Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lähiöbaari keksi yllättävän tavan erottua kilpailijoista – laajeni ravintolaketjuksi Helsingin paraatipaikoille

Olut: Bierhaus-ketju lähti lentoon Malmilta.

Bierhaus. Selkeä nimi. Kertoo mitä myydään ja mistä se on kotoisin.

Ensimmäinen Bierhaus perustettiin Malmilla viisi vuotta sitten Classic Hollywood -nimisen monitoimiravintolan tilalle.

”Ei, ei meillä ole karaokea.”

Paikkaa perustamassa ollut Toni Suonsivu sai toistaa ja vakuuttaa tätä ympäristössä, joka on ollut kenties Helsingin karaokepitoisin.

Myöskään kotimaista keskiolutta ei aluksi ollut. Keskarin ja keppanan tilaajalle tarjottiin Krombacheria. Nyt hanassa on myös Aura III.

Malmin Kölnin lisäksi ketjuun kuuluvat päärautatieaseman vieressä oleva München ja Triplan Berlin. Suonsivu on tänään koko ketjun päällikkö.

Jättipizzoista ja litran tuopeista tunnettu Sivuraide-ravintola joutuu sulkemaan: edessä muutto – "Asiakkaat surevat"

Pystymetsästä hän ei paikalle tullut, sillä oli työskennellyt aikaisemmin ”kalaravintoloistaan” tunnetussa Delifox Oy:ssä.

Mutta miksi Saksa?

– Pitkät perinteet. Puhtaat maut.

70 erikoisolutta – joukossa kotimaisia pienpanimotuotteita – kannatti ja huomattiin Malmilla. Helsingin Uutisten paras olutravintola äänestyksessä 2016 Bierhaus nousi heti aivan kärkikaartin tuntumaan.

Halvasta oluesta tunnettu pubiketju avasi Triplassa – naapuriravintola iski "astetta kovemman tarjouksen"

Omistaja Manjit Singh – alalla Manuna tunnettu yrittäjäkonkari – oli täysillä tukemassa. Hänen omistamansa Suomen Viihderavintolat Oy lähti liikkeelle yli 20 vuotta sitten yökerho Lady Moonista. Bierhausien lisäksi yhtiö on laajentanut Narinkkatorille, missä toimii ruokaravintola The Plaza, ja viimeksi Triplaan, mistä löytyvät The Tower ja Sieni.

– Synergiaa syntyy hankinnoissa. Jonkin verran henkilökuntaa on siirtynyt yli tyylirajojen. Berlinissä kaksi kokkia tuli töihin asiakaspalveluun, siis tiskille.

– Kysymys on loppujen lopuksi mauista, Suonsivu sanoo ja kertoo kokkien panevan itse olutta ja osallistuvan jopa kotiolutkilpailuihin.

Bierhausit tekivät viime kesän sesonkioluensa Lohjalla panimossa, jota moni muukin käyttää omien oluiden tekoon. Aiemmin Bierhaus on teettänyt omaa pilsiä Vakka-Suomen Panimossa.

– Se ei onnistu kaikilta, Suonsivu selittää valintaa.

Nyt Malmilla on 70 erilaista olutta, Töölönlahdella ja Triplassa 120. Eniten saksalaisia on Triplan Berliinissä: 40.

Joko olet juonut? Legendaarinen suomalaisolut palaa Alkoon – hinta halpenee

Oluen toimittajia ketjulla on noin 20 – suuret panimot mukaan lukien. Erityisen hatunnoston Suonsivu suorittaa pienelle tamperelaiselle maahantuojalle, joka pitää valikoimissaan muun muassa müncheniläisen Augustinerin oluita, joita muuten saa Helsingissä lähinnä Urhon Pubista ja Zinnkelleristä.

Mikä on sitten myydyin? Kaikki kolme vastausta ovat melko samanlaisia. Kölnissä Aura III, Krombacher Pils ja Spaten Helles. Münchenissä Spaten Helles, Krombacher Pils ja Aura III sekä Berlinissä

Spaten Helles, Aura III ja Krombacher Helles.

Onko uusia Bierhauseja perusteilla?

– Koko ajan katsellaan uusia, mutta mitään ajankohtaista ei ole tekeillä.

Muista paikkakunnista pk-seudun ulkopuolella hän sanoo toistaiseksi ei kiitos ja toteaa:

– Vaikeaa. Pitäisi olla paikallista tuntemusta. Menet väärälle kadulle ja olet 100–200 metriä syrjässä ja silloin homma ei toimi.

Yhtiöllä on plakkarissa eli kaupparekisterissä varattuna sellaiset nimet kuten Bremen, Frankfurt ja Hamburg.

5–10 vuoden päähän katsoessa Suonsivulla on vankka näkemys:

– Ruoka nousee vahvasti esiin.