Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Stadin safka aloittaa toimintansa – Helsinkiläisille jaetaan hävikkiruokaa ruokakasseina, yhteisölounaina ja välipaloina

Helsingin hävikkiruokaterminaali aloittaa toimintansa vaiheittain joulukuussa.

Tapulikaupungissa sijaitseva hävikkiruokaterminaali on osa Helsingin kaupungin ja Helsingin seurakuntayhtymän Stadin safka -yhteistyötä, joka keskittyy helsinkiläisen ruoka-aputoiminnan kehittämiseen eri toimijoiden kanssa.

Hävikkiruokaterminaaliin tuodaan ylijäänyttä ruokaa lahjoituksina muun muassa kaupoista, tukuista ja elintarviketehtaista. Terminaalissa lahjoitettu ruoka lajitellaan ja välivarastoidaan. Hävikkiruokaterminaali työllistää helsinkiläisiä työnhakijoita autonkuljettajiksi ja varastonhoitajiksi.

Terminaalista ruoka jaetaan helsinkiläisille ruoka-aputoimijoille, jotka tarjoavat sen ihmisille eteenpäin muun muassa ruokakasseina, yhteisölounaina ja välipaloina. Tässä verkostossa on mukana järjestöjä, seurakuntia ja kaupungin toimipisteitä.

Terminaaliin ei tule omaa ruokajakoa, eli hävikkiruokaa ei jaeta terminaalista ihmisille suoraan.

– Aloitamme terminaalin toiminnan vaiheittain tämän vuoden lopussa ja ensi vuoden alussa. Toiminta käynnistetään jo pilotointivaiheessa mukana olleiden lahjoittajien ja ruoka-aputoimijoiden kanssa. Ensi vuonna laajennamme toimintaa ja otamme mukaan uusia lahjoittajia ja ruoka-apua tarjoavia toimijoita, kertoo tiedotteessa projektipäällikkö Anni Heinälä Helsingin kaupungilta.

Hävikkiterminaalin perustaminen on osa Helsingin kaupungin ja Helsingin seurakuntayhtymän yhteistä ruoka-avun kehittämishanketta.

Vuoden 2021 alusta kehittämishankkeen toiminta jatkuu vakituisena toimintana Stadin safka –nimen alla. Hävikkiruokaterminaalin lisäksi Stadin safka tukee helsinkiläisiä ruoka-aputoimijoita oman toimintansa kehittämisessä. Tavoitteena on tuoda palveluja lähemmäs ruoka-apua, lisätä ihmisten osallisuutta ja yhteisöllisyyttä sekä tehdä helsinkiläisestä ruoka-avusta monipuolisempaa.

– On todella hienoa, että uuden hävikkiterminaalin myötä hävikkiruoka saadaan paremmin käyttöön ja sitä tarvitseville. Olemme jo pidemmän aikaa valmistelleet tätä yhdessä kaikkien ruoka-aputoimijoiden kanssa. Tästä tärkeästä uudistuksesta hyötyvät niin useat ruoka-avun toimijat kuin ennen kaikkea ne kaupunkilaiset, jotka tarvitsevat ruoka-apua. On hyvin tärkeää, että Helsinki tukee ruoka-avun toimijoita, ja korona-ajan epävarmuudessa ruoka-avun merkitys on vain korostunut, sanoo tiedotteessa Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa.

Hävikki- ja ylijäämäruoan hyödyntäminen on myös osa Helsingin jakamis- ja kiertotalouden edistämisen tavoitteita. Keskitetty hävikkilogistiikka vähentää myös ruoan varastoinnista ja kuljetuksista syntyviä päästöjä.