Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Konkurssin jälkeen Matti Vestman, 60, oli ajaa kallioleikkaukseen Lahdentiellä, sitten tapahtui jotain – nyt hän vetää menestyvää Tempaus-Areenaa Hakaniemessä

Henkilö: 30 vuotta sitten Matti Vestman päätti tehdä itsemurhan. Nyt hän on Suomen arvostetuimpia valmentajia. Mitä tapahtui? Kohtalo, vastaa tänä vuonna 60-vuotispäiviään viettänyt Vestman.

Tänä vuonna 60 vuotta täyttänyt keravalainen Matti Vestman on Suomen arvostetuimpia painonnosto- ja työhyvinvointivalmentajia, jonka Helsingissä vetämä Tempaus-Areena on noussut jo tietynlaiseen kulttimaineeseen.

Vestmanin ja muiden Tempaus-Areenan valmentajien palveluita käyttävät lukuisat huippu-urheilijat, muut julkisuuden henkilöt ja yritysjohtajat sekä aivan tavalliset kuntoilijat.

Moni asia on hyvin. Katse on vahvasti tässä hetkessä ja huomisessakin.

Aina asiat eivät ole Vestmanin elämässä olleet yhtä hyvin.

Vestmanin omistama ja Keravalla vanhan torin laidalla pitämä urheiluliike ajautui konkurssiin kolme vuosikymmentä sitten.

Häpeän ja petturuuden tunne sekä taloudellinen ahdinko ajoivat Vestmanin tilanteeseen, jossa hän hoiteli vakuutuksia kuntoon ja päätti tehdä itsemurhan.

Voi sanoa, että se oli inhimillistä, mutta elämää kokenut kaveri olisi toiminut toisella tavalla.

– Olen äärettömän rehellinen ihminen. Kun tunsin pettäneeni kaikki –  perheen, lapset, omat vanhempani, takaajia, pankin, tavarantoimittajat... Se oli niin iso solmu, että katse kapeni. En nähnyt mitään muuta mahdollisuutta siinä tilanteessa kuin ajaa autolla kallionleikkaukseen Lahdentiellä. Älytöntä tuskaa ja toivottomuutta, Vestman muistelee.

Vestman on kertonut tarinansa aiemmin talouskriisi.fi-sivustolla olevalla videolla. Sitä kautta hän on pystynyt auttamaan muita.

– Videon julkaisun jälkeen lopetin yhteydenottojen laskemisen 200:n kohdalla. Kävi selväksi, että ihmiset eivät ole uskaltaneet puhua asioista, joita heille on sattunut. Nyt he saivat puhua, mikä helpotti heitä. Yksi kaveri sanoi, että olisi vetänyt itsensä jojoon, jos ei olisi katsonut videota. Olemme tavanneet hänen kanssaan myöhemmin ja olen ollut tukena monelle muullekin.

Matti Vestman on aina uskonut yhteen asiaan – kohtaloon. Hän uskoo sen pelastaneen hänet 30 vuotta sitten ottamalla kiinni Vestmanin ajaman auton ratista ennen kohtalokasta osumaa.

– Vanhempani ovat uskonnollisia ihmisiä – kävimme kirkossa, olen käynyt pyhäkoulun. Minäkin tiedän, että joku täällä ohjaa, ja minulle se on nimeltään kohtalo. Se on näyttäytynyt elämässäni 3–4 kertaa, tiedän sen varmasti olevan olemassa. En ota kantaa kuka tai mikä se on, mutta se on. Tuolloin se tarttui rattiin ja pelasti minut.

Itsemurha-aikeiden jälkeen Vestman ajoi viikoksi mökille piiloon ja makasi laiturilla etsien elämälleen suuntaa.

– Olin arkana poikana mökillä kaikkea piilossa. Se että olen tässä, on laiturilla tehty hiffaus siitä, että minun tarinani oli tarkoitettu meneväksi toisella tavalla.

– Asiat alkoivat aueta ja minä itsesäälissä mökillä rypenyt paskahousu ajoin kotiin pyytämään anteeksi vaimolta ja pieniltä lapsilta. Kävin yksi kerrallaan läpi kaikki ihmiset, joita asia kosketti. Selvitin ja pyysin anteeksi.

Hiljalleen Vestman ymmärsi myös, että 90-luvun lama ei ollut hänen syytään. Joitain, erityisesti konkurssin jälkeiseen aikaan liittyviä asioita hän kuitenkin tekisi toisin.

– Lamalle en mitään voinut, ja silloin meni myös huomattavasti kokeneempia yrittäjiä konkurssiin. Ei siinä olisi voinut paljoa toisin tehdä, lopputulos olisi ollut sama.

– Se mitä olisi voinut tehdä toisin – ja paljon – liittyy konkurssin jälkeiseen aikaan. Siinä näkyi kokemattomuus ja varmaan luonnekin – pelkuri, arka, pehmeä, miksi nyt haluaa sanoa. Konkurssin jälkeiset jutut olivat täysin anteeksiantamattomia. Voi sanoa, että se oli inhimillistä, mutta elämää kokenut kaveri olisi toiminut toisella tavalla.

Konkurssin jälkeisinä vuosina Vestman myös erosi silloisesta vaimostaan.

– Talo jäi vaimolle ja lapsille Sipoon Talmaan. Psykologini mukaan se, että otin jenkkikassin olalle ja kävelin talosta pois, on aikuisikäni viisain päätös. Etten siinä tilanteessa alkanut tapella siitä, kuka asuu missäkin. Lapset saivat jäädä tuttuun paikkaan – koulu, kaverit, urheiluseurat, naapurit – pelit ja vehkeet, hyvissä väleissä lastensa äidin kanssa oleva Vestman kertoo.

Konkurssiin liittyneet velat Vestman sai velkajärjestelyn kautta maksettua kesäkuun viimeiseen päivään vuonna 2000 mennessä. Oli aika katsoa eteenpäin. Tai oli ollut jo itse asiassa aiemmin, sillä Vestmanin Mast Markkinointi Oy -niminen yritys on perustettu jo 1996.

– Arkuuden konkurssi minuun jätti. Mast Markkinoinnilla ei ole ikinä ollut velkaa, luottoluokitus on aina ollut AAA, riskiä en uskalla ottaa.

– Kun korona tuli, niin pyysin talousihmisiltä heti kaikkien firmojen kaikki paperit. Halusin tehdä välitilinpäätökset saman tien ja tietää tarkalleen, mikä tilanne on. Tuli ahdistava tunne, että käy samalla tavalla kuin vuonna 1990. Kaikki neuvonantajat sanoivat kuitenkin, että miten helvetissä sulle voisi mitään käydä, kun ei ole velkaa. Totesin systeemin toimivan, rauhoituin ja pidin pitkän loman.

Ja painonnostolähettiläs Vestmanin systeemi on toden teolla toiminut. Yksin hän ei kuitenkaan ole saanut kaikkea aikaan paikassa, jonka toiminta perustuu ohjattuihin valmennustunteihin.

– Tämä on asiakkaiden sanonnan mukaan enemmän koti kuin sali. Ihmiset tuntevat täällä toisensa, tiedetään perheistä ja työpaikoista, yhdessä surraan ja juhlitaan, meillä on oma bändi... Loistava yhteisö. Kun yhdessä tehdään, niin urheilu avaa valtavia mahdollisuuksia, sanoo Vestman, joka korostaa 10 valmentajan merkitystä Tempaus-Areenan vetämisessä.

Tempaus-Areenalla on siis maine esimerkiksi huippu-urheilijoiden ja vauraiden yritysjohtajien harjoituspaikkana. Se ei ole koko totuus.

– Se, että tämä olisi vain miljonäärien sali, on paskapuhetta. Täällä on heitäkin, mutta kun trikoot laitetaan jalkaan ja aletaan nostaa painoja, niin se on ihan se ja sama, paljonko kukin tienaa. Kaikkia kohdellaan ja valmennetaan ihan samalla tavalla.

Vaikka moni asia on tiimityötä, nousee Vestmaninkin elämästä nykyisen vaimon Annen ohella esiin muutamia tärkeitä nimiä – myös ammatillisesti.

Yksi heistä on tytär Katariina, joka muistetaan oman aikansa huippunostajana ja muun muassa 17-vuotiaiden EM-pronssimitalistina.

Nykyään Katariina Varis kuuluu Tempaus-Areenan valmennustiimiin. Vestmanin Heikki-poika tunnetaan puolestaan kokoomuksen kansanedustajana.

– Jo pelkästään Katariinan lajivalinnalla on suuri merkitys siihen, missä Tempaus-Areena nykyään on. Idea Tempaus-Areenan tyylisestä paikasta alkoi elää jo vuonna 2003, kun Katariina oli Espanjassa leirillä maan olympiavalmennuskeskuksessa. Ajattelin, että vastaava paikka suhteessa maan kokoon olisi saatava Suomeen.

– Ajattelen, että 2–3 vuotta tämä jatkuisi vielä näin. Mutta jo alun perin on puhuttu, että sitten Katariina jatkaisi toimintaa. Minä olen vain juntti Porlammilta, mutta Katariina on todella kansainvälinen henkilö, joka toisi tähän uutta tuulta, henkeä ja ajatusta. Ja kun koko elämää ajattelee, niin ehkä ne minun työtunnit on hiljalleen tehty.

Toinen tärkeä ihminen Tempaus-Areenan tarinassa on ex-pääministeri ja monissa muissakin pesteissä nähty Alexander Stubb (kok.).

– Stubb soitti noin 390 valmennustuntia sitten ja sanoi, että selkä on kipeä. Hiljalleen treenasimme sen kuntoon. Sen jälkeen hän alkoi kertoa meistä triathlon-kavereilleen. Jossain vaiheessa jouduin sitten sanomaan Alexille, että ei enää lisää kavereita, meillä ei kapasiteetti riitä, Vestman nauraa ja jatkaa:

– Hänellä on suuri merkitys siihen, että meillä on sellaisia asiakkaita, joilla on varaa maksaa valmennuksesta ja jotka ymmärtävät tämän olevan arvokasta heille itselleen.

Ja vielä on yksi henkilö, jonka Vestman haluaa nostaa esiin. Hän on Keravan Bodonosta edustanut kaksinkertainen olympianostaja ja nyt osa-aikaeläkkeellä oleva pitkäaikainen Keravan kaupungin kentänhoitaja.

– En puhuisi tässä ilman Tahvanaisen Keijoa. Jos en olisi tutustunut häneen, niin ei olisi nostanut Katariina, minulla ei olisi Tempaus-Areenaa ja Stubbilla ei olisi selkä kunnossa. Se on selvä peli – Keijo on sydänystävä, heitä ei liikaa ole.