Tutkijat suosittavat nyt metsäkylpyjä kaikille – helsinkiläisiä aikuisia kaivataan myös mukaan terveystutkimukseen: "Saadaan arvokasta tietoa"

Luonto: Metsäkylpyjä kannattaa ottaa immuunijärjestelmän buustiksi.

Elimistön immuunijärjestelmä kaipaa aivojumppaa. Näin sanoo Luonnonvarakeskuksen tutkimusavustaja Iida Mäkelä.

Hän on mukana Helsingin ja Tampereen yliopistojen ja Luonnonvarakeskuksen Adele-ekosysteemihankkeessa, jossa etsitään ratkaisuja immuunivälitteisten sairauksien, kuten astman, reuman, 1 tyypin diabeteksen, Chronin taudin ja allergioiden, ehkäisyyn.

Riippumatto vei Niko Halmisen, 38, takaisin metsään, kun telttailu ei enää onnistunut – "Metsä on minulle tärkeä hyvinvoinnin lähde"

Aivojumpan immuunijärjestelmälle saa aikaan melko yksinkertaisella keinolla: työntämällä kädet maaperään.

– Immuunivälitteiset sairaudet ovat yleistyneet kaupunkilaisilla huomattavasti viime vuosikymmeninä. Jopa joka viides teollisuusmaiden väestöstä kärsii näistä sairauksista. Kaupunki on monille eliölajeille ja mikrobeille haastava elinympäristö. Sieltä ei löydy samanlaista biodiversiteettiä kuin maaseudulta tai luonnosta, Mäkelä kertoo.

Stressaako? – "20 minuuttia metsässä riittää, vaikka ihminen viedään sinne puoliväkisin", sanoo hyvinvointivalmentaja

Kehon puolustusjärjestelmä ei saa tarpeeksi virikkeitä kaupungistumisen, luontoyhteyden katkeamisen ja hygieniatason nousun myötä.

Siispä tutkijat suosittelevat ottamaan metsäkylpyjä eli toisin sanoen liikkumaan enemmän luonnossa, hoitamaan puutarhaa, leikkimään koiran kanssa ulkona tai vaikkapa sienestämään ja marjastamaan. Metsästä löytyvä mikrobisto tukee immuunijärjestelmän toimintaa ihon kautta.

Jopa joka viides kärsii näistä sairauksista.

Luontoaltistus muuttaa melko nopeastikin kehon mikrobistoa. Adele-tutkimusryhmän tekemässä tuoreessa tutkimuksessa seurattiin 3–5-vuotiaiden päiväkotilasten mikrobistoa, kun tavanomaiselle hiekoitetulle ja päällysteiselle päiväkotipihalle tuotiin viheralueita.

Kuukauden tutkimusjakson aikana havaittiin, että lasten mikrobit monipuolistuivat lähes samanlaisiksi kuin luontopäiväkotilapsilla on. Luontopäiväkodissa tehdään paljon metsäretkiä ja liikutaan luonnossa.

Vastaavia tutkimuksia ei vielä juurikaan ole tehty ja lisätutkimusta immuunijärjestelmän ja mikrobiston välisistä syy–seuraussuhteista kaivataan.

Hyväksi havaittu malli leviää: lääkärit ohjaavat terveysongelmista kärsiviä metsäretkille

Yksi tutkimuskohde on uudenlaiset metsätuotteet, joilla pyritään tuomaan luonnon tarjoama monipuolinen mikrobisto saataville, kun luonnossa liikkuminen ei ole aina mahdollista.

– Adele-hankkeen tutkimuksista ja innovaatioista on syntynyt startup-yritys Uute Scientific. Se valmistaa kosmetiikassa käytettävän raaka-aineen, jossa on yhdistetty erilaisia maalaatuja, jotka mimikoivat metsän mikrobistoa, Mäkelä kertoo.

Metsäkylvyn voi siis ottaa omassa kylpyhuonessaan erilaisten luonnonkosmetiikkatuotteiden avulla. Esimerkkejä tuotteista ovat Luonkosin metsäkakut, jotka levitetään iholle ja Moi Forestin erilaiset kosmetiikkatuotteet.

Helsinkiläisten mielestä kaupungista löytyy liian vähän hiljaisia paikkoja –  Vartioharjussa asuva Kikka Repka haki Kauppatorin vilinästä vastapainoa kotiympäristön rauhalle

Ensi vuonna apteekkikosmetiikan valikoimaan on tulossa metsäpölyä. Se, kuinka usein tai paljon tuotetta pitäisi käyttää, jotta sillä saataisin haluttuja muutoksia elimistön mikrobistoon ja täten immuunijärjestelmään, on Adele-hankkeella seuraavaksi selvityksessä. Tutkimukseen etsitään parhaillaan koehenkilöitä.

– Tutkimukseen voivat osallistua kaikki täysi-ikäiset tupakoimattomat helsinkiläiset. Tarkoituksena on tutkia, miten erivahvuiset metsäkylvyt vaikuttavat kaupunkilaisten terveyteen ja immuunivasteeseen. Näin saadaan arvokasta tietoa siitä, kuinka iso mikrobialtistuksen pitää olla, että saadaan terveyshyötyjä.

Retkeily korvaa tänä kesänä monelle ulkomaanmatkan – eräopas Julia kertoo lähistön suosikkikohteensa

Keho

Auto- immuuni-sairaudet

Autoimmuunisairauksia on lukuisia. Niihin lukeutuvat muun muassa reuma, ykköstyypin diabetes, allergiat, astma ja kilpirauhasen autoimmuunitulehdus. Harvinaisempia sairauksia ovat lisämunuaisen vajaatoiminta ja anemian eri muodot.

Naiset sairastavat immuunivälitteisiä sairauksia enemmän kuin miehet.

Ihmisen puolustusmekanismien tarkoitus on torjua elimistöä pieneliöiltä ja vierailta aineilta. Autoimmuunisairaudessa puolustautuminen kuitenkin tapahtuu virheellisesti ja kohdistuu kehon omia kudoksia kohtaan.

Altistuminen maaperän mikrobeille lapsuudessa todennäköisesti ehkäisee autoimmuunisairauksia.

Lähde: Terveyskirjasto

20-neliöinen ekomökki tuo off-grid-elämisen Helsingin saaristoon – "Monella ihmisellä on alitajuinen toive päästä hetkeksi irti kaikista sidoksista"

"Se on vastavoima ja se kasvaa" – Asukkaat heräsivät puolustamaan Helsingin metsiä ja taistelussa heitä auttaa mies, jonka mukaan kaupungin nykyinen kasvutahti on aivan liian kova

Kaipuu metsään kasvaa – Panu Könönen aikoo nukkua yönsä ulkona ja tuhannet muut tekevät viikonloppuna samoin

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut