Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pikkujoulujen puute kouri Maran jäsenyrityksiä – konkurssisumaa pelätään keväällä

Matkailu- ja ravintola-alan yritysten pikkujoulumyynti romahti koronatartuntojen kasvun, rajoitustoimien ja etätyön vuoksi. Pikkujoulumyynti väheni 75 prosentilla pikkujouluja järjestävistä yrityksistä vähintään 70 prosentilla viime vuoteen verrattuna, kerrotaan Maran tiedotteessa. Tiedot perustuvat Maran jäsenkyselyyn, Mara on matkailu- ja ravintola-alan elinkeino- ja työmarkkinajärjestö.

– Jäsenyrityksemme lähtevät ensi vuoteen erittäin heikoista asemista. Yrittäjien rahat ovat lopussa, eikä katastrofaalisen huono pikkujoulukausi tuonut valoa pimeyteen. Ankarat rajoitustoimet osuivat matkailu- ja ravintola-alan kannalta mahdollisimman pahaan ajankohtaan, sanoo Maran toimitusjohtaja Timo Lappi tiedotteessa.

Korona perui pikkujoulut – Ravintolapomo: "Se näkyy sillä tavalla, että niitä ei ole"

"Ravintoloiden merkityksestä koronaviruksen leviämisessä on annettu liian synkkä kuva" – alalla pelätään konkurssiaaltoa keväällä

Eniten koronapandemia ja rajoitustoimet rokottivat kongressi- ja messualaa, jonka pikkujoulumyynti heikkeni yli 90 prosentilla yli 90 prosentilla yrityksistä. Myös hotellien ja kylpylöiden pikkujoulumyynti väheni yli 80 prosentilla yrityksistä enemmän kuin 70 prosenttia.

– Tuleva talvikausi tulee olemaan vaikea etenkin niissä matkailukeskuksissa, joissa ulkomaalaisten osuus on merkittävä. Vaikeimmassa asemassa ovat yksilöllisiä majoituspalveluja tarjoavat majoitusyritykset ja ohjelmapalvelutoimiala, Lappi jatkaa.

Reilu viidesosa Maran jäsenyrityksistä arvioi olevansa konkurssiuhan alla kuuden kuukauden kuluttua. Syyskuun jäsenkyselyssä osuus oli 15 prosenttia. Heikoimmassa asemassa ovat huvipuistoalan yritykset, joista peräti 40 prosenttia arvioi olevansa konkurssiuhan alla kuuden kuukauden kuluttua. Keskiarvoa suurempi konkurssiuhka on myös ohjelmapalvelualan yrityksillä (31 prosenttia), pubeilla ja yökerhoilla (28 prosenttia) sekä hotelleilla ja kylpylöillä (25 prosenttia). Vain 8 prosenttia yrityksistä arvioi toimintansa palaavan kannattavaksi kesään mennessä.

Maran jäsenkyselyyn vastasi 954 yritystä, joilla on useita tuhansia toimipaikkoja ja kymmeniä tuhansia työntekijöitä seuraavilta toimialoilta: festivaalit, hiihtokeskukset, hotellit ja kylpylät, huvi-teema- ja elämyspuistot, kahvilat, keilahallit, kongressit ja messut, leirintäalueet, liikenneasemat, pikaruokaravintolat, pubit ja yökerhot, ohjelmapalveluyritykset, opiskelija- ja henkilöstöravintolat sekä ruokaravintolat.

Pohjoisen matkailuyrityksistä kolmannesta uhkaa konkurssi – MaRa vaatii liian tiukkojen koronarajoitusten höllentämistä

"Täydellinen makuräjähdys!" –  Helsingin paras burger-ravintola sai lukijoilta äänivyöryn, katso tästä 10 parhaan lista

Pikkujoulut ja joululounaat jäivät väliin: Ravintolat kuskaavat nyt jouluruokabokseja kotiovelle – "Se on herkkukori, josta riittää vaikka neljälle"

Helsingin lähiöön avatun ravintolan hinnat löivät asukkaat ällikällä – burgeri maksaa lähes saman kuin Kämpissä

Bileissä jopa sata ihmistä Helsingissä – Poliisi keskeytti viikonloppuna koronarajoitusten vastaisia kokoontumisia

Kontulan täpötäysissä baareissa nauretaan turvaväleille ja annetaan poskisuudelmia – yrittäjä: "Humalassa olevia asiakkaita on vaikea saada paikoilleen"

Kalliista pikkupurtavasta tuli trendi Helsingin ravintoloissa – hinta jopa 53 euroa