Hus suosittelee D-vitamiinilisää ikääntyneille ja erityisryhmille koronavirusepidemian aikana.
D-vitamiini vaikuttaa ihmisen immuunipuolustukseen tehostamalla vastustuskykyä. D-vitamiinin puutoksen ja koronaviruksen aiheuttaman vakavan keuhkoinfektion yhteydestä on saatu Husin mukaan lisää tietoa.
Helsingin Uutiset kertoi joulukuun alussa lääketieteen professori Juhani Knuutin arviosta, että D-vitamiinilisää olisi hyvä ottaa kansallista suositusta enemmän nyt koronaepidemian vallitessa.
D-vitamiinilisän kansallinen suositus normaalioloissa alle 75-vuotiaille on lokakuusta maaliskuuhun 10 mikrogrammaa vuorokaudessa ja yli 75-vuotiaille ympäri vuoden 20 mikrogrammaa vuorokaudessa.
Hus suosittelee D-vitamiinilisää koronavirusepidemian aikana kaikille yli 70-vuotiaille ja ympärivuorokautisessa hoidossa asuville aikuisille 20 mikrogrammaa vuorokaudessa.
Lisäksi aikuisille tummaihoisille suositellaan 20 mikrogrammaa vuorokaudessa, koska tummaihoisten iho kehittää tyypillisesti vähemmän D-vitamiinia kuin vaalea iho.
Kaikille edellä mainittuihin ryhmiin kuuluville, joiden painoindeksi (BMI) on yli 30, suositellaan hieman isompaa eli 50 mikrogramman annosta vuorokaudessa, koska ylipainoon liittyy suurempi D-vitamiinilisän tarve.
– Vaikean koronavirustaudin riski kasvaa yli 70-vuotiailla. Tämän vuoksi suosittelemme koronavirusepidemian aikana D-vitamiinilisää jo 70-vuotiaille sekä erityisryhmille kansallista suositusta korkeampaa annosta, sanoo tiedotteessa apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.
Vastaavia suosituksia ovat antaneet Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen ja amerikkalainen asiantuntijaorganisaatio (American Institute of Medicine).
– Juuri julkaistuissa tutkimuksessa brittitutkijat suosittelevat, että myös Englannissa otetaan käyttöön nykyisiä annoksia suuremmat suositukset, kertoo ylilääkäri ja endokrinologi Camilla Schalin-Jäntti.
D-vitamiinia syntyy iholla UV-valon vaikutuksesta. Suomessa on riittävästi auringonvaloa D-vitamiinisynteesiin maaliskuusta lokakuuhun. D-vitamiinia saadaan myös ravinnosta, esimerkiksi maidosta ja rasvaisesta kalasta.
Erityisessä D-vitamiinipuutteen riskissä Suomessa ovat tummaihoiset, ylipainoiset, ikääntyneet ja ympärivuorokautisessa laitoshoidossa olevat.