Grillistä nousi kohu Helsingissä: Vihreiden valtuutettu siirtäisi keskustan parkkiruutuja ruokarekkojen käyttöön – "Paikka on erinomainen"

Helsingin päärautatieaseman läheisyyteen olisi hyvä järjestää lisää tilaa ruokarekoille- ja vaunuille, sanoo vihreiden valtuutettu Hannu Oskala.

Helsingin Uutiset kertoi joulukuussa (HU 19.–20.12.), ettei kaupunki jatka useiden ydinkeskustan kevytrakenteisten tai siirrettävien grillikioskien vuokrasopimusta. Eniten keskustelua on herättänyt asema-aukiolla vuodesta 2016 toimineen Black Grill & Cafe -vaunun häätö.

– Ymmärrän, miksi kaupunki haluaa siirtää grillin, koska se on yhden pääkävelyreitin varrella. Grillille on kuitenkin kysyntää ja olen siitä itsekin monesti hampurilaisen ostanut. Paikka on erinomainen, Oskala sanoo Helsingin Uutisille.

Oskala ehdottaa, että Rautatieaseman edessä olevista parkkipaikoista toinen otettaisiin ruokarekkojen käyttöön. Parkkipaikat on tarkoitettu pääasiassa Rautatieaseman saattoliikenteeseen.

– Näiden parkkipaikkojen merkitys on vähentynyt. Kun Kaivokatua viimeksi rakennettiin ja suunniteltiin 1970-luvulla, ei ollut olemassa Elielin parkkia ja muita luolaparkkeja. Saattoliikenteeseen voisi jättää noin kymmenen paikkaa.

Kaupunki häätää 5 grilliä Helsingin keskustasta: Tonin kioski on este kovaa ajaville pyöräilijöille – "Päätös tuli ihan pommina"

Oskalan mukaan alueelle mahtuisi useita ruokarekkoja.

Näiden parkkipaikkojen merkitys on vähentynyt.

– Ne olisi helppo liittää sähkönsyöttöön, joten samalla päästäisiin eroon dieselgeneraattoreista.

Ruokarekkojen toimintaa helpotettiin vuonna 2014 ketterä kioski -sopimuksilla. Sillä on ollut Oskalan mukaan positiivinen vaikutus kaupunkikulttuuriin.

Oskala toivoo kaupungilta kuitenkin vielä lisää joustoa yrittäjille.

– Ajattelen, että yrittäjällä voi olla virkamiestä paremmin silmää, mikä olisi paras sijainti kioskille. Tietenkään autoa ei voi parkkeerata mihin tahansa, niin että se häiritsisi esimerkiksi kävelijöitä.

Itäkeskuksen yökerhoyrittäjä Ari Lahikainen lataa kovaa tekstiä koronakohusta: "Pari ravintolaa munasi muiden maineen"

Helsingin kaupungin vs. asukas- ja yrityspalvelupäällikkö Antti Mäkinen muistuttaa, että Rautatieaseman ympäristössä on jo nyt lukuisia ruokarekoille tarkoitettuja myyntipaikkoja.

Kaksi paikkaa on muun muassa Vltavan ja metron sisäänkäynnin välisellä alueella ja yksi Elielinaukiolla Holiday Inn -hotellin edessä.

Rautatientorilla paikkoja on peräti 13.

Yhteensä Helsingissä on 15 ruokarekoille tarkoitettua aluetta.

– Vilkkaimmille paikoille on luotu varauskalenteri. Keskustan ulkopuolelta kioskiyrittäjä voi kaupungin määrittämillä reunaehdoilla määrittää kioskin paikan, Mäkinen sanoo.

Ketterä kioski -sopimuksia on solmittu vuosittain keskimäärin kolmekymmentä kappaletta. Tällä hetkellä voimassa olevia sopimuksia on 16.

Ketterä kioskilla ei ole omaa pysyvää myyntipaikkaa, vaan kioski tuo tullessaan kaiken tarvitsemansa ja vie lähtiessään jätteet pois.

Grillikioskeja Helsingissä

Ilman uutta sopimusta jäivät:

Kauppatori

Asema-aukio

Kalevankatu/ Mannerheimintie

Kolmen epän aukio

Kaivohuone

Sopimus jatkuu vuonna 2021:

Malminkatu/ Fredrikinkatu

Simonkatu/ Mannerhimintie

Agricolankatu/ Viides linja

Helsinginkatu/ Fleminginkatu

Museokatu/ Dagmarinkatu

Helsinginkatu/ Mannerheimintie

Mäkelänkatu/Somerontie

Kirkonkylänie/ Malminraitti Kaupungin päätös koski vain kevyrakenteisia kioskeja. Ei esimerkiksi lippakioskeja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut