Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Koronapotilaita viety sairaalaan selvästi enemmän kuin keväällä" – Ensihoitajalta painava viesti: Ei rajoitu vain ikäihmisiin

Kohtaamiset: Paloasemalla huolehditaan turvallisuudesta.

Nummelan paloasemalla vuorossa oleva paloesimies Jussi Liikala kertoo covid19 -viruksen lisänneen ensisijaisesti pelastuslaitoksella ajattelutyötä.

– Se miten toimitaan, missä järjestyksessä asioita tehdään ja miten ihmiset liikkuvat, ovat muun muassa asioita, joihin viruksen myötä olemme kiinnittäneet paljon huomiota.

Liikala antaa esimerkin.

– Työvuorot eivät kohtaa toisiaan vuoronvaihdon aikana. Ainoastaan vuorojen paloesimiehet vaihtavat kuulumiset keskenään. Pyrimme rajoittamaan kohtaamisen alle 15 minuuttiin. Aiemmin eri työvuorojen kesken vaihdettiin tietoa ja kuulumisia muutenkin.

– Lisäksi ambulanssit desinfioidaan entistä huolellisemmin ja vuorosta lähtevät työntekijät puhdistavat myös asemalla pinnat, ovenkahvat, kaiteet ja hanat.

Liikala lisää, että jos autossa on enemmän kuin yksi henkilö, kaikki käyttävät kirurgista suu-nenä-suojaa.

Pelkkä maski päällä kulkeminen ei riitä.

– Maskeja käytämme koko työvuoron ajan, jos samassa tilassa tai autossa on kaksi tai useampi henkilö. Hälytystehtävillä käytämme maskeja koko tehtävän ajan, aina lähdöstä paluuseen.

Liikala kertoo, ettei Vihdissä pelastuslaitoksen työntekijöillä ole ollut yhtään todettua koronavirustartuntaa.

– Kohtaamisia viruspositiivisten kanssa kyllä tulee.

Ensihoitaja Anne Säkkinen kertoo, että koronaan sairastuneita on kuljetettu sairaalaan tänä syksynä useasti.

– Jotkut potilaista ovat päätyneet tehohoitoon saakka. Joukossa on ollut kaikenikäisiä, tämä ei ole rajoittunut vain ikäihmisiin.

– Covid19-potilaita on viety tänä syksynä selvästi enemmän sairaalaan kuin keväällä, Säkkinen lisää.

Säkkinen kertoo, että pelastuslaitoksen työntekijöiden suojaustasoa on luonnollisesti nostettu.

– Itsensä suojaaminen on tärkeää, jotta pysymme terveinä ja voimme hoitaa työmme ja auttaa muita. Jokaisen potilaan jälkeen välineet ja ambulanssi puhdistetaan, aivan kuten ennen pandemiaakin, mutta nyt vielä tarkemmin.

– Ajattelutyö, esimerkiksi se mihin välineisiin koskee ja missä järjestyksessä ja se, miten pelastuslaitoksella toimitaan muiden kanssa, vie aikaa enemmän kuin itse toimenpiteet.

Säkkinen ja Liikala muistuttavat käsihygienian tärkeydestä.

– Käsihygienia on ihan ensimmäisiä juttuja suojata itseään ja muita. Pelkkä maski päällä kulkeminen ei riitä.

Koronaviruksen vuoksi kaikki asemien väliset yhteiset koulutukset ovat jääneet pois.

– Tällä hetkellä tehdään se mitä voidaan. Koulutukset ja palaverit pidetään etäyhteyden avulla. Koulutuksia muokataan.

– Pintapelastusharjoituksessa emme harjoittele veden varaan joutuneen pelastamista, jotta voimme välttää lähikontaktia toisiimme. Harjoittelemme sen sijaan veden varaan joutuneen etsintää ja paikallistamista.

Säkkinen kertoo olevansa huolissaan siitä, etteivät tartunnat ole lähteneet laskuun.

– Paljon riippuu siitä, miten me ihmiset toimimme tai emme toimi. Noudatammeko suosituksia vai emme. Pandemia saattaa olla nyt ärhäkämpi kuin keväällä ja sekin tietysti vaikuttaa taudin leviämiseen.

– Yritämme olla esimerkkeinä muille ja noudattaa suosituksia itse, kun ihmisten ilmoilla liikumme. Kyllä pandemia hankaloittaa aika paljon perusarkea, odotan kovasti, että tavallinen arki palautuisi, sikäli kun se on mahdollista, Jussi Liikala sanoo.