Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hautausmaille odotetaan tänä jouluna kävijäruuhkia, portit pidetään auki yötä myöten – "Sukupolvien kohtaamisen paikka", sanoo kirkkoherra

Palvelu: Kaikkiaan 320 000 etsi jo omaistaan Helsingin haudoilta uuden verkkopalvelun kautta.

Tällaista ei ole nähty ennen. Helsingin hautausmaille odotetaan ryntäystä jouluna.

Moni viettää ensi kertaa joulunsa pääkaupunkiseudulla, ja moni haluaa muistaa myös muualle haudattuja omaisiaan, joille on omat muistomerkkinsä jokaisella hautausmaalla.

Pappi Kari Kanala päivystää aattona "kuumalla linjalla" Teamsissa – "Vaikka oman perheen joulu hieman viivästyy, niin katsoin, että tämä on sen väärti"

Ruuhkaa ennakoi Internet ja siellä avattu hautahakupalvelu www.hautahaku.fi. Verkossa kävi etsimässä omaa sukulaistaan, tuttuaan tai julkkista neljän ensimmäisen viikon aikana 320 000 ihmistä.

Se on melkein sama määrä kuin hautahaussa on tietoja. Noin 360 000 hautapaikan tietokannasta puuttuvat toistaiseksi ortodoksisen ja Islam-seurakunnan tiedot.

Hausta saa tietoa niin tavallisista ihmistä kuin Hietaniemen taiteilijakukkulan diivoista ja Hietaniemen pääportin pieleen valtiollisen leposijansa saaneista suurmiehistä, joiden haudoilla on käyty etenkin viime vuosina taajaan.

Korona aikaisti kuusikauppaa selvästi – yhä useampi hankkii joulukuusenkin verkosta

Liikenne- ja kynttiläruuhkaa tasaa seurakuntien päätös pitää hautausmailla avoimet ovet vuorokauden ympäri.

Kun Hietaniemen, Honkanummen ja Malmin hautausmaiden portit avattiin tämän viikon tiistaina, ne suljetaan seuraavan kerran vasta loppiaisen jälkeen 7. tammikuuta kello 22.

Normaalisti portit sulkeutuvat aina iltaisin.

Seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki sanoo haudalla käynnin olevan sukupolvien kohtaamisen paikka.

– Hämmentävä viesti, minkä pieni kynttilänliekki saa aikaan. Se kertoo yhteisestä toivosta. Vie valoa eteenpäin. Kuolemankin jälkeen on elämä, hän luonnehtii tunnelmaa ja sen tuojaa.

Apua saa myös joulunpyhinä

Rintamäki uskoo, että haudallakäynti ei rajoitu tänä vuonna vain aattoiltaan. Ruuhkasta selvitään hänen mukaansa niin, että arvokkuus säilyy.

– Se kuuluu meidän normaaliin toimintaamme, Rintamäki vakuuttaa.

Normaalia toimintaakin seurakunnilla on vaikka Kauneimmat joululaulut -tilaisuudet on peruttu ja kaikki joulunajan jumalanpalvelukset ovat siirtyneet nettiin Facebook- ja Youtube-kanaville.

Melkein kaikkien kirkkojen ikkunoille on nyt koristeltu jouluseimiä. Myös joihinkin helsinkiläisiin sairaaloihin on rakennettu seimiä yhteistyössä sairaalapappien kanssa.

Kampin kappeli on jouluna auki aattona kello 8–13 sekä joulupävänä, tapanina ja sunnuntaina 27. joulukuuta kello 12–16.

Kaikki hartaudet ja jumalanpalvelukset voi katsoa joko suorana tai tallenteena jälkikäteen.

Esimerkiksi Tuomiokirkon aattohartaudessa kello 15.30 saarnaa Helsingin piispa Teemu Laajasalo. Jouluaamun verkkokirkko tulee Tuomiokirkosta kello 8.

Helsingin kaupunki, seurakunnat sekä mielenterveysjärjestö Mieli ry kokosivat verkkoon palveluita ja tekemistä koronajoulun viettoon. Mukana on jouluseimien lisäksi vinkkejä joulupoluille, kuten Kauneimmat joululaulut -polku Malmin kirkon pihassa ja Seuraa tähteä -joulupolku lapsiperheille Puistolan kirkon pihassa.

Helsingin seurakuntien pappien päivystysnumero on 09 2340 9000. Papit päivystävät puhelimessa joka päivä jouluaatosta loppiaiseen 6. tammikuuta kello 9–21.

Suomalainen klassikko nappasi käytetty joululahja -tittelin – harva antaa lahjaksi käytetyn tavaran, vaikka se olisi lahjan saajalle ihan ok