Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Joko tiesit tämän: Poliisi voi keskeyttää ajosi, vaikka promilleraja ei ylity – "Yleensä ajokiellon pituudeksi riittää tapauksesta ja mittaustuloksesta riippuen 1–2 tuntia"

Poliisi voi nykyään keskeyttää alkoholia nauttineen kuljettajan ajon vaikka rattijuopumusraja ei ylity. Rattijuopumusraja on 0,5 promillea eli 0,22 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa. Kyseessä on kesäkuun alussa voimaan tuleen uuden tieliikennelain uutuus.

– Poliisi voi keskeyttää alkoholia nauttineen kuljettajan ajon moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ja tarvittaessa estää häntä ajamasta, jos poliisi toteaa päihtymyksen selvästi vaikuttavan kuljettajan ajokykyyn, kertoo Poliisihallituksen poliisitarkastaja Heikki Kallio.

– Poliisihallituksen käsityksen mukaan langettavaa rajaa alempiasteinen päihtymys voi selvästi vaikuttaa kuljettajan ajokykyyn esimerkiksi silloin, kun kuljettajana toimii nuori, joka ei ole tottunut käyttämään alkoholia tai voimakkaasti tapa-alkoholisoitunut henkilö, johon pienikin määrä alkoholia vaikuttaa voimakkaasti. Myös väsymys saattaa vaikuttaa päihtymyksen asteeseen, Kallio jatkaa.

Poliisin lisäksi vastaavassa tilanteessa kuskin ajon moottoriajoneuvolla voi keskeyttää myös rajavartija ja tullimies. Tarvittaessa kuljettajaa voidaan estää kuljettamasta moottorikäyttöistä ajoneuvoa tai raitiovaunua, kunnes hänen elimistössään ei enää ole havaittavaa määrää alkoholia.

– Yleensä kiellon pituudeksi riittää tapauksesta ja mittaustuloksesta riippuen 1–2 tuntia. Jos kuljettaja noudattaa poliisin ohjeita ja määräyksiä, hänelle ei koidu muita seuraamuksia. Mikäli kuljettaja rikkoo hänelle määrättyä kieltoa, voidaan asiaan puuttua niskoitteluna, josta on seuraus sakkoa, kertoo Kallio.

Rattiin meinataan nukahtaa vaarallisen usein – "Työpäivän päätteeksi kotiin lähtiessä voi olla hyvin väsynyt"

Suuntaa antavan epävirallisen tiedon mukaan kyseistä lainkohtaa ei Kallion mukaan ole vielä montaa kertaa käytetty.

Mutta kuinkas sitten, jos kuljettajan ja mahdollisten matkustajien kyyti keskeytyy tunniksi pariksi? Jos vaikka ollaan maantiellä tien reunassa?

– Kuljettaja (ja mahdolliset kyytiläiset) voivat odotella paikan päällä poliisin määrittelemän ajan ja jatkaa sitten matkaa normaalisti, tai hankkia ulkopuolisen kuljettajan tai vaikka taksin. Joissain tapauksissa poliisi saattaa antaa lyhyen kyydinkin, riippuen olosuhteista ja paikasta, Kallio kertoo.

Poliisille on tärkeintä, ettei kuljettaja, jolta ajaminen on päihtymyksen vuoksi estetty, aja määriteltyyn hetkeen.

Huono ajoterveys on iso syy liikennekuolemiin – "Kuljettaja on lain mukaan aina vastuussa omasta ajoterveydestään"

Päihteet nuorilla usein läsnä liikenteessä – joka neljäs kertoo ajaneensa alkoholin vaikutuksen alaisena

"Ei kannata odottaa sinne aivan viimeiseen asti" – suomalaiset lykkäävät loppuvuoden traditiotaan ruuhkauhkasta huolimatta

Pyöräilytalvi-teemaviikolla jateaan takavaloja pimeille pyöräilijöille

Auton hätävilkkujen käyttöön tuli täsmennyksiä – tiedätkö, milloin niitä saa myös käyttää?

Muistitko? Talvirenkaiden vaihdolle tuli uusi aikataulu tästä syksystä lähtien