Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Nyt antoi myös Hus ohjeen D-vitamiinista – Puutos yhteydessä vakavaan koronan aiheuttamaan keuhkoinfektioon

Hus suosittelee D-vitamiinilisää ikääntyneille ja erityisryhmille koronavirusepidemian aikana.

D-vitamiini vaikuttaa ihmisen immuunipuolustukseen tehostamalla vastustuskykyä. D-vitamiinin puutoksen ja koronaviruksen aiheuttaman vakavan keuhkoinfektion yhteydestä on saatu Husin mukaan lisää tietoa.

Helsingin Uutiset kertoi joulukuun alussa lääketieteen professori Juhani Knuutin arviosta, että D-vitamiinilisää olisi hyvä ottaa kansallista suositusta enemmän nyt koronaepidemian vallitessa.

D-vitamiinilisän kansallinen suositus normaalioloissa alle 75-vuotiaille on lokakuusta maaliskuuhun 10 mikrogrammaa vuorokaudessa ja yli 75-vuotiaille ympäri vuoden 20 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Hus suosittelee D-vitamiinilisää koronavirusepidemian aikana kaikille yli 70-vuotiaille ja ympärivuorokautisessa hoidossa asuville aikuisille 20 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Lisäksi aikuisille tummaihoisille suositellaan 20 mikrogrammaa vuorokaudessa, koska tummaihoisten iho kehittää tyypillisesti vähemmän D-vitamiinia kuin vaalea iho.

Monen joulupöytään kuuluva herkku tutkittiin – jopa liki kolmannes laadutaan heikentynyttä tai huonoa, listeriaa neljässä näytteessä

Kaikille edellä mainittuihin ryhmiin kuuluville, joiden painoindeksi (BMI) on yli 30, suositellaan hieman isompaa eli 50 mikrogramman annosta vuorokaudessa, koska ylipainoon liittyy suurempi D-vitamiinilisän tarve.

– Vaikean koronavirustaudin riski kasvaa yli 70-vuotiailla. Tämän vuoksi suosittelemme koronavirusepidemian aikana D-vitamiinilisää jo 70-vuotiaille sekä erityisryhmille kansallista suositusta korkeampaa annosta, sanoo tiedotteessa apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.

Vastaavia suosituksia ovat antaneet Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen ja amerikkalainen asiantuntijaorganisaatio (American Institute of Medicine).

– Juuri julkaistuissa tutkimuksessa brittitutkijat suosittelevat, että myös Englannissa otetaan käyttöön nykyisiä annoksia suuremmat suositukset, kertoo ylilääkäri ja endokrinologi Camilla Schalin-Jäntti.

D-vitamiinia syntyy iholla UV-valon vaikutuksesta. Suomessa on riittävästi auringonvaloa D-vitamiinisynteesiin maaliskuusta lokakuuhun. D-vitamiinia saadaan myös ravinnosta, esimerkiksi maidosta ja rasvaisesta kalasta.

Erityisessä D-vitamiinipuutteen riskissä Suomessa ovat tummaihoiset, ylipainoiset, ikääntyneet ja ympärivuorokautisessa laitoshoidossa olevat.

Pippa Laukka antaa vinkit, miten tankata vitamiineja vuoden pimeimpänä aikana – Näissä kasviksissa on enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa

Husin selvitys: Jopa riskiryhmäläiset liikkuvat yhä huolettomasti, vaikka pitävät koronarajoituksia tärkeinä

Nyt kannattaa harkita tavallista suurempaa D-vitamiinin annosta, sanoo professori – "Hyödyistä koronainfektioon liittyen on jo kohtalaisen runsaasti epäsuoraa näyttöä"