Koronaviruksen ilmassa leviämisen tutkimuksessa otetaan käyttöön robotti, jonka levittämien pisaroiden ja aerosolien koostumus ja koko ovat tarkasti määriteltävissä ja toistettavissa jokaisella yskäisyllä toisin kuin ihmisen. Kyseessä on VTT:n, Tampereen yliopiston ja THL:n yhteishanke.
Robotin yskäisyt auttavat selvittämään muun muassa maskien ja erilaisten ilmanpuhdistimien vaikutusta pisaroiden ja aerosolien leviämiseen. Hankkeen tutkimusta varten on rakennettu keinotekoinen ihmisen pää, joka muodostaa yskiessään, aivastaessaan ja hengittäessään nesteestä ja kiinteästä aineesta koostuvia, tarkasti määriteltäviä pisaroita ja aerosoleja. Robotti on asennettu VTT:n testihuoneeseen, missä ulkoiset tekijät, kuten lämpötila, ilmanvaihto ja ilmankosteus, ovat tarkasti valittavissa, kerrotaan Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tiedotteessa.
– Kehitetyn laitteen avulla voimme tuottaa aerosoleille esimerkiksi sellaisen kokojakauman, joka vastaa varsin hyvin ihmisen yskiessään, aivastaessaan tai hengittäessään tuottamaa aerosolia, aerosolifysiikan apulaisprofessori Topi Rönkkö Tampereen yliopistosta kertoo tiedotteessa.
Robotilla tehtyjä mittauksia käytetään myös tietokonesimulaatioiden oikeellisuuden varmistamiseen. VTT:n, Tampereen yliopiston ja THL:n yhteishanke on selvittänyt syksystä 2020 lähtien koronaviruksen pisara- ja aerosolitartunnan mekanismeja ja tartuntariskiä vähentäviä menetelmiä.
Yskäisyn tai aivastuksen pisarat kuivuvat nopeasti, mutta jäljelle jääneet pienet hiukkaset voivat jäädä leijailemaan ilmaan jopa tuntien ajaksi. Lisäksi pieniä aerosoleja muodostuu hengitettäessä, puhuttaessa ja esimerkiksi laulettaessa. Business Finland tukee tutkimusta noin 300 000 euron rahoituksella.