Näin palvelee kirjasto poikkeusaikana: Vuosaaressa aineistoa varataan nyt niin vilkkasti, että että edelle menee vain muutama kantakaupungin kirjasto

Palvelut: Vuosaaren kirjasto on varauksilla mitattuna neljänneksi vilkkain Helsingissä.

Kirjastot joutuivat supistamaan toimintaansa marraskuun lopussa, kun pk-seudun koronanyrkiksi kutsuttu koordinaatioryhmä päätti, että julkiset tilat on suljettava. Hiljattain sulkua päätettiin jatkaa koronatilanteen takia 10. tammikuuta asti.

Kirjastot ovat saaneet jatkaa toimintaansa rajoitetusti, tiloissa edellytetään kasvomaskin käyttöä.

Vuosaaren kirjasto on palvellut normaalein aukioloajoin.

– Viimeinen aukiolopäivä ennen joulunpyhiä on keskiviikko 23. joulukuuta, jolloin kirjasto on auki kello 8–18, kertoo Vuosaaren kirjastojohtaja Jyrki Tirronen.

– Kirjastotilasta meillä on käytössä vain osa. Asiakastietokoneista on käytössä vain kaksi ja niille on 30 minuutin käyttöaika. Varauksia ei voi tehdä tietokoneille, Tirronen selvittää rajoitusten vaikutuksia.

Yksi kirjaston työntekijä on siirtynyt tekenään koronajäljitystä.

Kävijöitä on Vuosaaren kirjastossa ollut rajoitettujen palveluiden aikaan kolmannes tavallisesta määrästä.

– Normaaliaikaan vilkkaimpina päivinä meillä käy yhden päivän aikana 1 200–1 300 kävijää, nyt jonkin verran yli 400 kävijää päivässä, Tirronen laskee.

Kirjaston vilkkaimpia päiviä ovat normaaliaikana kirjastonjohtajan mukaan usein maanantait ja tiistait.

Aineiston varauksia tehdään nyt paljon.

– Vuosaaren kirjastoon tulee varauksia päivittäin niin paljon, että olemme varausten määrässä mitaten neljänneksi vilkkain kirjasto Helsingin kaupunginkirjastossa. Meitä vilkkaampia varauskirjastoja ovat Oodi, Kallio ja Töölön kirjasto, Tirronen mainitsee.

Hänen mukaansa vuosaarelaiset myös noutavat varauksensa tunnollisesti.

Lainat eivät eräänny poikkeusaikana 30.11.–10.1.

– Lisäksi kirjasto on jatkanut 1.10.–29.11. erääntyneiden lainojen laina-aikaa, eikä jatkamisesta ei kerry myöhästymismaksua. Lainat erääntyvät 11. tammikuuta alkaen porrastetusti, Tirronen kertoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut