Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tekojäästä tuli niin suosittu, että innokkaimmat kiipeävät luistelemaan aitojen yli – "Turvallisuussyistä kävijämääriä on pakko rajata"

Liikunta: Hiljattain kautensa avannut Kontulan tekojää on niin suosittu, että innokkaimmat kiipeävät aitojen yli.

Kontulan tekojääkenttä on koronasyksynä saanut osakseen ennätysmäisen suosion. Kenttä on useimmiten täynnä luistelijoita ja jääpallon pelaajia.

– Ei tällaista väkimäärää ole koskaan aiemmin ollut Kontulassa, kyllä tämä on ainutlaatuista, kertoo kentän tiimiesihenkilö Teemu Raatikainen.

– Turvallisuussyistä meidän on ollut pakko rajata yhtaikaa kentällä olevien määrä 120 henkeen. Siitä huolimatta halukkuus luistelemaan on ollut niin suuri, että kentälle on tultu luvattomasti aitojen ylikin.

Kiinnostusta on lisännyt myös kaupungin päätös olla perimättä käyttäjiltä pääsymaksuja.

– Kyllä sillä varmasti on vaikutuksensa, sillä ainahan ilmaiset toiminnot houkuttelevat, Raatikainen arvioi.

Kentälle pääsee myös luistelemaan, vaikkei omia luistimia omistaisikaan. Kaupunki on hankkinut Italiasta helppokäyttöisiä luistimia, joita voi tarvittaessa lainata maksutta.

Parasta luistelussa on se, että taidot kasvavat.

– Niidenkin käyttäjiä on ollut joulukuussa aivan jonoksi asti. Koot ovat lähinnä lasten kokoja, mutta myös aikuisten kokoja on joitakin, Raatikainen kertoo.

Etenkin maahanmuuttajataustaiset lapset ovat lainanneet Kontulassa luistimia innokkaasti.

Tiistaina iltapäivällä kontulalaiset Marissa, 8, ja Mitja Naumanen, 3, olivat tulleet luistelemaan isänsä Tommi Naumasen kanssa.

– Olen korona-aikana ollut lasten kanssa mahdollisimman paljon ulkona. Tänä talvena tämä on ensimmäinen kerta luistelemassa, mutta ei varmasti viimeinen, isä kertoo.

Tieto lainattavissa olevista luistimista on Tommi Naumaselle uusi.

– Sehän on hyvä tietää. Itselläni ei ole luistimia, mutta nehän voisikin lainata täältä seuraavalla käyntikerralla.

Kontulan kentällä usein käyvät Aino, 10, ja Venla Virtanen, 9, ovat jo tottuneita luistelijoita. Sisarukset saivat omat luistimet kolme vuotta sitten joululahjaksi.

– Luistelu on kyllä tosi kiva laji. Aluksi jalat tulivat kipeiksi, mutta nyt niihin ei enää satu yhtään, Aino Virtanen kertoo.

Hänen mukaansa parasta luistelussa on se, että taidot kasvavat koko ajan.

– On aika hienon näköistä, kun Emmi Peltonen osaa luistella niin hyvin. Ja Kiira Korpi on myös hyvä, Venla Virtanen arvioi.

Molemmat tytöt aikovat jatkaa luistelua läpi talven.

Kokonaan uudenlainen kiinnostus luisteluharrastuksen pariin voi jatkossa tuoda koko joukon uusia kasvoja myös helsinkiläisten luisteluseurojen riveihin.

– Uskon, että näin tapahtuu ja se olisi silloin aivan mahtavaa. Joka tapauksessa tammi-helmikuussa helsinkiläiset havahtuvat, että talvi on tullut ja luistelemaan pitää päästä, arvioi Helsingin luistelijat ry:n jäätanssikoordinaattori Henna Lindholm.

Helsingissä on uusien luistelijoiden kohdalla hyvät mahdollisuudet päästä harrastamaan luistelua seurojen järjestämille kursseille.

– Tämä koskee niin jäätanssia kuin yksin- ja muodostelmaluistelua.

– Toisaalta aikuisten luistelijoiden ryhmiin on ollut suoranaisia jonoja, Lindholm kertoo.

Hänen mukaansa luisteluharrasteesta on etenkin lapsille ja nuorille monenlaista hyötyä.

– Se lisää muun muassa lihasvoimaa ja kehittää tasapainoaistia. Luistelu on erittäin hyvä harrastus, Lindholm hehkuttaa.