Helsingistä katoaa vuodenvaihteessa useita grillikioskeja, kuten Kauppatorin grilli, asema-aukion Black Grill & Cafe sekä Mannerheimintien ja Kalevankadun risteyksessä oleva grilli.
Ilman uutta kaupungin vuokrasopimusta jää yhteensä viisi grilliä tai grillivaunua.
Grillivaunua asema-aukiolla vuodesta 2016 pitänyt Toni Määttä pelkää, että hän joutuu irtisanomaan jopa kymmenen työntekijää. Hänen mukaansa kaupunki oli luvannut Black Grill & Cafelle jatkoaikaa aina vuoteen 2026 asti tai siihen saakka, kunnes asema-aukion peruskorjaus alkaa.
Kaupungin mukaan sopimusta ei jatketa muun muassa sen vuoksi, että grillivaunu on este kevyelle liikenteelle.
– Sain jatkosopimuksen kaupungilta ja en hakenut uutta paikkaa kun luotin sopimukseen. Kaupungin päätös tuli ihan pommina. Tällä paikalla on ollut grilli 30 vuotta. En ole kuullut, että jalankulkijoilta olisi tullut yhtään valitusta. Olen miettinyt lakimiehen kanssa, onko järkevää viedä asiaa vielä eteenpäin, Määttä sanoo.
Vs. asukas- ja yrityspalvelupäällikkö Antti Mäkinen Helsingin kaupungilta sanoo, että grilli vaarantaa muun muassa pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden turvallisuutta, koska vaunun takaa lähestyviä ihmisiä voi olla vaikea nähdä riittävän ajoissa.
– Grillivaunu on varsin vilkkaan jalankulkuväylän keskellä lähellä suojatietä ja pyöräkaistaa. Pyörätiellä saattaa olla paljonkin vauhtia. On hyvä, että on siinä riittävästi näkemää. Alueen liikenteellisiä näkökohtia ja liikenneturvallisuutta arvioitiin kokonaisuutena, Mäkinen sanoo.
Kauppatorin grillin yrittäjä Sami Ylitalon mielestä kaupungilta puuttuu yhteiskuntavastuu.
–Tuntuu uskomattomalta päätökseltä. Miksi kaupungin intressissä on ajaa toimivat yritykset ahdinkoon? Ja vielä tällaisena aikana, kun työpaikat ovat kiven alla. Tämä päätös on katastrofi enkä tiedä kuinka tulemme selviämään tästä, Ylitalo kommentoi.
Ylitalolle on annettu häädön syyksi Kauppatorin alueen valmisteilla oleva asemakaava ja väite, että "grilli pilaa merimaisemat".
– Se ei ole mielestäni syy olla antamatta meille vuoden jatkoaikaa, koska tuskin se uusi kaava torialueelle valmistuu vielä ensi vuoden kuluessa.
Onko Kauppatorin grilli tarkoitus siirtää johonkin toiseen paikkaan?
– Minulla ei ole jatkon suhteen mitään suunnitelmia tämän jälkeen, Sami Ylitalo sanoo.
Helsinki haluaa, ettei liikkuvilla grilli- ja jäätelökioskeilla ole jatkossa enää pysyviä vuokrapaikkoja.
Yrittäjiä ohjataan tekemään ketterä-kioski-sopimus, jonka avulla esimerkiksi ruokarekat voivat pysähtyä muun muassa Rautatientorille. Näitä sopimuksia kaupunki tekee vuosittain noin 30.
– Aikaisemmin minulla oli kahden vuoden ajan ketterä-kioski-sopimus. En näe sitä nyt järkeväksi. Se on aika villi länsi. Täytyy keksiä grillivaunulle muuta käyttöä, Black Grill & Cafe yrittäjä Toni Määttä sanoo.
Määtällä on ravintola myös Töölöntorilla sekä ruokarekkoja. Hänen mukaansa ne eivät kuitenkaan toimi kaupungin omistamilla mailla.
– Eräs Helsingin virkamies sanoi, että kannattaisiko minun etsiä paikkaa jostain muualta kuin täältä. Kannattaisi etsiä kuulema Vantaalta, Määttä sanoo.
Antti Mäkinen sanoo, ettei Määtän esittämä väite edusta kaupungin kantaa.
– Pyrimme takaamaan ja tarjoamaan hyvät yhdenvertaiset yrittämisen mahdollisuudet Helsingissä ja kapungin hallitsemilla alueilla.
Helsingin piti tänä vuonna järjestää tarjouskilpailu jäätelö- ja grillikioskipaikoista, mutta tarjouskilpailua siirrettiin vuodella. Suurin osa nykyisistä vuokralaisista sai uuden sopimuksen ensi vuodelle, sillä kaupunki tarjosi vuoden määräaikainen vuokrasopimuksen kohteisiin, jotka on tarkoitus ottaa tulevaan tarjouskilpailuun.
Helsinkiin jää ensi vuodeksi kahdeksan grillikioskipaikkaa, kuten Oopperan ja Karhupuiston grillit.
Nyt käsitellyt sopimukset koskivat vain kevytrakenteisia sekä liikkuvia kioskeja. Esimerkiksi lippakioskien toimintaan päätöksellä ei ollut vaikutusta.