Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Koronaneuvojat saavat jopa 180 kysymystä päivässä – Itiksessä päivystävä Ismail: "Nyt maskia käyttää ehkä 90 prosenttia, aikaisemmin heitä oli paljon vähemmän"

Korona: Itä-Helsingin koronaneuvojat palvelevat muun muassa englanniksi, ranskaksi, arabiaksi ja somaliksi.

Kauppakeskus Itiksen keskusaukiolla on kolmisen viikkoa sijainnut pop up -periaatteella toimiva koronaneuvontapiste. Helsingin kaupungin perustaman pisteen tarkoitus on jakaa tietoa asukkaita askarruttaviin kysymyksiin koronaepidemiasta.

Koronaneuvojat Sami Ouarab, Ismail Abdulahi ja Mahmoud Mohamed ovat saaneet viime viikkojen aikana vastata Itiksessä asioivien kysymyksiin tiuhaan tahtiin.

– Kävijät ovat kysyneet meiltä millaista kasvomaskia kannattaa käyttää, onko koronarokotteen ottamisesta haittaa ja miksi maahanmuuttajataustaiset helsinkiläiset eivät käytä maskeja, Ouarab kertoo.

Neuvontapisteessä asioivien määrä on vaihdellut viikoittain, mutta keskimäärin asiakkaita on ollut 100–160 päivässä.

– Torstaina oli vilkas päivä, koska silloin kävijöitä oli yli 180, laskee Mohamed.

Kasvomaskien käyttöaste on kasvanut kauppakeskus Itiksessä asioivien osalta varsin ripeästi.

Nyt maskia käyttää ehkä 90 prosenttia kaikista ohikulkijoista.

– Nyt maskia käyttää ehkä 90 prosenttia kaikista ohikulkijoista. Aikaisemmin heitä oli paljon vähemmän, Abdulahi kertoo havaintonaan.

Monikielisiä koronaneuvojia ja liikkuvaa testipistettä kokeillaan nyt Helsingissä – kohdistetaan alueille, joissa tartuntoja on esiintynyt eniten

Itiksen koronaneuvonta on perustettu muun muassa sen vuoksi, että Itä-Helsingissä on runsaasti maahanmuuttajia, joiden keskuudessa koronatartuntoja on ollut enemmän kuin muualla pääkaupungissa.

Joulukuun alusta lähtien vastaava neuvontapiste on toiminut myös Vuosaaressa kauppakeskus Columbuksessa.

– Columbuksen pisteessä kävijöitä on ollut toistaiseksi Itistä vähemmän, keskimäärin 80–100 päivässä, laskee kaupungin maahanmuuton erityissuunnittelija Laura Kyntölä.

Molemmat neuvontapisteet palvelevat ainakin vuoden loppuun saakka arkisin kello 10–17.

Kontulan täpötäysissä baareissa nauretaan turvaväleille ja annetaan poskisuudelmia – yrittäjä: "Humalassa olevia asiakkaita on vaikea saada paikoilleen"

Pysyvien neuvontapisteiden lisäksi Itäkeskukseen, Kontulaan ja Vuosaareen on jalkautunut liikkuvia koronaneuvojia.

Itä-Helsingin lisäksi he toimivat myös Malmilla ja Kannelmäessä.

– Liikkuvia neuvojia on yhteensä kahdeksan ja heillä on yhteys kaupungin epidemiologisen yksikön lääkäriin ja hoitajaan, Kyntölä kertoo.

Kaiken kaikkiaan koronaneuvontaa on nyt mahdollista saada muun muassa englanniksi, ranskaksi, arabiaksi ja somaliksi.

Kasvomaskien käyttö yhä liian alhaisella tasolla – Hus: "Peruskouluissa joukkoaltistumisia on ollut koko syksyn ajan paljon"

Koronaa testataan Itä-Helsingissä kahden liikkuvan koronatestauspisteen voimin. Ne sijaitsevat Kontulassa ja Vuosaaressa. Kolmas testauspiste on Malmilla.

– Liikkuvaa koronatestaustoimintaa on kohdennettu alueille, joissa todettu paljon koronatartuntoja, kertoo Koillisen terveysasemien ylihoitaja Veera Kapanen.

Viime viikolla uusia tartuntoja havaittiin koronatesteissä etenkin Puotinharjussa, mutta myös Mellunmäen, Kontulan ja Vesalan alueilla.

Joulukuussa tartuntamäärät ovat kasvaneet myös muualla Helsingissä, esimerkiksi Konalassa, Kalliossa, Malminkartanossa ja Jakomäessä.

Kontulan, Vuosaaren ja Malmin testauspisteisiin voi mennä ilman ajanvarausta ja lähetettä. Mukaan tarvitaan henkilöllisyystodistus.

Testauspisteet toimivat tiistaisin ja torstaisin kello 10–17. Torstaina testataan Malmitalolla, tiistaina 22. joulukuuta Kontulassa ja tiistaina 29. joulukuuta Vuotalolla. Kontulan testipiste sijaitsee terveysaseman vieressä.

Nyt antoi myös Hus ohjeen D-vitamiinista – Puutos yhteydessä vakavaan koronan aiheuttamaan keuhkoinfektioon

Avi jatkoi rajoitusta tammikuulle: Yli 10 hengen yleisötilaisuudet edelleen kiellettyjä sisällä ja ulkona