Joulukonserttinsa perunut Paula Koivuniemi viettää pyhiä kotosalla – kutsu tuli tuttuun joulupöytään: "Aina en ole pitänyt joulusta"

Joulu: Paula Koivuniemi odottaa joulua rauhallisin mielin. Jouluahdistusta aikaisemmin kokenut artisti kertoo pystyvänsä nykyisin jouluna jo hiljentymään.

Paula Koivuniemi on huohottaa hengästyneenä. Artisti on juuri tullut päivittäiseltä lenkiltä managerinsa Laura Vuorisen koiran Sirun kanssa.

– Siru on nuori koira ja liikkuu nopeasti. Minä liikun perässä tietenkin sitten hänen tahtiinsa. Koira on neljä ja minä 73 ja puoli, naurahtaa Helsingin keskustassa asuva artisti.

Siru on aina mukana kävelylenkeillä, jotka suuntautuvat tavallisesti keskustaan tai merenrantaan Kaivopuistoon. Koira on kivaa lenkkiseuraa ja silloin saa olla enemmän rauhassa.

– Koira on siinäkin mielessä hyvä, että silloin voin vapaasti ulkoilla Paula Koivuniemenä. Kun liikun itsekseni, ihmiset huutelevat aina perään, että Paula hei!

Yksityisyys on ollut ja on edelleen vuosikymmeniä artistiuraa tehneelle tähdelle tärkeää.

Tulevaa joulua Koivuniemi odottaa rauhallisin mielin.

Aina en ole pitänyt joulusta.

– Kun ikää on tullut lisää, minusta on tullut parempi joulunviettäjä. Aina en ole pitänyt joulusta. Se on jotenkin ahdistanut minua. Nyt pystyn jouluisin jo hiljentymään.

Jouluperinteisiin on kuulunut käynti joulukirkossa, mutta tänä vuonna kirkko jää koronan vuoksi väliin.

– Telkkarista tulee jouluohjelmia joka kanavalta. Täytyy sitten katsoa niitä ja laulaa mukana, Koivuniemi hymähtää.

Tänä vuonna jouluun liittyy myös haikeutta ja surua. Veli kuoli viime vuonna. Omat vanhemmatkin ovat jo kuolleet. Lapsuudessa jouluja vietettiin usein isolla sukulaisporukalla mummin luona Alavudella. Kissoja, koiria, serkkuja ja muitakin läheisiä vilisevistä jouluista on jäänyt lämpimiä muistoja, joita on vieläkin mukava muistella.

– Se oli ihanaa ja turvallista aikaa. Mutta ei se huonoa ole nytkään, toisenlaista vain.

Vaikka Koivuniemi asuu yksin, hän ei tunne oloaan yksinäiseksi.

– Ei tarvitse olla kuin muutama hyvä ystävä ja elämä on kohdallaan.

Joulua Koivuniemi aikoo viettää pääasiassa kotosalla. Joulukuusi on jo koristeltu olohuoneeseen. Siitä pitää myös 8-vuotias maatiaiskissa Oliver, joka tykkää nyppiä koristeita pois oksilta.

Jouluaattoa artisti aikoo mennä viettämään Lauran kanssa tämän vanhempien luokse.

– Menen käymään Lauran kotitalolla Käpylässä. Minut on kutsuttu sinne. Itse en ole mikään ruoanlaittaja. On kiva olla itsekseen, mutta jouluna on kiva olla myös ystävien kanssa.

Kiihkeinä keikkavuosina jouluaattoja tuli vietettyä myös keikkaillen. Kotiin tultiin vasta joulupäivänä.

Tuleva joulu on siinäkin mielessä poikkeuksellinen, että kaikki suunnitellut joulukonsertit jouduttiin perumaan.

– Se on ollut harmi. Joulukonsertit ovat niin ihania, sekä itselle että yleisölle. Mutta tänä jouluna täytyy ajatella sitä toista puolta, että saa olla läheisten kanssa, Koivuniemi pohtii.

Hiljentyneen työtahdin vuoksi Koivuniemi kertoo ehtineensä lenkkeillä Sirun kanssa tavallista ahkerammin ja siivonneensa vaatekaappinsa ojennukseen.

– Nyt tiedän tarkalleen, missä mikäkin vaate on, vaikka ei kaapit aikaisemminkaan missään tolkuttomassa epäjärjestyksessä olleet, Koivuniemi jatkaa.

Ensi vuonna, kun korona on toivottavasti saatu jo aisoihin, suunnitelmissa on matkustaa Lauran kanssa pidemmälle reissulle Koivuniemen lempikohteeseen New Yorkiin ja ehkä myös Miamiin. Sinne saa myös Siru lähteä mukaan.

Paula Koivuniemi

Kauneimpien joululaulujen suojelija

Paula Koivuniemi valittiin tänä vuonna Kauneimmat joululaulut -kampanjan suojelijaksi.

– Se on arvokas tehtävä.

Koivuniemen oma joululaulusuosikki on Sylvian joululaulu.

– Kappale on vanha, kaunis ja siinä on koskettava teksti.

Sylvian joululaulu on kirjailija ja runoilija Zacharias Topeliuksen vuonna 1853 julkaisema runo. Säveltäjä Karl Collan sävelsi sen myöhemmin joululauluksi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut