Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Jari Aarniolle elinkautinen Vuosaaren palkkamurhasta – Keijo Vilhusen syyte hylättiin

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Jari Aarnion epävarsinaisena laiminlyöntirikoksena Volkan Ünsalin murhasta elinkautiseen vankeuteen ja hylännyt ex-jengipomo Keijo Vilhusen syytteen murhasta.

Kysymys on Vuosaaren palkkamurhasta, eli 16.10.2003 tapahtuneesta henkirikoksesta, josta on aikaisemmin tuomittu jo neljä henkilöä elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Asiassa on Vilhusen osalta jäänyt näyttämättä, että tämä olisi yhdessä murhasta aikaisemmin tuomittujen henkilöiden kanssa tappanut Ünsalin tai osallistunut avunantajana päärikokseen. Näyttö on osittain ollut riittämätön ja osittain Vilhusen esittämä vaihtoehtoinen tapahtumainkulku on ollut mahdollinen ja siinä määrin uskottava, että hänen syyllisyydestään on jäänyt varteenotettava epäily.

Aarnio on tapahtuma-aikaan toiminut Helsingin poliisilaitoksen huumerikosyksikön johtajana. Aarniolla on ollut jo kesäkuussa 2003 tieto Ünsaliin kohdistuneesta henkirikosuhasta. Hän on lisäksi ollut tietoinen ruotsinturkkilaisen Ünsalin tulosta Suomeen syyskuun lopussa 2003.

Suomen tunnetuimman palkkamurhan oikeudenkäynti alkoi käräjäoikeudessa – Syyttäjä: "Jari Aarnio määräsi poliisin suorittamaan tarkkailua murhaa suunnitteleviin henkilöihin, mutta ei ryhtynyt toimiin rikoksen estämiseksi"

Aarnion tiedot henkirikossuunnitelmasta ovat täsmentyneet, ja epäillyt tekijät ovat olleet hänen tiedossaan. Aarnio on järjestänyt mainittuihin henkilöihin kohdistettua tiedonhankintaa, joka on toteutettu tarkkailuin ja telepakkokeinoin. Aarnio ei ole kertonut tiedossaan olleesta henkirikossuunnitelmasta edellä mainittuja toimia toteuttaneille poliiseille, vaan on pitänyt tiedon itsellään. Aarnio on ollut tietoinen suunnitelman konkreettisuudesta ja siitä, että Ünsaliin kohdistunut uhka on ollut todellinen ja välitön.

Asiassa on ollut oikeuden ratkaistavana ensinnäkin näyttökysymys syytteessä kuvatusta tapahtumainkulusta.

Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin

Kysymys on ollut lisäksi siitä, onko Aarniolla ollut velvollisuus estää Ünsaliin kohdistunut henkirikos ja onko Aarnio laiminlyönyt tällaisen velvollisuutensa, ja myös siitä, onko Aarnion menettely ollut tahallista ja olisiko Aarnio voinut ylipäänsä estää Ünsalin henkirikoksen.

Aarnio on ryhtynyt virassaan toteuttamaan sellaisia edellä mainittuja aktiivisia toimia, joiden perusteella hänen on katsottava ottaneen Ünsaliin kohdistuneen henkirikoksen estäminen omaksi tehtäväkseen.

Aarniolle on menettelynsä johdosta syntynyt suojeluvastuu Ünsalin hengestä . Aarnio ei ole kertonut tiedossaan olleista seikoista muille poliiseille, joten velvollisuus murhan estämiseksi on ollut yksin hänellä.

Uusimaa: Jari Aarnion talon hinta romahti 100 000 euroa – hintakupla syntyi haamutarjouksista

Aarnio ei ole vastuuasemassaan ryhtynyt minkäänlaisiin toimiin, joilla hän olisi voinut estää henkirikoksen. Aarnio on voinut pitää varsin todennäköisenä sitä, että Ünsal surmataan suunnitelman mukaisesti, jos hän ei ryhdy toimenpiteisiin. Aarnio ei ole varoittanut Ünsalia eikä hän ole edellä mainitusti kertonut tiedoistaan muille poliiseille.

Aarniolla on ollut tieto siitä, että kysymyksessä oli suunnitelmallinen palkkamurha. Aarnion tahallinen laiminlyönti on ollut myös syy-yhteydessä Ünsalin kuolemaan.

Huumepoliisin kokemukset elävästä elämästä saivat Juha Vuorisen leuan loksahtamaan – "Fiktiivisessä romaanissa ne tuntuisivat liian övereiltä"

Aarnio määrätiin vangittavaksi, joskin hän istuu jo entuudestaan vankilassa 10 vuoden tuomiota törkeistä huumerikoksista.

Murhatun Eerikan tarinasta ilmestyy pian kirja – elinkautista istuvien Touko Tarkin ja Sirpa Laamasen haastattelu jäi mieleen: ”Se oli kylmäävää ja hyvin poikkeuksellista”

Vuosaaren kuuluisa palkkamurhaaja pääsee vapaaksi – rikosseuraamuslaitos ei puoltanut vapauttamista

Margit tuo Sörkan muurin taakse tuulahduksen vapaudesta – näistä asioista vangit vierailijan kanssa juttelevat