Sote-uudistus vaikuttaa myös lapsiin ja nuoriin – Apulaispormestari Pia Pakarista huolestuttaa, miten raha jatkossa riittää opetukseen Helsingissä

Koulutus: Sote-uudistus voi heikentää myös opetuksen laatua Helsingissä.

Pia Pakarinen toivoo, ettei sote-uudistus mene läpi tällaisenaan, koska se voisi tarkoittaa leikkauksia myös kasvatukseen ja koulutukseen. Helsingin kaupunki
Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Suomeen tulossa oleva hallituksen sote-uudistus huolestuttaa Helsinkiä ja muita isoja kasvukaupunkeja. Aiemmin Helsingin Uutisissa muun muassa Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen kärjisti (HU 21.10.), että soten vähentämät rahat voivat tarkoittaa vähemmän leikkauksia sairaaloissa tai halvempia syöpälääkkeitä.

Husin toimitusjohtaja varoittaa sote-uudistuksesta – "Aletaanko potilaille antaa halvempia syöpälääkkeitä?"

Toteutuessaan sote voisi tarkoittaa myös sitä, että isojen kaupunkien lapset ja nuoret kärsisivät. Näin sanovat Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Pia Pakarinen (kok.) ja espoolainen kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.).

”Sote on maalissa ehkä vuonna 2025” – Husin ex-toimitusjohtajan mukaan Helsinki menestyy uudistuksessa hyvin

Lokakuussa tehtyjen laskelmien mukaan Helsinki menettäisi sote-uudistuksessa sosiaali- ja terveysmenojen rahoituksesta reilut 50 miljoonaa euroa. Mikäli sote-palvelut pidettäisiin entisellä tasolla, leikkauksia on tehtävä muualla.

Kun sote-palvelut eriytetään omaksi hallintoalakseen, kaupungin vastuulle jäävä isoin palvelu jatkossa on kasvatus ja koulutus. Leikataanko siis sieltä?

– Toivottavasti ei. Minua kuitenkin huolettaa, miten raha riittää koulutukseen, Pia Pakarinen myöntää.

Sote-uudistus imuroi rahaa Helsingistä ja naapurikaupungeista – "Hallituksen mielestä palvelut järjestetään täällä nyt liian hyvin"

Elina Lepomäki on vastustanut maakuntapohjaista sote-uudistusta kovaan ääneen jo vuosia. Hän näkee uudistuksessa monta ongelmakohtaa.

Tulee uusi hallinto, mitä ei ole järkevää rakentaa.

– Se, miten tämä vaikuttaa lapsiin ja nuoriin huolestuttaa minua kaikkein eniten. Rahaa siirretään muualle sellaisilta alueilta, jonne syntyy lapsia eniten, ja jotka ylipäätään tässä maassa kasvavat, Lepomäki alleviivaa.

Hän näkee ongelmallisena sen, mikäli kaupungeilla on jatkossa vähemmän rahaa nuorten sosiaalipalveluihin ja ennaltaehkäisevään työhön.

Lepomäki toteaa, että leikkaukset voivat kohdistua myös opetukseen ja sen laatuun.

– Ryhmäkoot ja lähiopetus, opetuksen saatavuus, opetustunnit... Mistään näistä ei pitäisi olla varaa leikata, Lepomäki luettelee.

Kiristyykö verotus sote-uudistuksessa? – Tätä uutta veroa kerätään kaikilta, jos hallituksen suunnitelma toteutuu

Sekä Pia Pakarinen että Elina Lepomäki ovat huolissaan opiskeluhuollon koulukuraattoreiden -ja psykologien siirtymisestä pois kasvatus- ja koulutustoimesta maakuntiin nykyisessä sote-esityksessä. Pakarinen on pitänyt hyvänä sitä, että koulukuraattorit ja -psykologit ovat koululla läsnä.

– Niiden siirtyminen toisen hallinnon alaisuuteen koetaan huonoksi ratkaisuksi, koska se siirtää opiskeluhuoltoa kauemmaksi kouluarjesta, Pakarinen sanoo.

Lepomäen mukaan moni asiantuntija on esittänyt huolensa, että juuri tämä on integraatio, jota ei pitäisi purkaa.

– Koronakriisinkin aikana olemme huomanneet, että koulut ja päiväkodit ovat kanavia tunnistaa nuorten pulmia.

Kokoomus on oppositiossa ollessaan vastustanut sote-uudistusta äänekkäästi.

Pakarinen ei ole kuullut, että Helsingissä kukaan, puolueesta riippumatta, olisi kovin innoissaan uudistuksesta juuri rahoituksen kannalta.

– Meillä on täällä ollut tapana panostaa soteen hyvinkin paljon ja uudistuksen jälkeen panostus on vähäisempää kuin aikaisemmin, Pakarinen väittää.

Hallituksessa ei Pakarisen mukaan ole tarpeeksi pohdittu sitä, mitä tapahtuu sote-uudistuksen jälkeen.

– Kun Suomi ikääntyy, meidän pitäisi pystyä vähemmällä rahalla hoitamaan enemmän hoitoa tarvitsevia ihmisiä ihmisarvon mukaisella tavalla. Sote-uudistusta on tehty pitkään ja hyvistä syistä. Ongelma on kuitenkin se, että tulee uusi hallinto, mitä ei ole järkevää rakentaa. Pitäisi purkaa palvelujen välisiä raja-aitoja ja sujuvoittaa hoitoon pääsyä.

Sote-uudistus

Sote-maakunnille rahaa valtiolta

Sote-uudistuksen myötä kunnilta siirtyisi rahaa valtiolle sote-maakuntien rahoittamiseen.

Sote-maakunnat saisivat sote-palvelujen järjestämiseen rahaa ensin valtiolta. Maakuntaveron käyttöönottoa suunnitellaan. Sote-maakunnat voisivat myös periä asiakas- ja muita käyttömaksuja.

Sote-maakuntien rahoitus määräytyisi paljolti väestön palvelutarpeita kuvaavien tekijöiden perusteella. Näitä ovat esimerkiksi sairastavuus ja sosioekonomiset tekijät. Lisäksi siihen vaikuttaisi muun muassa asukasmäärä ja vieraskielisten osuus.

Lähde: soteuudistus.fi

Päätoimittaja Kannala: "Sote olisi kova isku Helsingin lapsille"

Helsingin vihreistä kajahti harvinainen sote-kritiikki – "Tämä ei ole oikeudenmukaista"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut