Espanja vaihtui kotimetsiin – Maria Drockila kävelee jopa 40 kilometrin päivämatkoja, teitä vältellen ja ilman karttaa

Maria Drockilan koronakävelyillä maisemat ovat vaihtuvat välillä Muri-koiran kanssa. Kävelyt alkoivat viime keväänä. Nyt Drockila on kävellyt jo 1 500 kilometriä. Maria Drockilan kotialbumi

Marita Itävuori

Alkuperäinen ajatus oli lähteä kesällä Espanjaan, tunnetulle Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitille. Kilometrejä ystävyksille olisi maailmankuululla reitillä kertynyt 800.

– Maaliskuussa, kun koronaepidemia alkoi, aloimme toisen ystäväni kanssa kävellä. Nopeasti selvisi, että kesällä emme lähde mihinkään, porvoolainen yrittäjä Maria Drockila muistelee kevään tunnelmia. Terapeuttina työskentelevä Drockila joutui maaliskuun puolivälissä peruuttamaan kaikki ryhmätapaamiset.

Drockila ja hänen terapeuttiystävänsä nimesivät jokaviikkoiset kävelyretket koronakävelyiksi.

– Ei siinä ollut mitään tavoitteellista. Joka viikko vain jatkettiin. Sitten aloimme ottaa eväät mukaan ja pikku hiljaa aloimme valita hieman eri suuntia.

– Kertaakaan ei ole käytetty karttaa. Päivämatkat ovat olleet jopa 40 kilometriä.

Jokainen kävely on lähtenyt Porvoon keskustasta eri suuntiin, aina ilman mitään ennakkosuunnitelmaa.

Ei olla koskaan eksytty.

Maria Drockila

– Ollaan kävelty aina siihen saakka, kunnes tulee pimeä. Mikä tarkoittaa, että touko-kesäkuussa kävelimme melkein puoleen yöhön asti. Nyt ollaan kävelty ehkä ilta kuuteen asti ja tultu kotiin otsalamppujen kanssa.

Mitään treenitavoitetta pyhiinvaellusta varten kävelyillä ei ole. Kävelyistä tuli kuitenkin hyvin tärkeä osa elämää.

– Työtkin on sovittu lopulta niin, ettei viikoittaisesta kävelypäivästä tarvitse luopua.

Viime aikoina koronakävelylle on lähdetty kerran viikossa, aiemmin useamminkin.

Välillä Drockila on saanut kävelylle kaverikseen Muri-koiran, sen saman, jonka ripeä kuusikauppias pelasti äskettäin Porvoonjoesta. Silloin kävelylle on lähdetty koiran kanssa päivittäin. Hirvikoira on tottunut pitkiin lenkkeihin.

1 500 kilometriä kävelyä on antanut todella paljon ja kilometrien taittuessa kotiseutu on tullut entistä tutummaksi.

– On etsitty aina uusia polkuja. Ei olla koskaan eksytty, vaikka on paljon metsissä kuljettu. Paljon enemmän ollaan kävelty tietymättömillä teillä, metsissä. Autoteitä on pyrittykin välttämään ja kuljettu metsäpolkuja.

Välillä matka on vienyt nähtävyyksiä katsomaan.

– Esimerkiksi kun ollaan kävelty Haikkooseen, niin ollaan käyty katsomassa Haikkoonlammella Albert Edelfeltin maalauspaikkaa ja Haikon kartanoa.

Suunnittelemattomat koronakävelyt ovat muutaman kerran vieneet myös Bosgårdiin syömään.

Drockila ei ole erityisesti miettinyt, miten kävely vaikuttaa fyysiseen kuntoon.

– Kävely on niin rauhallista. Mulla on 20 vuoden yrittäjähistoria, olen tehnyt fyyysistä työtä kun olen rakentanut myymälöitä. Vaikka oonkin sen lopettanut, niin tämä on ollut hyvää jatkoa, tosi hyvää keholle.

Kävely tekee hyvää myös mielelle.

– Pääsääntöisesti ollaan hiljaa. Kun tapaa ystävän, niin haluaa tietenkin jakaa kaiken, mutta sitten kun takana on parikymmentä kilometriä, niin tulee meditatiivinen olemisen tila.

Juuri tämä asia sai Drockilan jakamaan kuvia kävelyistä Facebookin Porvoolaiset-ryhmässä. Drockila oli lukenut Hesarin jutun kävelyn myönteisistä vaikutuksista, koska Harvardin yliopistossa siitä on tehty tutkimuksia.

– Tällä kävelykokemuksella tulokset on helppo allekirjoittaa.

Kävelyn hyvistä vaikutuksista on tiedetty jo antiikin aikoina. Aristoteles opetti kävellessään, sillä kävely vapauttaa ajatukset.

Drockila jatkaa, että nyt kun monet tutut liikuntamuodot ovat koronan takia tauolla ja ihmiset liikkuvat liian vähän, kävely kannattaa.

– Minä ja ystäväni työskentelemme molemmat terapeutteina. Siksi halusimme jakaa tämän asian, jonka kuka tahansa voi tehdä ja joka varmasti tekee hyvää. Se tuntui tärkeältä. Mulla on ollut sellainen olo, että kaikki palapelin osat menevät omille paikoilleen rauhallisessa ja pitkäkestoisessa kävelyssä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut