Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkaupunkiseudulla asuva liikemies pyöritti pimeässä verkossa miljoonaluokan huumebisnestä – Huumeita säilytettiin vuokravarastoissa ja käsiteltiin muiden nimiin vuokratuissa asunnoissa

Pääkaupunkiseudulla asuva liikemies pyöritti verkossa miljoonaluokan huumebisnestä vuosien ajan, Tulli epäilee.

34-vuotiaan miehen epäillään salakuljettaneen ja välittäneen vuosina 2014–2020 kymmeniä kiloja erilaisia huumausaineita sadoille ihmisille Tor-verkossa eli niin sanotussa pimeässä verkossa.

Kauppaa on tehty Silkkitie- ja Sipulimarket-sivustoilla, jotka Tulli on sulkenut, sekä vuoteen 2019 asti myös Dream Market -sivustolla.

Vuodesta 2018 päätekijän avuksi bisnekseen tuli Tullin esitutkinnan mukaan 40-vuotias musiikkialalla toimiva mies, joka asuu pääkaupunkiseudulla.

Välitetyistä huumeista on epäilyn mukaan saatu arviolta 280 000 käyttöannosta.

Tor-verkon kautta on esitutkinnan mukaan välitetty vähintään 20 kiloa 30–55-prosenttista amfetamiinia, noin 10 kiloa kidemäistä MDMA:ta, tuhansia ekstaasitabletteja, noin 500 grammaa heroiinia, satoja grammoja kokaiinia, noin 4 kiloa kannabista sekä noin 100 grammaa metamfetamiinia. Kannabisviljelmiltä saatua marihuanaa ehdittiin lisäksi välittää eteenpäin miltei 15 kiloa.

Rikoshyödyksi Tulli arvioi noin miljoona euroa. Tästä takavarikoitua on saatu noin 100 000 euroa. Lisäksi Tulli on takavarikoinut rikoshyödyksi epäiltyjä bitcoineja 12 000 euron arvosta sekä jonkin verran muuta omaisuutta.

Rikoskumppanin asunnolta takavarikoitiin Tullin mukaan kesällä 2020 suuri määrä erilaisia huumausaineita.

Erään sisältyi 18 990 ekstaasitablettia, 280 grammaa kidemäistä MDMA:ta, 50 kappaletta LSD-lappuja, 500 grammaa kannabista sekä vähäisiä määriä metamfetamiinia, heroiinia ja kokaiinia.

Takavarikoidusta huume-erästä olisi Tullin mukaan saatu yli 20 000 käyttöannosta ja sen arvo katukaupassa olisi ollut 400 000 euroa.

Kaksikon epäillään hankkineen huumeet Hollannista, jonne he ovat toimittaneet rahaa useita kertoja.

Suurin yksittäinen huumausaineiden ostamiseen käytetty summa oli Tullin mukaan noin 100 000 euroa. Helmikuussa 2020 kuriiri oli viemässä käteistä rahaa yli 84 000 euroa, mutta hanke epäonnistui, kun Saksan tulli takavarikoi rahat autosta.

Huumeita kaksikko säilytti Tullin mukaan Helsingissä vuokravarastoilla ja niitä käsiteltiin myyntikuntoon toisten ihmisten nimiin vuokratuissa asunnoissa.

Miehet palkkasivat huumeiden lähettämistä varten erityisiä postittajia, jotta toimintaa ei voisi yhdistää päätekijöihin. Tullin mukaan tämä kuvaa toiminnan suunnitelmallisuutta.

Paljastumisriskin pienentämiseksi myyjä ja ostaja myös viestivät toisilleen käyttämällä PGP-salausta tai reitittämällä viestit salausta tukevien sovellusten kautta. Myös tilausten sekä maksuliikenteen hallinnointiin käytetyt tietokoneet salattiin.

Epäillyt kehittelivät myös bitcoin-maksuliikenteen sekoittajaohjelmistoa, joka sai työnimekseen Karuselli, mutta jota ei kuitenkaan ehditty saattaa markkinoille.

Tulli epäilee, että rikoshyötyä on osittain siirretty pääepäillyn liikemiehen yhtiön ja toiminimen pankkitileille. Niiltä löytyi laillisiin tuloihin ja kirjanpidon tositteisiin verrattuna epäilyttävän suuria käteistalletuksia.

Pääepäillyllä oli velkoja ulosotossa, joten hän käytti rikoshyödyn hankkimisessa apuna myös veljeään.

Lisäksi käteistä nostettiin käyttöön bitcoin-automaateilta sekä Suomessa että ulkomailla, ja bitcoineja muutettiin euroiksi erilaisilla laskunmaksujärjestelyillä.

Pääepäilty on Tullin mukaan saanut ehdollisen tuomion aiemmasta törkeästä huumausainerikoksesta vuonna 2017. Esitutkinnassa selvisi, että mies oli jatkanut huumekauppaa Tor-verkossa ja kasvattanut kannabista pian tutkintavankeudesta vapauduttuaan.

Tulli on tutkinut tapausta törkeinä huumausainerikoksina, huumausainerikoksina ja lääkerikoksena.

Tutkinnan aikana epäiltyinä on kuultu kahtatoista 24–52-vuotiasta ihmistä, joista 5 on ollut vangittuna.

Vain osalla epäillyistä on aiempaa taustaa huumausainerikoksista.

Päätekijäksi epäilty liikemies on edelleen tutkintavankeudessa. Rikoskumppani on asetettu tehostettuun matkustuskieltoon.

Juttu siirtyy vuodenvaihteessa syyteharkintaan Etelä-Suomen syyttäjänvirastoon. Syytteen nostamisen määräajaksi on asetettu 29. tammikuuta 2021.