Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinkiläinen avustusjärjestö on saanut lahjoituksia valtavasti – Joulupuu-keräyksen saldo jäi tänä vuonna aiempaa vähäisemmäksi

Lapsiperheköyhyys: Auttamisen halu on kasvanut koronavuonna ja kiihtyy joulua kohden, kertovat järjestöt.

Helsinkiläisen Apuna ry -hyväntekeväisyysjärjestön perustaja Heidi Jaari kertoo, että lahjoitusten määrä on ollut koronavuonna aivan valtava verrattuna aiempiin vuosiin.

Hänestä tuntuu, että halu auttaa ja muiden ahdingon ymmärrys on lisääntynyt paljon.

Perinteinen köyhien joulujuhla peruttu – Heikki ja Sini Hursti jakavat Rautatientorilla 2000 lahjakassia, ruoka-apuun tullut Niilo, 69: "Hienoa työtä"

– Ihmisten ahdingosta uutisoitiin runsaasti, joka nosti yhteishenkeä ja auttamisen halua. Keväällä yrityksiltä tuli hirveästi kyselyitä, miten ne voisivat auttaa palveluilla, tavaroilla tai rahalla, Jaari sanoo.

Joulu on aina kiireistä aikaa järjestössä. Tänä vuonna Apuna ry:llä on hieman vajaa 600 lasta, jonka joululahjatoiveet järjestö toteuttaa.

Kun koronakriisi iski, vallilalainen Janne, 36, organisoi vähävaraisille maskijakelun ja riskiryhmäläisille lääketoimituksia – "Kaikkien apu tuli tarpeeseen"

Lapsille ja nuorille kerätään joululahjoja myös perinteisen Joulupuu-keräyksen kautta. Helsingin Keskuspuiston Nuorkauppakamarin Joulupuu-keräyksestä lahjat lähetetään Helsingin sosiaalitoimen alaisuudessa oleville perhekeskuksille, lastensuojelulle ja perhesosiaalityölle.

Helsingin keräyksen projektipäällikkö Henri Haapsamo uskoo, että että Joulupuu-keräys on tärkeä juuri siksi, kun voi tuoda tismalleen sen lahjan, minkä haluaa nuorelle tai lapselle antaa.

– Kun annetaan lahja, tiedetään sen varmasti menevän kokonaisuudessaan perille. Eräs mieshenkilö harmitteli minulle, että on monia hyväntekeväisyyksiä, mutta niiden kulut organisaatioissa ovat korkeita, Haapsamo sanoo.

Joulupuu-keräys Forumin kauppakeskuksessa jäi hieman vajaaksi viime vuoteen verrattuna. Neljän päivän keräyksen aikana lahjoja tuli yhteensä 3 951, kun viime vuonna niitä tuotiin 4 500.

Yrityskeräys oli tänä vuonna huomattavasti pienempi, lahjoja vain 4 822 ja Herkkulaatikoita 1 000. Viime vuonna yrityslahjoituksia oli noin 10 000 kappaletta.

Tähän vaikutti Haapsamon mukaan etätyöt, jolloin työntekijät eivät ole voineet viedä lahjaa oman yrityksensä keräyspisteelle.

Kissa hankittiin joululahjaksi nettikirppikseltä ja naapurin oli pakko sanoa napakka mielipiteensä – Hesy: "Näitä kyselyitä tulee joka joulun alla"

Ihmisten liikkumisen vähentyminen saattoi näkyä myös Forumissa.

– Meillä on onneksi käytettävissä eJoulupuusta kerättyjä varoja, niin että kaikille saadaan lahja.

"Pyydä joulupukkia jättämään lahjasäkki ulos" – Nyt tuli valtion virallinen vinkkilista koronajouluiluun

Helsingin keräyksessä lasten toiveita ei ole, koska lahjan saadia on Haapsamon sanoin todella paljon. Helsingin sosiaalitoimi kuitenkin pyrtkii antamaan lahjoja lasten ja nuorten toiveiden mukaisesti.

Helsinkiläinen Saga viettää jouluaaton Netflixin kanssa – Prisman ketjujohtaja ennakoi: "Pienet pakkauskoot ovat tänä vuonna suosittuja"

Monen joulupöytään kuuluva herkku tutkittiin – jopa liki kolmannes laadutaan heikentynyttä tai huonoa, listeriaa neljässä näytteessä