Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Noin sata lasta ei pääse kotiin – Tällainen on lastensairaalan koronarajoitettu joulu: "Tavallisesti on todella paljon erilaisia tapahtumia"

Sairaala: "Pyrimme tekemään niin jouluisen joulun kuin pystymme".

Sairaaloissa joulua vietetään tänä vuonna poikkeusjärjestelyin.

Uudessa lastensairaalassa Meilahdessa ja Jorvin sairaalassa Espoossa joulua viettää tänä vuonna noin sata alle 15-vuotiasta lasta.

– Määrä on noin puolet vähemmän kuin normaalisti. Lasten kohdalla pyritään aina siihen, että kaikki pääsisi jouluksi kotiin, jos mahdollista, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin lastentautien vastaava ylilääkäri Eero Jokinen.

Helsingin ja Espoon sairaaloissa lapset joutuvat yöpymään monestakin syystä.

– Täytyy olla aika vakava syy, että sairaalassa pitää olla yötä. Monilla on kroonisia sairauksia, kuten syöpä tai sitten voi olla sydänleikkaus, umpisuolentulehdus ja keskosuus tietysti, Jokinen luettelee.

Lapsilla voi olla myös erilaisia infektioita.

Lahja mietitään lapsen iän ja kehitystason mukaan.

– Lastensairaalassa tämä on kuitenkin aika normaali joulu, koska korona on lapsilla melko harvinainen. Pyrimme tekemään täällä niin jouluisen joulun kuin vain pystymme, Jokinen jatkaa.

Tavallisena arkipäivänä ennen joulua Uuden lastensairaalan aulassa ja käytävillä on vilinää. Paikalla on paljon lapsia aikuisineen.

Korona on tänä jouluna rajoittanut sairaalassa erityisesti vierailijoiden määrää.

– Lastenosastoilla on voimassa vierailurajoitukset. Vanhemmat saavat käydä lapsen luona ja yöpyäkin, mutta vain yksi kerrallaan. Sisarukset eivät voi tulla nyt lainkaan, koska lapsilla covid-19 voi hyvinkin olla oireeton, Jokinen kertoo.

Lastenosastoilla vierailee tavallisesti joulun alla paljon erilaisia viihdyttäjiä, lahjoittajia, kuoroja ja laulajia. Tänä jouluna osastoille ei päästetä ketään ulkopuolisia. Myöskään joulupukkia ei osastoilla tänä vuonna nähdä.

– Sairaalassa on tavallisesti jouluisin todella paljon erilaisia tapahtumia. Tavallisesti kuoro on käynyt laulamassa joululauluja, mutta nyt mitään sellaisia ei ole maaliskuun jälkeen ollut, kertoo Lasten ja nuorten sairauksien viestintäasiantuntija Jonna Suometsä.

Uutta tänä jouluna on lastentarhanopettajien ja HelsinkiMission tekemät sähköiset joulukalenterit, joita jokainen pikkupotilas saa katsottavakseen sairaalan potilastabletilta. Videot ovat 3–10 minuutin mittaisia.

– Tämä korvaa sitä, ettei leikkiosastoilla ole jouluisia tapahtumia. Pystymme näin tuomaan hieman enemmän iloa lapsille, Suometsä toteaa.

Videoilla nähdään joulun valmistautumiseen liittyvää sisältöä, kuten lauluja, leipomista ja askartelua.

Joulun tuntua tuovat joulukuuset ovat olleet osastoilla jo joulukuun alusta alkaen.

Jokainen osastolla yöpyvä lapsi saa sairaalalta myös joululahjan. Sairaala on saanut lahjoituksena lahjoiksi käärittäviä tavaroita muun muassa Lastenklinikoiden Kummeilta, yksityishenkilöiltä ja yrityksiltä.

– Lahja mietitään aina lapsen iän ja kehitystason mukaan. Se voi olla esimerkiksi villasukkapari, lahjakortteja, kirjoja, leluja eli kaikkea, mitä hoitajat arvioivat, mitä lapsi voisi toivoa, Suometsä jatkaa.

Husin muilla osastoilla kaikki vierailut on kielletty ainakin 10. tammikuuta asti.

Saattohoidossa olevan tai muuten vakavasti sairaan potilaan läheisten vierailut ovat mahdollisia. Vierailuista sovitaan hoitavan yksikön kanssa erikseen. Niiden potilaiden läheisillä, joiden vierailu sallitaan, ei saa olla koronavirustartunnan oireita. Maskin käyttö on pakollinen koko vierailun ajan. Vieraiden tulee käyttää käsidesiä sekä tullessa että lähtiessä sairaalasta.

Synnyttäneiden osastoilla äidillä saa olla mukana yksi tukihenkilö. vierailut ovat kiellettyjä. Muuten vierailut ovat kiellettyjä.