"Maskia ja partaa ei pysty käyttämään samaan aikaan" – Joulupukki vierailee tänä vuonna ikkunan takana tai videopuhelulla – hintataso ei koronan takia notkahda

Joulu: Tänä vuonna pukkikäyntejä on tilattu huomattavasti vähemmän kuin tavallisesti. Virtuaalivierailu maksaa suunnilleen saman verran kuin paikalle tuleminenkin.

Joulupukit saavat tänä jouluna osansa koronakurimuksesta. Keikkaa on selvästi vähemmän kuin tavallisesti. Pukit ovat myös keksineet uudenlaisia tapoja tehdä vierailuja: jotkut käyvät vain ikkunan takana, jotkut tuovat lahjat vain ovelle.

Marian Joulupukeissa keikkaa tekevä Olli Mustonen, 44, tapaa tänä vuonna lapsia virtuaalisesti livevideopuheluissa. Loppupäivän hän ilahduttaa viime vuoden tapaan hotelli Kämpin vieraita turvavälien päästä.

– Maskia ja partaa ei kyllä pysty käyttämään samaan aikaan, siitä ei tule mitään, hän toteaa.

Valtaosa aikoo viettää joulun kotona – Uudellamaalla kolmannes jättää väliin sukulaistenkin luona kyläilyn

Hän on itse päätynyt joulupukin rooliin, kun on aikanaan esiintynyt tuttujen ja sukulaisten lapsille pukkina. Kaksi edellistä joulua hän teki Marian joulupukkien kautta kotikäyntejä. Mustosella ei ole omia lapsia, ja on nähnyt jo monet jouluaatot, eikä häntä siksi haittaa viettää aattoa keikkaillen.

– Se on myös hauskaa, joulupukkihan on kuitenkin vuoden odotetuin vieras, Mustonen sanoo.

Hän kuitenkin myöntää, että joulupukkina hänellä on isot saappaat täytettävänä. Rooli täytyy ottaa vakavasti, vaikka hän pukkina onkin huumorintajuinen.

– Joulupukki on lämminhenkinen, mutta myös arvovaltainen henkilö. Rooliin on suhtauduttava nöyrästi. Pukki ei saa olla myöhässä, yksityiskohtien pitää olla kunnossa ja kiire ei saa näkyä. Pukin pitää olla 110 prosenttia läsnä ja ottaa lapsi huomioon. Siksi se on vaativaa.

"Pyydä joulupukkia jättämään lahjasäkki ulos" – Nyt tuli valtion virallinen vinkkilista koronajouluiluun

Tavallisesti kymmenen minuutin kotikäynti maksaa eri palveluntarjoajilla 70–100 euroa. Marian Joulupukit on veloittanut käynnistä kellonajan mukaan. Aamusta hinta on 70 euroa, mutta suosituimpaan aikaan alkuillasta hinta on 120 euroa. Hinnat ovat poikkeusaikana samat, koska matkoihin menee silti aikaa.

"Hoitajat venyy äärirajoille saamatta mitään extraa" – Opettajien mielipaha joulupussista kirvoitti vilkkaan keskustelun: "Kiittämättömyys on maailman palkka"

Virtuaalivierailu Marian Joulupukeilla maksaa aattona lähes sata euroa. Jotkut palveluntarjoajat ovat myös voineet tehdä etukäteen nauhoitettuja räätälöityjä videoita muutamalla kympillä.

Mustonen muistaa edellisiltä vuosiltaan kotikäynnin köyhän ulkomaalaistaustaisen perheen luona, jossa pieni tyttö tuli kiljuen ovelle halaamaan häntä.

– Hänelle oli yksi pieni lahja, ei mitään valtavaa säkkiä, kuten monelle on. Kaikesta päätellen heillä ei olisi ollut pukkiinkaan varaa, mutta halusivat silti sen tytölleen järjestää. Se oli niin koskettavaa, että itkin, kun lähdin sieltä pois, Mustonen muistelee.

– Jos tällaisessa roolissa pystyy tuottamaan niin paljon iloa ihmisille, se on kunnia-asia ja haluan tätä jatkaa.

Nämä perinneherkut saisivat suomalaisten mielestä lähteä joulupöydästä – Rosolli jakaa mielipiteet tasan

Joulupukki

Olli Mustonen, 44

Kauppatieteiden maisteri, yrittäjä, kirjailija ja esiintyjä.

Asuu Kalliossa.

Vetäytyy yleensä aaton jälkeen joulun viettoon Tampereelle.

Perinteinen köyhien joulujuhla peruttu – Heikki ja Sini Hursti jakavat Rautatientorilla 2000 lahjakassia, ruoka-apuun tullut Niilo, 69: "Hienoa työtä"

Jouluradion musiikkipomo tietää, mitä suomalainen haluaa jouluisin kuulla: "Meillä on tänä vuonna entistä tärkeämpi tehtävä"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut