Tyyli: Viipurinkadulle syntyi yllättäen vintagevaateliikkeiden keskittymä. Yrittäjille tilanne näyttäytyy positiivisena.
Vintagevaatteista on tullut trendi-ilmiö, joka näkyy Helsingin katukuvassa. Linnanmäen kupeeseen Viipurinkadulle on muodostunut kolmen vintagevaateliikkeen keskittymä.
Osoitteessa Viipurinkatu 12 sijaitsee Astone Alterations & Vintage, jonka vaatetusompelijaksi ja vaatetusalaa opiskellut Aliisa Astone, 31, perusti elokuussa.
– Innostuin vintagevaatteista hyvin nuorella iällä vanhojen vuosikymmenten musiikin kautta. Myöhemmin kuvaan tulivat ekologiset arvot. Liikkeeni valikoimaan kuuluu lähinnä 1970-90-lukujen arkivaatteita, mutta tarjoan myös ompelimopalveluita, Astone selittää.

Tullessaan katsomaan uutta liiketilaa Astone yllättyi, että kadun toisella puolella oli jo entuudestaan vintagekauppa. Keskittymä on hänen mielestään kuitenkin vain hyvä asia,.
– Se, että olemme lähekkäin, lisää kummankin asiakaskuntaa. Netistä ostaminen on lisääntynyt, joten jos joku lähtee varta vasten kokemuksen takia paikan päälle katsomaan ja sovittamaan, niin harvempi lähtee kauas yhden liikkeen takia. Mieluummin tullaan käymään useammassa liikkeessä kerralla, Astone toteaa.
1980- ja 90-lukujen pukeutuminen on noussut trendiksi.

Samaa mieltä on kadun toisella puolella osoitteessa Viipurinkatu 7 puolentoista vuoden ajan Due Blondini Vintage Shop -liikettä pyörittänyt Tiina Ristola, 46.
Hänelle vintagevaatteet ovat intohimoinen harrastus, jota hän tekee sairaanhoitajan töiden ohella.
– Kun vaatteet ovat uniikkeja kappaleita, ostosten teko on sattumaa ja löytämisen iloa. Keskittymä on vain positiivinen juttu, sillä samanhenkiset ihmiset käyvät kaikki liikkeet läpi, sanoo Ristola, jonka liikkeen valikoima koostuu väreillä ja printeillä kyllästetyistä vaatteista.
Ristolan naapurissa pop up -myymälänä Viivin Vintagea ainakin vielä joulukuun loppuun pyörittävä Viivi Vähälä, 29, näkee myös keskittymän tuovan yrittäjille vain positiivisia vaikutuksia.
– Second hand -vaatetta on monesti vain yksi kappale. Emme voi kilpailla sillä, että meillä kaikilla olisi sama tuote, mutta eri hinta, Vähälä kertoo.
Vähälän, joka on työskennellyt aiemmin muun muassa bändien paitamyyjänä, perhe on harrastanut vanhoja autoja ja he ovat pukeutuneet autojen vuosikymmenten mukaisesti.
Harrastus kartutti ison vintagevaatevalikoiman, jota Vähälä alkoi äitinsä innoittamana myymään Facebookissa, kun koronakriisi pysäytti keikkailun. Väliaikaista liiketilaa hän päätti kokeilla, kun ystävän yritykseltä jäi sellainen tyhjilleen.
Hän, kuten myös Astone ja Ristola, näkee vintageilmiön vain kasvavan Helsingissä. Lisääntyneiden kivijalkaliikkeiden lisäks vaatteita myydään netin ja sosiaalisen median kautta.
– Pukeutumistrendien kannalta 1980- ja 90-lukujen pukeutuminen on noussut trendiksi. Sellaista vaatetta löytyy käytettynä, mikä tukee vintageilmiön kasvua. Nuoret haluavat olla entistä yksilöllisempiä ja osittain erottautua pukeutumisellaan. Esimerkiksi Instagram on niin visuaalinen maailma, jolloin on tärkeää, mitä kuvassa on päällä. Ehkä somessa halutaan myös tehdä näkyväksi omia vihreitä arvoja, Vähälä pohtii.