Ilmiö: Yhä useampi ravintola toimittaa valmiita bokseja 2–10 hengelle. Hans Välimäen mukaan moni haluaa jouluruoaksi nyt ankkaa.
Aiemmin kotikeittiön apuna ovat häärineet työpaikkaruokalat ja ammattikoulut. Nyt kun monet firmojen joululounaat ja pikkujoulut ovat koronajäähyllä, ravintolat ovat löytäneet leivänsyrjän kodeista.
Sun-Maid-rusinoista ja Sunsweet-luumuista tunnettu maahantuontiyritys Lejos tutkitutti äskettäin suomalaisten joulumieltymykset. Toisaalta olemme hyvin perinteisiä. Kinkku on yhä joulupöydän kunkku. Toisaalta kaipaamme uusia makuja, ja yhä useampi nirpistää nokkaansa esimerkiksi lipeäkalalle.
Tässä ristiaallokossa luovivat koteihin joulukattauksia tarjoavat ravintolat.
Televisiosta tuttu Hans Välimäki pakkaa uudessa Bardot-ravintolassaan jouluruokia. Boxi maksaa 80 euroa. Vimeinen tilauspäivä on perjantai. Paketti on hänen mukaansa suomalaiseen makuun hieman poikkeava.
– Ankanmaksamoussea, camembert-juustoa, punajuurimehulla maustettua graavilohta piparjuurikastikkeella, sillikaviaaria, marmeladeja, joululimppua, vuosikertaglögiä, maalaisterriiniä, viikuna- ja klementiinihilloa...
– Se on herkkukori, josta riittää vaikka neljälle. Jos sen vetää kahdestaan, niin vatsa on varmasti täynnä. Menee kivasti joulupäivänä, jos ei jaksa enää kokata. Olen ollut aistivina tänä vuonna, että moni tekee pääruoaksi kalaa tai ankkaa, vaikka kinkkua laitetaan paljon, Välimäki kertoo.
Jos sen vetää kahdestaan, niin vatsa on varmasti täynnä.
Tikun nokkaan nostetusta lipeäkalasta hän muistuttaa, että sen voi tehdä lisukkeineen tuoreesta vaalealihaisesta kalasta.
– Itse tykkään siitä, erityisesti norjalaisesta versiosta.
Heillä syödään jouluna alkuun perunablinejä mätien kanssa ja pääruoaksi possun ribsit tai lampaan kebab.
Kulunut vuosi muutti kuluttajien käyttäytymistä.
– Ravintolapalveluita tulee himaan. Näin käy myös muina juhlina. Sellaista liikehdintää on ollut havaittavissa, Välimäki sanoo koronavuodesta.
Uuden ilmiön suosiosta kertoo, että Perhon ruokarekan aatonaatoon ajoittuva joulukassien jakelu myytiin loppuun jo aikaa sitten.
Kappelin joululounaan voi noutaa aatonaattoon asti.
Tilaukset pitää tehdä viimeistään edellisenä päivänä ja vähintään kahdeksalle hengelle. Alkuun tulee sillejä, lohta ja muun muassa riistapatee, pääruokana on ylikypsää hirvenrintaa, väliin tulee suomalaisia juustoja ja jälkiruoaksi suklaakakkua. Koko komeus maksaa 59 euroa hengeltä.
Katajanokan kasino on ollut yksi kautta aikain suosituimpia joululounaspaikkoja. Se myy mukaan herkkubokseja 22. joulukuuta asti. Niiden vähimmäistilaus on 10 kappaletta, joten tarjous on suunnattu työpaikoille.
Kinkut, paahtopaistit, sillit, lohet, ja mädit sisältävää 43 euron laatikkoa voi täydentää 3–20 euron lisätilauksilla, kuten laatikoilla ja vorschmackilla.
Samankaltainen ja -hintainen herkkuboxitilaus kymmenelle on tehtävissä myös Kulosaaren Casinosta. Boksia voi sielläkin täydentää – muun muassa Pielisen savusärjellä ja Casinon makkaroilla. Vegaanisen jouluboxin seitankinkkuineen saa ravintola Töölönrannasta.
Keittiömestari Markus Aremo tuo joulun kotiin kahdelle hintaan 120 euroa. Menu sisältää muun muassa silakoita, lohta, porsaan kylkirullaa, kurpitsalaatikkoa ja ankankoipea.
Toimitus ehtii vielä jouluviikon maanantaiksi, tiistaiksi ja keskiviikoksi. Ruoat säilyvät neljä päivää jääkaapissa, jos niitä ei syödä heti.
Osalle ravintoloita tilaukset – kuten esimerkiksi Amican ruokarekalle – piti jättää viikkoa ennen joulua. Moni paikka laatii kuitenkin seuraavia kattauksia jo uudellevuodelle.