Kontulan täpötäysissä baareissa nauretaan turvaväleille ja annetaan poskisuudelmia – yrittäjä: "Humalassa olevia asiakkaita on vaikea saada paikoilleen"

Allan Mõttus (oik) sekä Abdi ja Juhani viettivät tiistaipäivää Nurer Zaman Bhuiyanin (vas) omistamassa Mopo-baarissa Kontulassa. Aapo Siippainen
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Mitä halvempaa olutta, sitä tiiviimmässä ihmiset ravintoloissa istuvat. Ilmiö toistuu samanlaisena niin Helsingin kantakaupungissa kuin esimerkiksi Kontulassa.

Tartuntamäärillä mitattuna Kontula on ollut tänä talvena Helsingin koronatilastojen kärjessä.

Useat Helsingin Uutisten lukijat ovat olleet huolissaan siitä, että etenkin Kontulan ostoskeskuksen baareissa ei pidetä lainkaan turvavälejä.

HU vieraili ostarilla tiistaina iltapäivällä. Lukijoiden havainnot liian pienistä turvaväleistä pitivät monessa ravintolassa paikkaansa. HU:n haastattelemat yrittäjät kertoivat, että lähes kaikki ravintoloiden sallitut asiakaspaikat olivat täynnä.

Virolainen Allan Mõttus vietti tiistaipäivää Mopo-baarissa. Pienehkössä huoneessa oli noin 15 ihmistä.

– Itse en pelkää koronaa. Monen mielestä se on pelkkää puhetta ja olen ehkä itsekin sitä mieltä. Minusta on turvallista olla isossakin 6–7 hengen porukassa, jos kaikki ovat tuttuja .

Helsingin koronatartunnoissa vieraskielisten osuus on yliedustettuna. – Muuta kuin suomea ja ruotsia äidinkielenään puhuvien osuus Helsingin koronatartunnoista oli viime viikolla noin 36 prosenttia, sanoo Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen.

Koko Suomessa vastaava luku on THL:n mukaan noin 25 prosenttia.

Viime vuonna helsinkiläisistä vieraskielisiä oli 16 prosenttia.

Mopo-baarissa muutaman kerran viikossa käyvä turkkilainen Mennan Kahreman kertoo, että Kontulassa maahanmuuttajat suosivat tiettyjä baareja, kantasuomalaiset taas toisia.

– Mopo-baari erottuu muista paikoista. Suomalaiset ja ulkomaalaiset viihtyvät täällä hyvin yhdessä. Täällä on turvallista.

Mennan Kahreman näytti, että hän pitää toisinaan kasvomaskia sisällä myös ravintolassa. Aapo Siippainen

Kontulan ostarilla liikkuvien maahanmuuttajien suosimassa baarissa vaihdetaan poskisuudelmia. Miesasiakas hieroo tuolilla istuvaa naisasiakasta. Oven edustalla on ruuhkaa, kun ihmiset ramppaavat sisään ja ulos. Paikalla on kymmenisen asiakasta. Ravintolan yrittäjä suostuu kommentoimaan tilannetta nimettömänä.

– Ulkoa näyttää, että täällä olisi liikaa ihmisiä, koska he liikkuvat paljon. Humalassa oleville asiakkaille on vaikea sanoa, että pysykää paikallaan. Kukaan ei tule tarkastamaan asiakasmääriä kuitenkaan. Ravintola on tarkastettu pari kertaa ja kaikki on ollut ok. Hätistän ihmisiä pois, jos he eivät osta mitään ja sisään olisi tulossa maksavia asiakkaita. Voimaa ei tarvitse käyttää koskaan, yrittäjä sanoo.

Usean vuoden Kontulassa työskennellyt yrittäjä sanoo, että maahanmuuttajat nauttivat alkoholia siinä missä suomalaisetkin.

– Moni ottaa samalla tavalla. Ulkomaalaiset saattavat humaltua herkemmin, mutta monelle on kehittynyt nopeasti sietokykyä.

Pääkaupunkiseudun koronanyrkki: Rajoitukset jatkuvat joulun ja uudenvuoden yli – "Lasten siirtäminen etäopetukseen tulee olla viimesijainen keino"

Ostarilla itseään yökerhoksi mainostava ravintola ei halua antaa haastattelua Helsingin Uutisille.

– Koronauutiset ovat valetta, niitä on liioiteltu, työntekijä sanoo ravintolan ovella.

Harva ravintola-asiakas haluaa puhua koronasta vakavissaan.

– Totta kai me pidetään turvavälit. Baarissa on nukkuvia ihmisiä puolen metrin välein, Mopon ulkopuolella seisova seurue irvailee rajoituksille.

Joka toinen käännytettiin ravintolan ovelta pois Helsingissä – keskustan "salakapakka" kertoo, mikä tilanne on erityisen paha

Husin selvitys: Jopa riskiryhmäläiset liikkuvat yhä huolettomasti, vaikka pitävät koronarajoituksia tärkeinä

Neljäsosa Suomen koronatartunnoista vieraskielisillä – Osuus väestöstä 8 prosenttia

Koronatilastot

Tartuntoja eri puolilla Helsinkiä

Kontulassa oli edellisen kahden viikon aikana 104 uutta koronatartuntaa. Luku on Helsingin korkein. Kontula on ollut pitkään tilaston kärjessä, kun Helsingin kaupunki julkaisee tartuntamääriä postinumeroalueittain.

Seuraavaksi eniten tartuntoja oli Kalliossa (70) Etelä-Vuosaaressa (65), Kannelmäessä (50), Toukola-Vanhakaupunki-alueella (49) sekä Mellunmäessä (45) ja Sörnäisissä (45).

Asukaslukuun suhteutettuna eniten uusia tartuntoja on ollut Puotinharjussa (33).

Oikaisu 13.12.: Juttuun lisätty puuttuneet Kallion ja Kannelmäen luvut. Otsikkoa muutettu sen mukaiseksi. Lisätty Puotinharjun tartuntojen määrä.

Itäkeskuksen uudesta maamerkistä tuleekin 15-kerroksinen – kukaan ei valittanut

Mies pahoinpiteli kämppiksensä raa'asti soluasunnossa – löi nyrkkiraudalla kasvoihin, raahasi pihalle ja potki päähän, osoitti myös aseella ikkunaan tullutta naista

Tekojäästä tuli niin suosittu, että innokkaimmat kiipeävät luistelemaan aitojen yli – "Turvallisuussyistä kävijämääriä on pakko rajata"

Sepelifirma jätti sorakasoja tonteille Kontulaan – niskassa nyt tuhansien eurojen sakkouhka

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut