Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinki säästi rakentamisessa 59 miljoonaa euroa – näin se tehtiin

Kasvava kaupunki teettää vuosittain lukuisia uudisrakennuksia ja vanhojen peruskorjauksia ulkopuolisilla urakoitsijoilla. Otsikoihin nousevat usein mittavat kustannusarvioiden ylitykset, mutta tosiasiassa vuosien 2015–2020 ylitysten ja alitusten yhteenlaskettu saldo on plussalla.

– Yli miljoonan euron hankkeita teetettiin 82 kappaletta ja 18:ssa enimmäishinta ylitettiin. Yhteensä nämä kaikki hankkeet jäivät noin 59 miljoonaa euroa enimmäishinnan alle, kertoo kaupungin rakennusten ja yleisten alueiden tekninen johtaja Kari Pudas.

Arkkitehti Mona Schalin: Halutaanko määrää laadun kustannuksella – näin valtava olisi Elielinaukiolle kaavailtu uudisrakennus

Arviossa eivät ole mukana erikoisemmat toteutusmuodot, kuten allianssi- tai elinkaarirakentaminen eivätkä myöskään kaupungin oman palveluliikelaitoksen Staran hankkeet.

Säästöjä selittävät laskusuhdanteissa halventuneet hinnat, projektien edetessä tarkentuneet suunnitelmat, onnistunut kilpailuttaminen ja projektien ohjaus sekä budjetteihin jätetyt odottamattomien kulujen toleranssivarat.

– Säästyneet varat on käytetty jonossa odottaviin korjauskohteisiin. Kaupungilla on yli 2 000 rakennusta ja 1,3 miljardin euron korjausvelka, joten korjattavaa löytyy aina, Pudas muistuttaa.

Helsinki houkuttaa muuttajia – "Tänne halutaan monesta muustakin syystä kuin työn perässä"