Seniorit: Muistisairaiden elämänlaatu parani Kustaankartanossa, kun käyttöön tuotiin virtuaalilasit ja älyseinä. Kehonkielessä tapahtui uskomaton muutos, kertoo osastonhoitaja.
Kustaankartanon palvelukeskuksen E-talon sosiaaliohjaaja Kirsi Weeman vie asiakkaita vuorotellen virkistymään aistihuoneeseen. Seniorikeskuksen asiakas Tarja sanoo, että virtuaalilaseilla hän sai hyvää fiilistä päivään.
– Aloin taas miettiä, että "I have a dream". Sain katsella toivomiani maisemia ja se piristi päivääni, hän kertoo.
Weeman kertoo, että he ovat kokeilleet aistihuoneen OiOi-seinää, jolla he maalasivat siihen yhteisteoksena revontulia.
– Vr-laseilla katsoimme lyhyitä, parin minuutin maisemia Tarjan toiveiden mukaan, tällä kerralla merenpohjassa delfiinejä, maisemakuvaa lampaista ja lehmistä vuoristomaisemissa, sekä nähtävyyksiä muun muassa Notre Damesta ja ihmisvilinästä sen ympärillä, Weeman luettelee.
Kun Kustaankartanon Palvelutalo Eedenin osastonhoitaja Jaana Pilvinen kuuli, että muistisairaat saisivat vr-lasit päähänsä, hänellä oli pieniä ennakkoluuloja.
– Pelkäsin, miten he suhtautuvat niihin. Ovatko ne niin eri maailmaa ja vaikuttavatko ne pelottavilta. Uskaltavatko he katsoa, että mitä sieltä näkyy, Pilvinen kertoo pohtineensa.
Asukkaat ovat matkanneet virtuaalisesti Australiaan kenguruiden kanssa samalle rannikolle, katsomaan vesiputouksia tai Alpeille laiduntavien lehmien kanssa.
Helsingillä kinkkinen pulma: Miten hoitaa yhä enemmän apua tarvitsevat suuret ikäluokat?
Pilvinen kuvailee, että muistisairas ihminen monesti käpertyy ja vetäytyy kuoreensa kuin kilpikonna. Katse kääntyy maahan ja hartiat menevät lysyyn.
– Kun he istuvat tuolissa vr-lasit päässä, he kurkistelevatkin ylös, oikealle, vasemmalle, taakse. Yhtäkkiä koko keho alkaa elää. Kehonkielessä on tapahtunut ihan uskomaton muutos. Voin kuvitella, kuinka veri lähtee virtaamaan. Ihminen vapautuu hetkeksi sairauden häkistä. Minulla tuli ihan kyyneleet silmiin, kun katsoin ensimmäisen kerran tällaista ihmistä, Pilvinen sanoo.
Kustaankartanon seniorikeskus kokeili kuluneen vuoden ajan innovatiivista multisensorista aistihuonetta. Huoneessa on virtuaalilasien lisäksi älyseinä, jota koskettamalla sai esimerkiksi tehtyä erilaisia kuvioita.
Teknologian lisäksi huoneessa on koivunrunkoja, sammalta, heinäpaaleja, veden solinaa, tuttuja tuoksuja ja linnunlaulua. Kun ikäihmistä ei saa enää samalla tavalla luonnon keskelle, luonto on tuotu asiakkaiden luokse. Aistihuone stimuloi ja rauhoittaa kävijöiden aisteja.
Aistihuonekokeilun tutkimustuloksista selviää, että muistisairaiden ikäihmisten psyykelääkkeiden käyttö, masennus ja ahdistuneisuus vähenivät. Koeryhmän terveydentilan vakaus parani ja aistihuone tuki muistisairaiden kognitiivisia kykyjä. Virtuaalilaseilla koetut luontoelämykset puolestaan vähensivät koeryhmän levottomuutta ja ne koettiin rentouttavina.
Kokeilu päättyy vuoden 2020 lopussa, mutta ainakin Helsingissä Kustaankartano suunnittelee ottavansa aistihuoneen ja vr-lasit pysyvästi käyttöön.