Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mellunmäkeläinen Teija Jantunen, 34, etsi perhettä, jolle voisi ostaa jouluruoat – Ilmiö on tuttu hyväntekeväisyysjärjestössä: "Ihmisillä on halu viedä apu itse perille ja nähdä sen vaikutukset"

Ilmiö: Yksityishenkilöt etsivät sosiaalisessa mediassa autettavia, jotta voivat antaa apua henkilökohtaisesti.

Mellunmäessä asuva Teija Jantunen, 34, halusi tänä vuonna tarjota apuaan vähävaraiselle perheelle hieman eri tavalla. Tavallisesti hän lahjoittaa vaatteita ja leluja Hope ry:lle ja Sininauhasäätiölle.

– Lisäksi joka vuosi pohditaan lasteni kanssa, mihin järjestöön teemme rahalahjoituksen, Jantunen sanoo.

Hänellä on 15-vuotias tytär ja 10-vuotias poika.

Nyt hän kuitenkin tahtoi tarjota apuaan suoraan apua tarvitsevalle. Hän etsi Mellunmäen ja -kylän Facebook-ryhmän kautta vähävaraista perhettä, jolle voisi lastensa kanssa ostaa ruokakassin jouluksi ja leipoa jotain. Julkaisussaan Jantunen toivoi, että jouluapu menisi oikeasti sinne, missä sitä tarvitaan.

– Meillä on itselläkin ollut hankalia tilanteita taloudellisesti ja muita haasteita. Olemme asuneet täällä jo melko pitkään. Siksi koin, että haluaisin tarjota apua juuri meidän alueelle, Jantunen kuvailee.

– Tuntuu itselle paljon henkilökohtaisemmalta, kun kohtaa ihmisen ja pystyy antamaan jotain, mistä hän ilahtuu ja mikä helpottaa hänen tilannettaan, hän jatkaa.

En usko, että apu menee väärään osoitteeseen.

Jantunen on huomannut, että moni muukin on viime aikoina tarjonnut apuaan henkilökohtaisesti sosiaalisessa mediassa.

– Niitä on ollut nyt todella paljon, ei pelkästään joulua koskien vaan ylipäätään koronaan liittyen, hän sanoo.

Myös helsinkiläisen hyväntekeväisyysjärjestö Apuna ry:n perustaja Heidi Jaari on huomannut ilmiön.

– Ihmisillä on halu viedä apu itse perille ja nähdä sen vaikutukset, Jaari sanoo.

Hän toteaa, että yksityisyyden suojan näkökulmasta on henkilön oma päätös, miten apua haluaa tarjota. Apuna ry:ssä kaikki avuntarvitsijat ovat todennettuja ja apu välitetään yhdistyksen kautta. Jaari tietää kokemuksesta, että avunpyyntöjä voi tulla satoja, jos yksityinen henkilö etsii julkisesti avuntarvitsijoita.

– Hyvä asia voi kääntyä nopeasti aika raskaaksi, hän toteaa.

Jaari on kuitenkin iloinen, että avuntarjoajia löytyy.

Teija Jantunen pohti pitkään, kuinka löytää todellisen avuntarpeen. Viestejä tuli lopulta vain yksi eräältä yksinhuoltajaäidiltä, mutta se vakuutti Jantusen.

– Sain hyvin avoimen kuvan hänen tilanteestaan. Löytyi yhtymäkohtia, joissa itsekin olen ollut. Herättää vielä enemmän luottamusta, kun tietää oman kokemuksen kautta, että tällainen tilanne on mahdollinen. En usko, että apu menee väärään osoitteeseen, Jantunen sanoo.

Mukaan apuun tuli myös Jantusen äiti ja kaksi ystävää, jolloin jokaisen pienellä panoksella saa kattavan joulupöydän aikaiseksi.

Joulupuu-keräys oli viime viikon lopulla käynnissä Helsingissä ja eri puolilla Suomea. Jantunen on ollut kiinnostunut myös siitä, mutta ajatteli osallistuvansa siihen ensi vuonna. Joulupuu-keräyskin on konkreettinen tapa lahjoittaa, vaikkei vastaanottajan iloa olekaan näkemässä.

Helsingin Keskuspuiston Nuorkauppakamarin Joulupuu-keräyksen projektipäällikkö Henri Haapsamo kuitenkin uskoo, että Joulupuu-keräys on tärkeä juuri siksi, kun voi tuoda tismalleen sen lahjan, minkä haluaa nuorelle tai lapselle antaa.

– Kun annetaan lahja, tiedetään sen varmasti menevän kokonaisuudessaan perille. Eräs mieshenkilö harmitteli minulle, että on monia hyväntekeväisyyksiä, mutta niiden kulut organisaatioissa ovat korkeita, Haapsamo sanoo.