Asunnottomien yökeskus ja vertaistuki menettävät tilansa Sörnäisissä – yhdistys joutuu kovan paikan eteen

Kalkkers on sijainnut jo vuosia Sörnäisissä. Nyt tiloissa alkaa remontti ja vuokrasopimus on irtisanottu. Aleksi Riikonen
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Asunnottomien etujärjestö Vailla vakinaista asuntoa ry menettää toimitilansa Sörnäisissä. Vuokrasopimus päättyy ja tiloista on muutettava maaliskuun lopussa. Vertais- ja vapaaehtoistoiminnankeskus Vepa ja yökeskus Kalkkers sijaitsevat Kinaporinkadun ja Hämeentien kulmassa. Kiinteistössä alkavat mittavat remontit.

Stadin safka aloittaa toimintansa – Helsinkiläisille jaetaan hävikkiruokaa ruokakasseina, yhteisölounaina ja välipaloina

– Olihan tämä melkoinen järkytys. Mietimme, että jos uusia tiloja ei löydy, pystytämme huhtikuun alussa puolijoukkueteltan Dallapépuistoon. Emme voi jättää asunnottomia kävijöitämme ilman palveluitamme. Ja kun koronatilanteestakaan ei voi tietää tässä vaiheessa, paheneeko se vielä kevättä kohti, pohtii toiminnanjohtaja Sanna Tiivola VVA ry:stä tiedotteessa.

Uusien tilojen löytyminen huolestuttaa VVA-laisia, koska nykyistenkin tilojenkin saaminen oli haastavaa. Kaikki naapurit tai vuokranantajat eivät suhtaudu asunnottomuutta kokeviin suopeasti.

Tilojen pitäisi myös sijaita siellä, missä asunnottomat liikuvat, joten "joutomaa laitakaupungilla" ei ole toimiva ratkaisu, yhdistys muistuttaa.

Huli, 57, vie matkalle toisenlaiseen Maunulaan – asunnottomien vetämistä kävelykierroksista tuli välitön hitti, osa jo loppuunmyyty

Kalkkers ei ole varsinainen yömaja, mutta siellä saa öisin levähtää lepotuolissa.

VVA on asunnottomien itsensä perustama edunvalvontajärjestö, jonka toimintaan ei liity voittoa tavoittelevaa liiketoimintaa. Kansalaisjärjestöllä ei ole myöskään taustallaan säätiöitä ja omaa asunto- ja kiinteistötoimintaa.

Häädön saanut muuttaa useimmiten kaverilleen – silti arviolta yli 200 koditonta asuu Helsingissä taivasalla

Kymmeniä neuloja ja ruiskuja kerätään Helsingissä maasta päivittäin – "Korvaushoitopisteestä asiakkaat valuvat sitten läheiseen puistoon"

Näitä ihmisryhmiä korona kouraisi ilkeimmin – epidemia toi mukanaan myös psyykkistä oireilua ja univaikeuksia

Kaupungin vuokra-asunnot kohdistettava tukea tarvitseville

Hakaniemen sillan alla majaili erikoinen mutta lämminhenkinen joukko – "Pilarisaliin" ja kesään 1970 sijoittuva uutuusteos sekoittaa faktaa ja fiktiota

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut