Pyhät: Kari Kanala päivystää jouluaattona kaikille avoimessa videopuhelussa. Sen jälkeen papin puku vaihtuu pukin kamppeisiin.
Jouluaatto on monelle yksinäistä aikaa ja kokoontumisrajoitusten ja koronasuositusten vuoksi tänä jouluna ehkä entistä yksinäisempää.
Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala kertoo päivystävänsä jouluaattona Teams-sovelluksessa kello 17–18.
Mukana on kollega Heikki Nenonen Haagan seurakunnasta.
– Haluamme tavoittaa yksinäisiä ja antaa viestin, että et ole yksin. Jututetaan ihmisiä ja ollaan kuulolla, Kanala kuvailee.
Hänen mukaansa Teams-sovelluksen välityksellä voidaan virtuaalisesti kohdata varsin hyvin, kun muut tavat ovat pois laskuista.
– Sen välityksellä voi kokoontua jopa 300 ihmistä, sanoo Kanala, joka tunnetaan myös Ensitreffit alttarilla -sarjan useilta kausilta.
Vaikka oman perheen joulu hieman viivästyy, niin tämä on sen väärti.
Kanala tietää hyvin, että tekniset vempaimet eivät monille ikäihmisille ole tuttuja, jos niitä edes onkaan.
– Jos on sähköposti, niin seuraamalla sähköpostin linkkiä pääsee keskusteluun, lisäksi meillä on sihteeri etäyhteydellä paikalla, joten mukaan voi liittyä vielä keskustelun ollessa jo menossa ja mahdollisia ongelmia pyritään ratkomaan, Kanala selvittää.
Kirkkoherrojen Teams-videotapaamiseen voi myös ilmoittautua ennakkoon osoitteeseen paavali.srk@evl.fi. Kameraa ei omasta tietokoneesta tarvitse laittaa päälle.
Kanala kertoo, että yleensä hänen aattonsa alkaa joulurauhan julistuksen seuraamisella ja sen jälkeen tavallisesti kello 15 jouluhartaudella – tänä jouluna se striimataan verkossa.
– Papin joulu alkaa yleensä kun muilla loppuu, hän naurahtaa.
Hartauden jälkeen tavallisesti noin viiden maissa Kanala vaihtaa papin puvun joulupukin kamppeisiin.
– Niin teen myös tänä jouluna, mutta nyt siis vähän myöhemmin, sanoo 4,5-vuotiaan pojan isä.
– Katsoin, että vaikka oman perheen joulu hieman viivästyy, niin tämä on sen väärti.
Paavalin diakoniatyöntekijöille on tullut koronavuonna paljon ahdingossa olevien yhteydenottoja.
Kari Kanala sanoo, että monesta seurakuntalaisesta on iso huoli, toisaalta paljon on myös pystytty auttamaan. On muun muassa viety tavaroita ja menty tervehtimään ovelle sekä jaettu hävikkiruokaa.
– Langan päässä pyritään ainakin olemaan läsnä kaikille. Se, että pidetään fyysistä etäisyyttä, ei tarkoita sosiaalista etäisyyttä, Kanala mainitsee yhdeksi koronavuoden tärkeäksi opiksi.
Läsnäoloa on myös tämän aaton virtuaaliglögit Teamsissa.
– Kirkon ydintehtävä on lohduttaa ja rohkaista ja sitä pyrimme tekemään. Tarkoitus on välittää ajatusta keskustelijoille siitä, ettet ole yksin. Toivoa ja lämpöä, Kanala kertoo ja lupaa, että osallistujat voivat vapaasti esittää kysymyksiä tai kertoa mielen päällä olevia asioita.
Perinteisten kirkkohäiden suosio laski – Nea, 29, ja Ari, 28, vihitään idyllisellä rantahuvilalla