhe tilaa tavallisesti perusboksia, jossa on reseptit ja ruokatarpeet neljään ruokaan. Kerran on kokeiltu myös Muksuboksi.

Suurin hyöty boksista on ollut helppous, uudet ideat ja maut.

– Maut ovat raikkaita. Boksi on opettanut minulle myös, että kalan kanssa käy esimerkiksi tomaattikastike. Aina ei tarvitse olla kermaa. Korona korosti boksin tärkeyttä, kun ei tarvitse lähteä kauppaan.

Viime vuonna suosionsa läpi lyöneellä Ruokaboksilla on Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla noin 15 000 tilaajaa.

– Ihmiset kokevat, että arjesta vapautuu aikaa ruokaostosten suunnittelusta ja tekemisestä merkityksellisempiin asioihin eli yhdessäoloon ja uusien reseptien kokeiluun yhdessä. Myös monet sinkut käyttävät Ruokaboksia yhdessä siten, että kokoonnutaan yhdessä viettämään aikaa ja kokkaamaan, sanoo toimitusjohtaja Juhana Rintala.

Helsingissä perusbokseja tilataan joka paikassa, vegeä eniten ydinkeskustassa ja lapsiperheiden bokseja useimmin lähiöissä.

Helsinkiläinen Saga viettää jouluaaton Netflixin kanssa – Prisman ketjujohtaja ennakoi: "Pienet pakkauskoot ovat tänä vuonna suosittuja"

Alina Kangasluoman perheen ekaluokkalainen poika asuu äidin luona puolet ajasta, joten viikot, jolloin poika on isällään, ovat ruokien suunnittelun kannalta hyvinkin erilaisia.

– Ruokaboksista teemme meille aikuisille iltaruokaa. Teemme usein miehen kanssa yhdessä, kun pienempi lapsista on jo nukkumassa ja isompi ei ole meillä.

Kangasluoma tosin nauraa, että puoliso Jyri Kivimäkeä on ollut ajoittain haastavaa saada innostumaan yhteisistä kokkaushetkistä.

Kivimäki työskentelee lentäjänä ja on välillä töidensä vuoksi pois kotoa muutamankin päivän. Silloin ainakaan reseptiruokia ei tule yksin tehty eikä boksia siksi tilatakaan viikoittain.

– Vaihdellen. Tilaamme sen ehkä pari kertaa kuussa.

Kun koronakriisi iski, vallilalainen Janne, 36, organisoi vähävaraisille maskijakelun ja riskiryhmäläisille lääketoimituksia – "Kaikkien apu tuli tarpeeseen"

Joskus on käynyt niin, että seuraavan viikon boksin sisältö ei ole miellytäkään, kun reseptit kilahtavat edellisellä viikolla sähköpostiin. Silloin boksin voi jättää tilaamatta. Mikään resepti jää harvoin kokkaamatta kokonaan.

Kangasluoma on huomannut, että boksin tilaamisen myötä kasvisruokien syöminen on lisääntynyt.

– Voisin hyvin kuvitella tilaavani välillä myös vegeboksin. Moni ruoka on jäänyt meidän repertuaariin.

Tällaisia ovat esimerkiksi punajuurikeitto ja "fetaperunahässäkkä". Muista kuin kasvisruoista erityisen hyviä on Kangasluoman mielestä ollut muun muassa lohipata.

Helsingissä toimii lukuisia ruokakassi-toimijoita, jotka kuljettavat kaupasta tilattuja elintarvikkeita kotiin. Ruoka toimittavat muun muassa K-ruokakaupat ja Citymarketit, Alepat, S-marketit ja Prismat, Ruoka.net, Kauppakassi.com, Kauppahalli24.fi, Sannanruokakassi.fi ja Antonanton.fi. Kuljetusten hinnat ovat noin 8–15 euroa.

Ruokaboksi

Vegeä keskustaan ja Kallioon

Ruokaboksi tutki, minkälaisia ruokabokseja Helsingin eri kaupunginosiin tilataan.

Ruokaboksin perusvaihtoehto on tasaisen suosittu joka paikassa.

Muksubokseja tilataan eniten hieman keskustan ulkopuolella, muun muassa Lauttasaaressa, Töölössä, Munkkiniemessä ja Pohjois-Helsingissä.

Vegeboksien suosio on suurimmillaan Kalliossa, Itä-Helsingissä ja ydinkeskustassa.

Eniten Ruokaboksi-tilauksia tehdään viikoittain Itä-Helsingissä (100) ja koillisessa (97), joissa alueellisesti on myös suurimmat asukasmäärät.

Vähiten Konalassa ja Pitäjänmäessä (10).

Lukijoilla selvä mielipide pikaruokajättien ykkösestä – "Vie kilpailijoita kuin majoneesiin tuhriintunutta servettiä"

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut