Koronarokotukset alkoivat Helsingissä: arviolta vajaa tuhat saa tällä viikolla piikin – Kaupunki ei kerro paikkoja etukäteen "rikollisen mielenkiinnon" vuoksi

Maanantaina on aloitettu Helsingin sosiaali- ja terveyspalveluiden ammattilaisten koronarokotukset.

Rokotukset aloitetaan kansallisten linjausten mukaisesti koronapotilaita hoitavasta henkilökunnasta, kuten Laakson ja Malmin koronaterveysasemien ja Helsingin sairaalan koronaosastojen sekä Helsingin pelastuslaitoksen ensihoidon henkilökunnasta.

Rokotukset jatkuvat koko viikon ja siitä eteenpäin sitä mukaa, kun rokotetta saadaan. Maanantaina rokotuksen saa reilu 200 terveydenhuollon ammattilaista.

Ensimmäiset koronarokotetut saavat toisen pistoksen 21 päivän kuluttua ja neljässä viikossa täyden suojan – "Tie laumasuojaan on pitkä"

Terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen arvioi Helsingin Uutisille, että tällä viikolla rokotteita annetaan vajaalle tuhannelle henkilölle.

– Olemme halunneet aloittaa henkilöstön rokotukset heti kun se on mahdollista. Tämä on tärkeä askel koronaepidemian nujertamisessa. Toistaiseksi tämä ei vielä terveydenhuollon arjessa kuitenkaan näy. Ammattilaiset käyttävät edelleen suojavarusteita työssään kuten tähänkin asti, Turpeinen kertoo.

Helsinkiläisten rokotukset alkavat joukkorokotuspisteissä tämän hetken arvion mukaan helmikuussa heti koronatyötä tekevien ja hoivapalvelujen henkilöstön ja asukkaiden jälkeen.

Onhan tämä todella mahtava juttu.

Ensimmäisenä ovat vuorossa ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronataudille altistavia sairauksia.

– Vaikka rokotukset ovat nyt alkaneet, koronaepidemia ei vielä ole ohi. On todella tärkeä noudattaa edelleen koronaviruksen leviämistä estäviä toimenpiteitä, kuten käsien pesua, turvavälejä, maskin käyttöä sekä oireisena koronatestiin hakeutumista ja kotona pysymistä, Turpeinen muistuttaa.

Rokotuksiin varataan aika sähköisestä ajanvarausjärjestelmästä tai soittamalla ajanvarausnumeroon. Näistä tiedotetaan heti, kun helsinkiläisten rokotukset aloitetaan.

– Tällä hetkellä rokotusaikaa ei voi vielä varata, mutta tiedotamme ajanvarauksista, kun aikataulut selviävät rokotteiden saamisen myötä, Turpeinen kertoo.

Hän kertoo, että Helsingissä käytetään aluksi omaa ajanvarausjärjestelmää. Tulossa on kuitenkin kokonaan oma ajanvarausnumero koronarokotteille.

– Hus on kehittämässä alueellista ajanvarausjärjestelmää. Kunhan se saadaan teknisesti toimimaan, lähdemme siihen mukaan, Turpeinen sanoo.

Koronarokotuksiin tulossa ajanvarausjärjestelmä Hus-alueella

Hänen mukaansa kyselyitä rokotteista tulee paljon ja ne ovat pääosin myönteisiä.

– Ihmiset näkevät tämän hyvänä asiana, että päästään vaikeassa tilanteessa eteenpäin. Onhan tämä todella mahtava juttu, hän sanoo.

Tarkkoja rokotuspaikkoja sosiaali- ja terveystoimi ei halua vielä etukäteen paljastaa, koska koronarokotteisiin kohdistuu Turpeisen mukaan rikollista mielenkiintoa.

THL:n lääketukkukaupan johtaja Toni Relander kertoi MTV Uutisille, että sekä Euroopan lääkevirasto että Interpol ovat raportoineet rokotuskuljetuksiin kohdistuvasta "rikollisesta mielenkiinnosta". Sen vuoksi tarkat logistiset yksityiskohdat on pidetty julkisuudesta piilossa.

THL:n kysely: Kaksi kolmesta suomalaisesta ottaisi koronarokotteen – Into kuitenkin laskenut

Nyt kannattaa harkita tavallista suurempaa D-vitamiinin annosta, sanoo professori – "Hyödyistä koronainfektioon liittyen on jo kohtalaisen runsaasti epäsuoraa näyttöä"

"On varauduttava siihen, ettei koronarokotetta saada samanaikaisesti kaikille" – Koronarokotteen saavat ensi vaiheessa muutamat ihmisryhmät

Koronarokottajaksi vaaditaan myös työterveyttä – "Ihmisten rokottaminen on hoidettava mahdollisimman nopeasti, turvallisesti ja tehokkaasti"

MTV: Hus-johtaja ei usko, että "sikapiikkiin" yhdistetyt ongelmat toistuvat koronarokotteessa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut