Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kontulan täpötäysissä baareissa nauretaan turvaväleille ja annetaan poskisuudelmia – yrittäjä: "Humalassa olevia asiakkaita on vaikea saada paikoilleen"

Mitä halvempaa olutta, sitä tiiviimmässä ihmiset ravintoloissa istuvat. Ilmiö toistuu samanlaisena niin Helsingin kantakaupungissa kuin esimerkiksi Kontulassa.

Tartuntamäärillä mitattuna Kontula on ollut tänä talvena Helsingin koronatilastojen kärjessä.

Useat Helsingin Uutisten lukijat ovat olleet huolissaan siitä, että etenkin Kontulan ostoskeskuksen baareissa ei pidetä lainkaan turvavälejä.

HU vieraili ostarilla tiistaina iltapäivällä. Lukijoiden havainnot liian pienistä turvaväleistä pitivät monessa ravintolassa paikkaansa. HU:n haastattelemat yrittäjät kertoivat, että lähes kaikki ravintoloiden sallitut asiakaspaikat olivat täynnä.

Virolainen Allan Mõttus vietti tiistaipäivää Mopo-baarissa. Pienehkössä huoneessa oli noin 15 ihmistä.

– Itse en pelkää koronaa. Monen mielestä se on pelkkää puhetta ja olen ehkä itsekin sitä mieltä. Minusta on turvallista olla isossakin 6–7 hengen porukassa, jos kaikki ovat tuttuja .

Helsingin koronatartunnoissa vieraskielisten osuus on yliedustettuna. – Muuta kuin suomea ja ruotsia äidinkielenään puhuvien osuus Helsingin koronatartunnoista oli viime viikolla noin 36 prosenttia, sanoo Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen.

Koko Suomessa vastaava luku on THL:n mukaan noin 25 prosenttia.

Viime vuonna helsinkiläisistä vieraskielisiä oli 16 prosenttia.

Mopo-baarissa muutaman kerran viikossa käyvä turkkilainen Mennan Kahreman kertoo, että Kontulassa maahanmuuttajat suosivat tiettyjä baareja, kantasuomalaiset taas toisia.

– Mopo-baari erottuu muista paikoista. Suomalaiset ja ulkomaalaiset viihtyvät täällä hyvin yhdessä. Täällä on turvallista.

Kontulan ostarilla liikkuvien maahanmuuttajien suosimassa baarissa vaihdetaan poskisuudelmia. Miesasiakas hieroo tuolilla istuvaa naisasiakasta. Oven edustalla on ruuhkaa, kun ihmiset ramppaavat sisään ja ulos. Paikalla on kymmenisen asiakasta. Ravintolan yrittäjä suostuu kommentoimaan tilannetta nimettömänä.

– Ulkoa näyttää, että täällä olisi liikaa ihmisiä, koska he liikkuvat paljon. Humalassa oleville asiakkaille on vaikea sanoa, että pysykää paikallaan. Kukaan ei tule tarkastamaan asiakasmääriä kuitenkaan. Ravintola on tarkastettu pari kertaa ja kaikki on ollut ok. Hätistän ihmisiä pois, jos he eivät osta mitään ja sisään olisi tulossa maksavia asiakkaita. Voimaa ei tarvitse käyttää koskaan, yrittäjä sanoo.

Usean vuoden Kontulassa työskennellyt yrittäjä sanoo, että maahanmuuttajat nauttivat alkoholia siinä missä suomalaisetkin.

– Moni ottaa samalla tavalla. Ulkomaalaiset saattavat humaltua herkemmin, mutta monelle on kehittynyt nopeasti sietokykyä.

Ostarilla itseään yökerhoksi mainostava ravintola ei halua antaa haastattelua Helsingin Uutisille.

– Koronauutiset ovat valetta, niitä on liioiteltu, työntekijä sanoo ravintolan ovella.

Harva ravintola-asiakas haluaa puhua koronasta vakavissaan.

– Totta kai me pidetään turvavälit. Baarissa on nukkuvia ihmisiä puolen metrin välein, Mopon ulkopuolella seisova seurue irvailee rajoituksille.