Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Onnettomuusriski nousee huomattavaksi, varoittaa Ilmatieteen laitos – luvassa lumisadetta ja erittäin huonoa ajokeliä

Liikenteessä on syytä ajella erityisen varovasti maanantain illasta lähtien. Tiistain vastaisena yönä Uudellamaalla sataa lunta viidestä kymmeneen senttiä.

– Lumikuuroja on tiedossa vielä tiistaina päivälläkin, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari Mustala.

Ilmatieteen laitos varoittaa ajokelin muuttuvan erittäin huonoksi ensi yöstä alkaen lumi- tai räntäsateen vuoksi. Liikenteessä on mahdollisesti suuria häiriöitä ja onnettomuusriski nousee huomattavaksi.

– Lämpötila pysyttelee nollassa tai vähän sen yläpuolella. Keskiviikon vastaisena yönä tulee taas uusia lumisateita, jotka laantuvat aamuun mennessä. Märkää lunta, Mustala kuvailee.

Huono ajokeli siis jatkuu keskiviikon puolelle. Ilmatieteen laitoksen varoituksen mukaan huonon ajokelin todennäköisyys on 40 prosenttia tiistaipäivästä tiistain ja keskiviikon väliseen yöhön lumi- tai räntäsateen vuoksi. Liikenteen sujuvuus heikentyy ja keskinopeus laskee. Onnettomuusriski on kohonnut.

– Näin joulun välipäivinä vähän helpottaa, että liikennettä on vähemmän, Mustala toteaa.

Hän muistuttaa, että nyt viimeistään on autossa oltava talvirenkaat. Ei-talvisten säiden ja lainmuutoksen myötä kaikki eivät ole niitä välttämättä vielä vaihtaneet alle.

Entä uusivuosi? Mustalan mukaan torstaina on tulossa uusia lumi- ja räntäsateita, mutta Uuttamaata ne todennäköisesti vain hipaisevat mennessään itään päin.

– Loppuviikko on kyllä aika epävakaista. Länsi-Euroopassa vallitseva laaja matalapaine pyörittää näitä sadealueita.

Loppuviikkokin mennään lämpötilassa vähän nollan yläpuolella. Eteläisessä Suomessa kylmenevää on luvassa vasta ensi viikon puolella.

– Tällä viikolla ei Uudellamaalla ole pakkasta, Mustala sanoo.

Maahan satava lumi pysyy sisämaassa paremmin, mutta esimerkiksi Helsingissä se todennäköisesti sulaa pois. Lumisateet ulottuvat Tampereen korkeudelle asti.