Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tapani uhmasi Sanna Marinin ohjetta ja matkusti Kanarialle – "Ihan samasta syystä tulin kuin aikaisemminkin"

Moni suomalainen kaihoaa Kanariansaarille talvea pakoon, mutta suurin osa on jättänyt menemättä sinne tänä talvena koronapandemian vuoksi.

Yksi mies kuitenkin uskaltautui lähtemään sinne entisenlaiseen tapaan. Päätös ei kuitenkaan ollut aivan helppo.

– Ihan samasta syystä tulin kuin aikaisemminkin tänne. Koska Gran Canarian ilmasto on tutkitusti yksi maailman parhaista. Täällä saa lämpöä, aurinkoa ja ilmaista D-vitamiinia taivaan täydeltä, kun Suomessa alkaa vuoden synkin ja säiltään yhä epävakaampi vuodenaika, eläkkeellä oleva toimittaja Tapani Mansikkala kertoo.

– Tällä kertaa mietin jo kesästä alkaen hartaasti onko syytä lähteä. Seurasin tarkkaan tautitilanteita. Ensin se kesällä helpotti niin Suomessa kuin täällä Kanarialla. Sitten täällä alkoi toinen aalto, ja sen jälkeen Suomessa. Kun pääministeri Sanna Marin sanoo, että nyt ei ole aika matkustaa, niin totta kai se panee miettimään.

Tilanne Kanarialla oli kuitenkin sen verran hyvä, että hän rohkeni lähteä. Hän asuu San Agustinissa, Playa del Inglesin naapurilähiössä.

– Lokakuussa tilanne alkoi taas helpottua täällä, ja on siitä lähtien ollut enimmäkseen paranemaan päin. Kanariansaaret on Suomen ohella yksi Euroopan parhaiten koronasta selviytyneitä alueita. Paras tilanne on täällä perinteisillä turistialueilla, mm. Gran Canarialla etelärannikolla. Varmaan siksi, että matkailijoita on täällä niin vähän eikä kantaväestöäkään ole kovin paljon.

Maskipakko myös omassa autossa – Virpi, 45, muutti Espanjaan pysyvästi: Näin ulkonaliikkumiskielto myllertää arkea Fuengirolassa

Manner-Espanjassa tilanne sitä vastoin on hyvinkin vakava. Pääministeri Pedro Sánchez on huonontuneen epidemiologisen tilanteen vuoksi julistanut 25. lokakuuta 2020 Espanjaan hätätilan, joka on voimassa 9. toukokuuta 2021 saakka.

– Tämä poikkeustila ei koske Kanarian saaria. Mantereelle tuskin olisin mennyt, Mansikkala sanoo.

– Ihan tämän hetkisiä numeroita en ole tsekannut, mutta mantereen tilanne on petraantunut voimakkaasti marraskuun aikana, tarttuvuusluku on pudonnut 600:sta 200:aan. Mutta paha edelleen. Kanarialla on Espanjassa vähiten Covid-19 -tapauksia.

Porvoolainen on viettänyt talviaan Kanarialla jo vuodesta 2007. Talousseikatkin painoivat lähtöpäätöksessä.

– Ei tuntunut hyvältä maksaa tyhjästä paria tuhatta euroa varsinkin kun tautitilanne oli jo parempi kuin Suomessa. Siksi tulin.

Minulla on ollut sama asunto vuokralla vuodesta 2013, ja sen vuokraus on pitänyt vahvistaa aina jo edellisen vuoden helmikuussa, jos haluaa varmistaa, ettei sitä vuokrata muille, hän selittää.

Mansikkala pitää blogia. Sen välityksellä hän opastaa maanmiehiään ja muitakin Kanarialla talveaan viettäviä.

– Olen yrittänyt jakaa kulloinkin voimassa olevaa tietoa sekä oman blogini että useiden suomalaisten Facebook- ryhmien kautta. Helppoa se ei ole kun säännöt muuttuivat pahimmillaan päivittäin. Ei näistä muutoksista kukaan tavallinen turisti perässä pysy, lentokenttävirkailijoillakin tekee tiukkaa, sillä he joutuvat tarkistamaan matkustajien dokumentit ennen koneisiin menoa.

Millainen koronatilanne Kanarian saarilla nyt on, vuodenvaihteen lähestyessä?

– Lyhyesti sanottuna vaihteleva, mutta sitä on hoidettu kovinkin ottein. Teneriffalla tilanne äityi joulun alla niin pahaksi, yliopistokeskuksen ollessa pahin pesäke, että koko saari pantiin matkustussaartoon. Koska tautitilanne Espanjan mantereella on pahempi kuin Kanarialla, saarille joulun viettoon tulevien piti hankkia negatiivinen koronatesti. Joulun ajan tiukat toimet näyttävät myös tuoneen tulosta, luvut ovat taas laskussa.

Mansikkalan mukaan tarttuvuusluku oli 28. joulukuuta koko Kanarialla 125/100 000/14 vrk, Gran Canarialla 65, Teneriffalla 211 ja muilla saarilla hyvin pieni.

– Espanjassa ollaan ihan eri tavalla vauhdikkaita laatimaan testivaatimuksia kuin Suomessa. Lapin matkailuelinkeino olisi varmaankin vihreänä kateudesta. Säädöksiä on tullut sellaista tahtia, että se on herättänyt suurta hämmennystä muun muassa Suomesta tulevien parissa.

– Nyt Kanarialle vaaditaan kaikilta ns. punaisilta, korkean riskin alueilta tulevilta PCR-koronatesti. Suomesta se koskee tällä erää vain hotelliin majoittuvia ja Uudellamaalla asuvia, mutta Varsinais-Suomi on sillä hilkulla.

Huolestuttaako siellä Kanarialla oleminen?

– No ei todellakaan. Koko Espanja on poikkeustilassa pitkälle kevääseen asti. Säännöksiä valvotaan ihan eri tavalla kuin Suomessa. Runsaslukuiset poliisivoimat pitävät kansaa silmällä. Sääntöjen rikkojalle rapsahtaa espanjalaisen tapaan todella tuntuvat sakot, sata euroa vähintään, Mansikkala kertoo.

– Maskin käyttö on pakollista kun kävelet kadulla tai ranta-alueella, uimarannallakin. Kauppoihin et pääse sisälle ilman maskia. Kauppakeskuksissa myyjä tai vartija saattaa juosta desipullon kanssa perään, jos et tullessasi huomaa putsata käsiä. Ravintolat menevät kiinni iltakymmeneltä, ja niissä on etäisyys- ja henkilörajoituksia. Tanssipaikat ja juottolat ovat kiinni.

– Toisaalta espanjalaisethan keksivät luovia ratkaisuja sääntöihin, näkyvimmin maskilappu roikkuu turhan monella leuan alla. Mutta Suomessa olisi olo varmaan turvattomampi, etenkin kaupoissa ja julkisissa liikennevälineissä.

Miten saat aikasi kulumaan siellä?

– Pruukaan sanoa, että teen samaa kuin Suomessa, mutta en hakkaa polttopuita niin kuin mökillä Emäsalossa. Aamulenkin, valokuvauksen, blogini päivittämisen ja kanssaihmisten FB-ryhmissä neuvonnan lisäksi harrastan 100-vuotiaiden suosikkipuuhaa, seuraan aktiivisesti aikaani. Kiikkutuolin ja päivän lehden sijaan internetin ihmemaailma pitää minua otteessaan vähän liiaksikin.

Suomalaisten ja muidenkin turistien määrä on Mansikkalan mukaan selvästi pienempi kuin aiempina talvina. Suomalaisten suosimassa Playa del Inglésissä on runsaat kymmenkunta suomalaista ravintolaa, joista on auki kolme.

– Suomalaisille tärkeä palvelu, lääkärikeskus Suomiklinikka Playa del Inglésissä on ollut aiemmin auki joka päivä aamusta iltaan, nyt arkisin aamusta puolille päivin.

– Suomalaisia tulee tänne pikkuhiljaa lisää. Mutta edelleenkään Suomesta ei ole suoria lentoja eivätkä matkanjärjestäjät tarjoa tänne mitään ennen maaliskuuta. Marraskuun lentoliikennetilasto näyttää, että suoraan Suomesta tuli Kanarialle vain 167 lentomatkustajaa, 99,7 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Nuo 167 tulivat Kanarian suomalaisen matkailuyrittäjän järjestämällä erikoislennolla 19.11. Finnair tai muut suuret yhtiöt eivät marraskuussa Kanarialle Helsingistä lentäneet. Eikä niitä lentoja ole tiedossa ennen kevättä.

– Vähemmän kielitaitoisten on vaikea tulla välilaskulennoilla, varsinkin kun nuo säännökset muuttuvat kaiken aikaa. Ruotsista tulee joka lauantai ainakin neljä lentoa ja taitaa tulla muutama viikollakin, sekä SAS:n että matkanjärjestäjien lentoja. Niinpä ruotsalaisia on täällä huomattavasti enemmän.

Mansikkala on alustavasti suunnitellut palaavansa Porvooseen kevättalvella.

– Olen vuokrannut asuntoni maaliskuun loppuun, mutta paluuni riippuu aivan siitä millainen lentotilanne täällä keväällä vallitsee. Varasin juuri paluun maaliskuun loppuun, Norwegianin erikoistarjouksesta. Jää nähtäväksi toteutuuko se. Olosuhteista riippuen lähden joko aikaisemmin tai myöhemmin.

Mansikkalasta kertoi ensin Uusimaa-lehti.