Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Onko sinulla hallussa syömisen taito? – HS: ravitsemusterapeutti romuttaisi dieettien meihin juurruttaneen ajattelutavan

Dieettikulttuuriin juurtunut tapa, jossa ruoat jaotellaan terveellisiin ja haitallisiin ja usein karsitaan joitakin osia pois ruokavaliosta, ei ole hyväksi pitkäikäiselle painonhallinnalle, kertoo Helsingin Sanomat.

Lehden mukaan yhdysvaltalainen ravitsemusterapeutti Ellyn Satter on kehittänyt syömisen taidoksi kutsutun mallin, jonka keskiössä on suhtautuminen ruokaan ja syömiseen.

Malliin liittyvää syömisen taidon mittaria on käytetty Suomessa ainakin Itä-Suomen yliopiston tutkimuksissa, Helsingin Sanomat kertoo.

Syömisen taidossa on viisi peruspilaria: myönteinen suhtautuminen syömiseen, erilaisten ruokien hyväksyntä, säännöllinen ateriarytmi, syömiseen keskittyminen ja kylläisyyden mukainen syöminen.

Malli sen sijaan ei ota kantaa siihen, mitä pitäisi syödä ja mitä ei, vaan oleellista on miten syö.

Syömisen taidossa korostuukin myös oman nälän ja kylläisyyden havainnointi sekä se, että osaa myös lopettaa ollessaan riittävän kylläinen. Ateriat on syytä suunnitella ja syödä säännöllisesti, jotta napostelu ja tunnesyöminen vähenevät.

Tuoreimmat ja vielä julkaisemattomat tutkimustulokset Suomesta osoittavat HS:n mukaan, että syömisen taidon parantuminen on yhteydessä myös ruokavalion laadun kohenemiseen sekä parempaan painonhallintaan. Syömisen taidon hallitsijat ovat myös useimmiten liikunnallisempia sekä heillä on parempi unen laatu kuin muilla keskimäärin.