Jouko Kokkonen Liikkuminen on enemmän kuin pelkkää liikuntaa

Me liikuntaihmiset ajattelemme helposti, että liikunnan harrastaminen on paras lääke vähäisestä liikkumisesta aiheutuviin ongelmiin. Joillekin resepti toimii, mutta kaikki eivät halua harrastaa liikuntaa. Syyt ovat moninaiset, mutta ainakaan moralistinen sormenheristys ei saa vähän liikkuvia jalkeille.

Muun kuin tietoisen harrastamisen kerryttämän liikkeen arvo onkin vähitellen huomattu. Kotikulmat ja koulu- tai työmatka vaikuttavat väestötasolla liikkumisen määrään enemmän kuin tehokkainkaan liikunnanedistäminen. Suuresta liikuntaharppauksesta on turha haaveilla, mutta pienin askelin liikkuminen voi lisääntyä niin yksilöillä kuin yhteiskunnassa.

Parhaita liikuttajia ovat liikkumiseen ohjaavat ratkaisut asuinalueilla, liikenteessä ja työpaikoilla. Elinympäristö vaikuttaa enemmän liikkumiseen kuin rakennetut liikuntapaikat. Tämän toteaminen ei ole aktiiviliikkujilta pois. Sportti tarvitsee paikkansa, mutta omin voimin liikkumaan innostavat arkiympäristöt ovat hyödyksi kaikille.

Liikunnanedistäjät ovat toki puhuneet fyysisen aktiivisuuden kokonaismäärän laskusta ja sen kansantaloudelle aiheuttamasta laskusta, mutta he ovat tarjonneet patenttiratkaisuksi lisää ohjattua liikuntaa. Tuntuu kuin liikkumisen iso kuva ei olisi vieläkään hahmottunut kaikille liikuntaihmisille.

Poikkeusvuosi 2020 on saanut helsinkiläisetkin lähtemään luontoon. Se on havahduttanut huomaamaan, miten mukavaa lähiluonnossakin on liikuskella. Viheralueiden ja metsiköiden arvo on syytä ottaa huomioon myös kaupunkisuunnittelussa. Kaadettua pikkumetsää ei talon tai parkkipaikan alta takaisin saa.

Kotikulmien merkitys on suurin elinkaaren molemmissa päissä. Pienillä lapsilla lähipuisto riittää suuriin seikkailuihin. Ikäihmisillä toimintasäde on usein rajallinen, jolloin riittävän lähellä oleva viheralue on kullanarvoinen virkistyksen lähde.

Helsingin kaupungin kunniahimoinen liikkumisohjelma tapailee nimenomaan arkisia liikkeitä omilla kulmilla. Samaan aikaan täydennysrakentaminen voi heikentää kaupungin liikkumissaldoa, jos lähiympäristö ei viekoittelekaan ulkoilemaan.

Jouko Kokkonen

toimituspäällikkö

Liikunta & Tiede

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut