Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Monen joulupöytään kuuluva herkku tutkittiin – jopa liki kolmannes laadutaan heikentynyttä tai huonoa, listeriaa neljässä näytteessä

Helsingissä myytävän mädin laadussa on parannettavaa.

Helsingin kaupungin elintarviketurvallisuusyksikkö selvitti vuosina 2010−2013 ja 2019 kaupan kalanmädin mikrobiologista laatua sekä suolan ja säilöntäaineiden pitoisuuksia.

Kaikista mätinäytteistä 70 prosenttia todettiin hyvälaatuisiksi, heikentyneitä laadultaan oli 13 prosenttia ja huonolaatuisia 17 prosenttia. Huonolaatuisuus johtui suuresta kokonaisbakteerimäärästä ja/tai isosta hiivapitoisuudesta.

Mätinäytteet (205 kpl) otettiin pääosin joulusesongin aikaan marras−joulukuussa. Vähittäismyyntipaikoista (myymälät, hallit ja torimyyntipisteet) otettiin 172 näytettä sekä kalalaitoksista ja tukuista 33 näytettä.

Nämä perinneherkut saisivat suomalaisten mielestä lähteä joulupöydästä – Rosolli jakaa mielipiteet tasan

Mätilajeista kirjolohen mäti oli hygieeniseltä laadultaan parasta, ja muikun mädeissä todettiin useimmin huomautettavaa.

Huonolaatuisimpia olivat myymälöissä irtomyynnissä olleet mädit, joista vain noin puolet osoittautui hyvälaatuisiksi.

Pakastettu mäti taas oli laadultaan enimmäkseen hyvää. Listeria monocytogenes -bakteereita todettiin neljässä mätinäytteessä.

– Mäti ja muut kypsentämättömät kalatuotteet ovat riskielintarvikkeita Listeria-bakteerin esiintymisen suhteen ja riskiryhmien on hyvä välttää niiden syömistä, sanoo tiedotteessa elintarviketarkastaja Liina-Lotta Nousiainen Helsingin ympäristöpalveluista.

Listeria voi aiheuttaa esimerkiksi raskaanaolevalle keskenmenon.

Helsinkiläinen Saga viettää jouluaaton Netflixin kanssa – Prisman ketjujohtaja ennakoi: "Pienet pakkauskoot ovat tänä vuonna suosittuja"

Mätien suolapitoisuus vaihteli 1−6 prosentin välillä. Tutkituista näytteistä joka kolmannessa suolapitoisuus poikkesi ilmoitetusta suolapitoisuudesta siten, että sallitun poikkeaman raja-arvo ylittyi. Näytteistä, joissa ei pakkausmerkintöjen tai saatujen tietojen mukaan pitänyt olla säilöntäaineita, todettiin yhdeksässä bentsoehappoa. Neljässä näytteessä bentsoe- ja sorbiinihapon yhteenlaskettu määrä ylitti raja-arvon.

Mäti on erittäin helposti pilaantuva tuote, joka tulee säilyttää tuoreena alle 2 lämpöasteen ja suolattuna alle 3 asteen lämpötilassa. Näytteenoton yhteydessä mitattiin mätien lämpötilat ja mittauksissa todettiin yksittäisiä korkeita myyntilämpötiloja.

– Mädin myyntiaika myymälöissä ei saisi olla turhan pitkä ja mätiä tulisi säilyttää kotona jääkaapissa mahdollisimman lyhyen aikaa ja riittävän alhaisessa lämpötilassa, toteaa Nousiainen.

Näitä kalaherkkuja ja juustoja ei saa tarjota isovanhemmille tai raskaana oleville – voivat aiheuttaa hengenvaarallisen sairauden

Nyt kannattaa harkita tavallista suurempaa D-vitamiinin annosta, sanoo professori – "Hyödyistä koronainfektioon liittyen on jo kohtalaisen runsaasti epäsuoraa näyttöä"

Kysely: Kinkku on yhä joulupöydän kuningas, mutta kuinka kauan? – Nuorten jouluherkkumaku on erilainen kuin vanhempien

Minttu on aito jouluihminen, jolle ruoka on tärkeä osa joulua – Perinteiset kalaherkut kruunaavat joulupöydän – Katso reseptit

Jasper Pääkkönen teki "hyvähintaisen työkeikan" ja nyt yksi Suomen koskista saadaan kunnostettua – "Jokia tuhotaan järjettömästi"