Legendaarisen Tillikan talo tyhjeni Malmilla – Liikkeiden sulkeminen aloittaa ison muutoksen

Malmi: Vuodesta 1963 juna-aseman vieressä sijainnut ravintola Tillikka ja muut yrittäjät lähtivät tiloistaan. Tilalle rakennetaan 7- ja 8-kerroksiset talot.

Malmin aseman kupeessa sijaitsevan legendaarisen tanssi- ja ruokaravintola Tillikan tanssit on nyt tanssittu. Vuodesta 1963 olleen ravintolan tilat tyhjenivät jo jokin aika sitten. Myös Fida kertoo liikkeen ikkunaan kiinnitetyssä lapussa lopettaneensa toimintansa marraskuussa ja siirtyneensä uusiin tiloihin.

Talon takapuolella sijaitsevan Pohjois-Helsingin musiikkiopiston ikkunoissa on vielä valoa.

Helsinkiläislähiöön syntyi yllättävä ruokakeidas: Joko tunnet nämä uudet ravintolat? – "Alueella on kova kilpailu"

Syy rakennuksen tyhjentymiseen on sen purkaminen, joka käynnistää alueella suuremman muutoksen. Sen tähtäimenä on Malmin keskustan kehittäminen.

– Malmin keskustaa on nyt mahdollisuus laajemminkin uudistaa ja kohentaa kaupunkikuvaa. Tavoitteena on parantaa alueen ilmettä. Kaupallisia ja julkisia palveluita sekä asumista on tulossa lisää, kertoo kaupungin arkkitehti Antti Mentula.

Taustalla on maaliskuussa valmistunut Malmin keskustavisio ja Helsingin yleiskaava.

– Helsingin yleiskaava on tässä iso tekijä. Poliittinen päätöksenteko on osoittanut suunnan ja on todettu, että Malmi on osa koillisen Helsingin keskustaa, Mentula jatkaa.

Malmilla on hehtaarin kokoinen pelto, jonka kasviksia ja yrttejä myydään nyt myös ohikulkijoille – "Suosio yllätti täysin"

Ravintola Tillikan talo osoitteessa Vanha Helsingintie 20 on osa keskustavisiossa tutkittua aluetta. Yksityisomistuksessa olevan tontin asemakaava on tullut lainvoimaiseksi jo keväällä 2018. Bussiterminaalin eteläpuolella sijaitsevalle tontille on mahdollista rakentaa talo, johon tulee asuntoja ja liiketiloja.

– Kaava mahdollistaa asuinkerrostalokorttelin, jossa on 650 kerrosneliömetriä liiketilaa ja asumista päälle. Kerroksia porrastuvassa rakennuksessa on korkeimmillaan seitsemän ja kahdeksan, Mentula kertoo.

Asunnoille on kaavassa varattu 4 750 kerrosneliömetriä. Esimerkiksi 30-neliöisiä yksiöitä voisi kohteeseen rakentaa yhteensä 158.

Kiinteistö on arkkitehti Niilo Kokon suunnittelema. Se valmistui vuonna 1963. Rakennuksessa on toiminut myös muun muassa poliisi ja Alko.

Tillikan rakennuksen vastapäiselle tontille Malmikaaren ja Vanhan Helsingintien kulmaan on tulossa hotelli sekä uutta asumista.

– Rakennuslupa on voimassa eli rakentamisen aloittaminen on jo mahdollista. Tarkka aloitusajankohta riippuu yksityisen tontin omistajasta, mutta todennäköisesti se on piakkoin lähitulevaisuudessa, Mentula kertoo.

Myös alueen katuja tullaan uudistamaan. Vanhaa Helsingintietä ja Malmin asematietä parannetaan. Rakentamisen aloitus on arviolta ensi vuonna.

Malmin keskustan jättimullistus alkoi – projektinjohtaja: "Pyritään Myllypuron tyyppiseen kehitystapaan"

Malmin keskustavisio

Malmin aseman ympäristöstä halutaan vetovoimaisempi

Malmin keskustavisio valmistui alkuvuodesta.

Tärkeimmäksi uudistuskohteeksi todettiin Malmin aseman ympäristö.

Tavoitteena on kehittää Malmista koko Koillis-Helsingin vetovoimainen ja viihtyisä keskus.

Suunnittelijat ovat koonneet asukkaiden, yrittäjien, kiinteistönomistajien ja kaupungin tarpeita sekä toiveita yhteen verkostoyhteistyön ja selvitysten avulla.

Kehittäminen jatkuu suunnitteluperiaatteiden laadinnalla.

"Äijäpappi" ja entinen järjestöjyrä teki työtään huoltoasemalla, kunnes korona pakotti pois: "Nyt vähän murehdinkin, että mitä äijille mahtaa kuulua"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut