Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kun korona söi bisneksen, Olavi keksi muuntaa yrityksensä veneen uuteen käyttöön – Kesä Helsingin rannoilla oli kahvilaveneelle menestys ja säiden salliessa aloitetaan taas

Yrittäjä Olavi Kumpulaisella on ollut hurja vuosi, jota leimaa yrittämisen sovittaminen korona-aikaan ja myös taudin sairastaminen.

Kumpulaisen KumpuAir pesee, kiillottaa sekä pinnoittaa lentokoneita ja tekee turvatarkastuksia, joten työt loppuivat, kun koronaviruspandemia pysäytti lentoliikenteen lähes kokonaan keväällä.

Mutta Kumpulainen ei ole luovuttaja ja hänellä on aiemminkin ollut vastoinkäymisiä, jotka johtuvat muista kuin omista toimista. Kun Venäjä valtasi Krimin niemimaan viisi vuotta sitten, EU:n Venäjään kohdistamat talouspakotteet veivät Kumpulaisen firmalta liikelennot.

Sitten Olavi ja Olga Kumpulainen perustivat Hakunilan Kirppiksen, mutta sen he ovat jo myyneet uudelle yrittäjälle.

Tänä keväänä piti taas kehittää jotain uutta.

– Mietimme, mitä ihmettä tehdään, kun lentokentältä ei tule ensimmäistäkään työtarjousta, Kumpulainen kertaa.

Sitten Kumpulaiset keksivät muuttaa Kumpu Groupiin kuuluvan Infradex-yrityksen veneen kahvilaksi.

Normaalisti 15-metrisellä, kaksikerroksisella veneellä esitellään yrityksen maahantuomia lämpökameroita muun muassa pelastuslaitoksille.

Kahvilalupa tuli Helsingin kaupungilta nopeasti ja vene lähti seilaamaan Helsingin rannoille hyvällä menestyksellä. Muita kahviloita oli vähemmän auki ja sää suosi ulkoilua. Kahvilavene tarjosi myös kesätyötä perheen lapsille.

Kumpulainen keksi lisäksi kouluttaa kolme KumpuAirin työntekijää palo- ja luukkuvartijoiksi, jotta heidän työnsä jatkuisi.

– Palovartijoita tarvitaan muun muassa hitsaustöissä palojen valvojina ja luukkuvartijoita laivojen vaarallisten aineiden puhdistustöissä.

Vartijoiden työssä on paljon samaa kuin lentokoneiden turvatarkastuksissa.

– Koulutus sopi tosi hyvin meidän työntekijöille.

Kumpulainen itse on lentäjä sekä lentokonemekaanikko ja haluaa muistuttaa, että hän sai eväät nykyisiin yrityksiin toimiessaan aiemmin lähetyslentäjänä.

Kesällä Kumpulaiset lähtivät katsomaan Olgan sairasta äitiä Krimille. Matkasta seurasi molemmille koronavirustartunta, ja heidän lapsensa joutuivat ottamaan venekahvilasta suuremman vastuun.

Pariskunta selvisi taudista noin kuukauden sairastamisella. Sairaalahoitoon ei tarvinnut turvautua eikä jälkisairauksia tullut, mutta pääkipua Kumpulainen kuvaa armottomaksi.

Venekahvila aloittaa taas säiden salliessa ja Kumpulainen luottaa myös siihen, että lentoliikennekin toipuu vähitellen.