"Tiukan rutistuksen jälkeen pitää voida sanoa, että nyt olen ihan poikki" – Nanna Bhose kaipaa suomalaiseen työelämään lisää kannustusta ja armollisuutta

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Evento-lehdessä 6/20.

Nanna Bhosen kasvoja kehystävän kiharapilven keskellä suu vetäytyy herkästi hymyyn ja silmät tuikkivat uteliaisuudesta. Mikään ei viesti siitä, että tässä on ihminen, joka 25-vuotiaana selvisi syövästä, taisteli läpi lapsettomuuden, lukemattomien leikkausten ja vuosikymmeniä kestäneiden kroonisten kipujen.

Sen sijaan Bhose hehkuu positiivisuutta.

Bhose on tullut tunnetuksi urastaan niin musiikkibisneksessä, mainosmaailmassa kuin muodin parissa.

Hänen mukaansa hyvä johtaminen rakentuu johtajan oman hyvinvoinnin ympärille. Tämä ajatus tarttui Bhosen työkalupakkiin Japanista, jossa hän opiskeli syövästä parannuttuaan terapeutiksi ja osallistui myös yritysseminaareihin.

– Kun itse on tasapainossa, eli hyvinvoiva ja terve psykofyysisenä kokonaisuutena, vaikutus näkyy suoraan siinä, miten työntekijät siinä yrityksessä voivat. Muistan miettineeni silloin nuorena, että jestas, tuossa on jotain todella totta.

Kun Bhosella myöhemmin oli mahdollisuus päästä johtotehtäviin, hän päätti kokeilla, voisiko jalkauttaa omaan tekemiseensä tätä japanilaisten johtajien ajatusta sekä vuosikymmenien aikana karttunutta tietotaitoa kehon ja mielen hyvinvoinnista.

Uskon, että ei ole sellaista työtä, josta ei voisi oppia jotain arvokasta.

– Otin sen käytännön kokeiluna, koska minulla ei ollut mitään menetettävää. Minulla oli ikään kuin valkoinen paperi lähteä uteliaana testaamaan, miten voisin tuoda esiin niitä arvoja ja asioita, jotka ovat minulle tärkeitä elämässä.

Bhose oli rakentanut itselleen hyvinvointityökalupakin, josta hän otti arkeen erilaisia keinoja itsensä tasapainottamiseksi. Hän kuitenkin korostaa, että yhdelle toimivat työkalut eivät välttämättä toimi muille.

– On tärkeää luoda sellainen työkulttuuri, jossa tehdään ihmiseltä ihmiselle. Sen pohjalta voi toimia rohkaisevana johtajana, joka kannustaa muita kasvamaan siihen potentiaaliin, joka heillä on.

Kiinnostus omia työntekijöitään kohtaan on tässä avainasemassa.

– Vaikka on palkannut henkilön tekemään tiettyä asiaa, hänen todellinen lahjansa saattaa olla jossain aivan muualla. Valmentava johtaja osaa aistia näitä asioita ja ohjata ihmistä oikeaan suuntaan.

On tärkeää luoda sellainen työkulttuuri, jossa tehdään ihmiseltä ihmiselle.

Bhose kannustaakin rakentamaan kulttuuria, jossa näkyväksi tulee myös sellainen potentiaali, jota tiimin jäsenet eivät vielä edes tiedosta omaavansa.

– Kannusta kasvamaan ja ottamaan askeleita kunkin omalla henkisellä polulla, jotta he voisivat paremmin. Tämä onnistuu pääsääntöisesti arjen pienillä teoilla. Omalla esimerkillään johtaminen inspiroi myös muita.

Bhosen mielestä suomalaisessa kulttuurissa elää liian vahvasti ajatus siitä, että aina pitää jaksaa vaikka olosuhteet olisivat kuinka haastavat.

– Meidät on kasvatettu niin, että sanotaan vain ”kyllähän minä jaksan”, vaikka ei olisi nukkunut yhtään tai lapsi on ollut kipeä tai muuta vastaavaa.

Mainostoimistossa Bhose oppi tuntemaan tiimiläistensä vahvuudet ja heikkoudet. Jotkut esimerkiksi tarvitsevat enemmän lepoa tiukan projektin jälkeen.

– Tätä silmällä pitäen loin liputussysteemin, jossa tiukan rutistuksen jälkeen voidaan nostaa tassu pystyyn ja sanoa suoraan, että nyt olen ihan poikki. Kun kulttuuri sallii tämän, on helpompi myöntää tarvitsevansa juuri nyt lepoa.

Bhosen mukaan onkin parempi jättää tällaisessa tilanteessa vaikka työpäivä kesken ja tehdä jotain itseään hellivää kuten leffassa tai hieronnassa käynti, kuin istua työpöydän ääressä yhdeksän tuntia pakon edessä saamatta mitään aikaan.

– Seuraavana päivänä teet parissa kolmessa tunnissa ne samat asiat, joihin olisit tänään käyttänyt kymmenen tuntia.

Vaikka Bhosella on selkeä kuva hänelle sopivasta johtamistyylistä, ei hän koe sen olevan ainoa oikea tyyli. Sen sijaan Bhose uskoo siihen, että jokainen ihminen on ainutlaatuinen, ja jokaiselle on löydettävissä oikea tapa olla, oli kyseessä sitten ruokavalio, tapa johtaa tai potentiaalinsa löytäminen.

– Jos katson elämääni taaksepäin, niin jokaisesta työstä olen saanut jotain sellaista, mitä olen tarvinnut myöhemmin, oli kyseessä sitten vaatekaupassa tai tarjoilijana työskentely tai pankin siivoaminen yläasteella Kajaanissa. Uskon, että ei ole sellaista työtä, josta ei voisi oppia jotain arvokasta.

Kuka?

Nanna Bhose

Kautta työuran pyrkinyt tekemään rohkeita valintoja ja haastamaan itseään.

Tällä hetkellä toimii yrittäjänä, mentorina ja valmentajana. On juuri laittanut Nannasan-vaatebrändinsä tauolle ja irtisanonut asuntonsa vuokrasopimuksen tutkiakseen, minne maailma hänet seuraavaksi kuljettaa.

Ennen sitä tutustunut kolmen vuosikymmenen ajan kehon ja mielen hyvinvointiin ympäri maailmaa. Hyödyntänyt näitä oppeja johtotehtävissä mainosmaailmassa, musiikkibisneksessä ja oman vaatebrändinsä eettisesti toimivassa vaatetehtaassa Intiassa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut