Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Bileissä jopa sata ihmistä Helsingissä – Poliisi keskeytti viikonloppuna koronarajoitusten vastaisia kokoontumisia

Helsingin poliisi joutui viikonloppuna puuttumaan tilaisuuksiin, joissa rikottiin aluehallintoviraston (avi) määräämiä kokoontumisrajoituksia.

Tilaisuuksissa ei poliisin mukaan piitattu avin päätöksestä kieltää yli kymmenen hengen kokoontumiset sisä- ja ulkotiloissa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella.

Lauantaina iltapäivällä Kansalaistorilla järjestettiin mielenosoitus, johon osallistui noin 50 henkilöä. Poliisin poistumiskäskyn jälkeen suurin osa mielenosoittajista poistui paikalta.

Sisätiloissa puolestaan järjestettiin tai yritettiin järjestää tilaisuuksia, joihin oli kutsuttu jopa sata henkilöä, kertoo Helsingin poliisin ylikomisario Jarkko Lehtinen.

– Tiedossani on kaksi tällaista tilaisuutta, mutta en ryhdy yksilöimään niitä enkä osoittelemaan sormella yksittäisiä järjestäjiä.

Kontulan täpötäysissä baareissa nauretaan turvaväleille ja annetaan poskisuudelmia – yrittäjä: "Humalassa olevia asiakkaita on vaikea saada paikoilleen"

Lehtinen viittaa tilaisuuksilla esimerkiksi teknobileisiin. Tilaisuuksia ei järjestetty ravintoloissa, vaan niitä varten oli vuokrattu muita tiloja.

– Jos sisäänpääsystä pitää maksaa, tiloissa anniskellaan alkoholia maksua vastaan ja kaikilla on tilaisuuteen vapaa pääsy, kyse on yleisötilaisuudesta, Lehtinen toteaa.

Hän huomauttaa, että yleisö- ja yksityistilaisuuksista on eriäviä mielipiteitä. Kaikki eivät halua jakaa viranomaisten tulkintaa eivätkä siksi toimi sen mukaisesti.

Poliisi esti tilaisuuden, johon oli osallistumassa noin sata henkilöä.

– Pyysimme järjestäjää keskeyttämään tilaisuuden ja olemaan yhteydessä aluehallintovirastoon, mikäli vastaavanlainen tilaisuus halutaan järjestää.

Tiiviissä sisätilassa infektiot leviävät helpommin kuin yleisessä kokouksessa ulkona.

– Kymmenen henkeä on kokoontumisten maksimimäärä. Määräykset on otettava tosissaan, vaikka ne ovatkin kaikille epämieluisia. Tämä ajanjakso täytyy nyt vain käydä läpi, että koronaviruksen leviäminen saadaan kuriin, tähdentää Lehtinen.

Hän muistuttaa, että poliisi tekee kokoontumisten valvonnassa poliisille kuuluvan osuuden.

Viikonlopun tilaisuuksissa ei kuitenkaan tarvittu mitään järeitä toimia.

– Puuttumisissa ei tarvittu voimakeinoja, vaan neuvottelemalla on pärjätty. Järjestäjät lopettivat tilaisuudet poliisin käskystä.

Lehtisen tietojen mukaan ketään tilaisuuksien järjestäjää ei ole myöskään sakotettu.