Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itäkeskuksen yökerhoyrittäjä Ari Lahikainen lataa kovaa tekstiä koronakohusta: "Pari ravintolaa munasi muiden maineen"

Karaoke: Idän Pisteen yrittäjä tekee ”kaiken mahdollisen” koronarajoitusten noudattamiseksi.

– Kurjaa, kun yksi tai kaksi ravintolaa otti liikaa asiakkaita sisään ja munasi muiden paikkojen maineen, sanoo Idän Piste -yökerhon yrittäjä Ari Lahikainen Itäkeskuksesta.

Idän Piste oli yksi helsinkiläisistä ravintoloista, jotka toimivat marraskuun alussa kohuttuina ”yökahviloina". Ravintola suljettiin kello 23 ja avattiin uudelleen vuorokauden vaihtuessa. Asiakkaille sai tarjota korkeintaan 2,8 prosentin vahvuisia juomia 04.30 saakka.

– Myyntiä oli juuri sen verran, että olisimme jatkaneet myös yökahvilaa. Mutta me tehdään juuri niin kuin laki sallii. Tämä oli varmaan ihan hyvä ratkaisu.

Lahikainen on seurannut myös Helsingin Uutisten Kontula-reportaasin (HU 12.–13.12.) synnyttämää keskustelua. Useassa Kontulan halpaa olutta myyvissä ravintolassa ei huolehdittu riittävästi turvaväleistä ja naureskeltiin koronarajoituksille.

– Hinnalla määrätään asiakaskunta. Meillä ei ole halvat juomat, Lahikainen kertoo.

Lahikainen äimistelee päättäjien puheita siitä, miten karaokessa ”räkä lentää” eikä ravintoloissa osattaisi käyttäytyä vastuullisesti. Idän Piste tunnetaan muun muassa karaokeravintolana.

–Karaoke ei ole pelkkää viinaa ja sylkemistä. Esimeriksi pääministeri Sanna Marin (sd.) on mollannut ravintoloita reilun kymmenen kuukauden ajan. Epäillään, pystyvätkö ravintolat huolehtimaan turvallisuudesta. Kun asiat kyseenalaistetaan, suurimmalle osalle ihmisistä jää huono maku eikä ravintolaan uskalleta tulla. Kuulemieni tilastojen mukaan vain 2-3 prosenttia koronatartunnoista on peräisin ravintoloista.

Lahikainen haluaisi näyttää poliitikoille konkreettisesti, miten ravintola pidetään turvallisena. Hänen mukaansa keskustan kansanedustaja Antti Kurvinen on lupautunut vierailulle.

– Idän pisteessä on sata asiakaspaikkaa. Voimme ottaa sisällään 50, mutta enimmillään täällä on ollut noin 30 asiakasta. Pyrimme ohjaamaan ihmiset pöytiin, niin että löytyisi jonkinlaiset turvavälit. Käsidesiä on useassa paikassa.

Lahikainen sanoo, että karaokemikrofonit putsataan jokaisen laulajan jäljiltä.

– Se on apteekin erikoisainetta. Pyydämme että laulajat käyttäisivät käsidesiä, jotta voivat ottaa mikin puhtaalla kädellä. Tarjoamme myös maskeja. Henkilökunta näyttää siinä esimerkkiä ja käyttää maskeja mahdollisuuksien mukaan. Tämän enempää emme pysty tekemään.

Baarissa laulaminen on Lahikaisen mukaan yhä useammalle harrastus, johon ei kuulu alkoholin käyttö.

– Meillä on asiakkaita, jotka juovat vain alkoholittomia juomia. Erityisesti naiset uskaltavat tulla vaikka suoraan töistä laulamaan. Miehet ehkä tarvitsevat joskus sen pari paukkua ennen kuin voidaan lähteä laulamaan. Mutta tämäkin on muuttumassa, sanoo 24 vuotta Idän Pistettä pyörittänyt Lahikainen.

– Toki alkoholi on se päätuote. Sillä yritetään tehdä kassa. Tällä hetkellä myynti on kuitenkin vain 60 prosenttia entisestä.