Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Koulukiusaamista pyritään ehkäisemään tukioppilastoiminnalla – "Tehtävämme on auttaa sopeutumaan yläaste-elämään"

Pitäjänmäen peruskoulussa on kehitetty tukioppilastoimintaa osana Kiusaamisen vastaista ohjelmaa. Tukioppilaat ryhmäyttävät seiskaluokkalaisia muun muassa pelien ja leikkien avulla ja järjestävät aktiviteetteja yhteishengen luomiseksi.

Yhdeksäsluokkalaisilla Mona Savojifarilla ja Veera Lehdellä on tärkeä tehtävä: he ovat jo puolentoista vuoden ajan toimineet tukioppilaina Pitäjänmäen peruskoulussa.

– Tukareina tehtävämme on auttaa uusia seiskaluokkalaisia ja muita sopeutumaan yläaste-elämään niin, että kaikilla olisi koulussa hyvä olla, Savojifar sanoo tiedotteessa.

Pääsiäisenä koulun oppilaat ovat tukioppilastoiminnan ansiosta päässeet pääsiäismunajahtiin ja halloweenina ratkoneet murhamysteeriä. Joulun alla luvassa on perinteikkäästi glögiä ja piparkakkuja.

Esimerkiksi ystävänpäivänä he ovat pitäneet kioskia alakoululaisille ja järjestäneet halipäivän.

– Askartelimme ison pahvisen sydämen, johon kerättiin nimiä sitä mukaa, kun halattiin, Lehti kuvailee tiedotteessa.

Kaikki halukkaat pääsivät tukioppilaiksi. Heitä on nyt Pitäjänmäen peruskoulussa 17.

Tukioppilastoiminnan kehittäminen on yksi Helsingin kaupungin Kiusaamisen vastaisen ohjelman (KVO13) toimenpiteistä. Mannerheimin Lastensuojeluliitto järjestää tukioppilastoimintaa ohjaaville opettajille koulutusta tukioppilastoimintaan.

Mona Savojifar ja Veera Lehti kävivät tukioppilaskoulutuksensa seiskaluokan keväällä. Koulutuksen veti tukioppilastoiminnasta Pitäjänmäen peruskoulussa vastaava katsomusaineiden opettaja Henna Nurmi, joka on myös koulun apulaisrehtori. Koulutuksen runko oli muokattu MLL:n materiaaleista.