Tryffeliharrastajat perustivat oman yhdistyksen Suomeen – Martta-koira teki ensimmäisen sienilöytönsä vain minuuteissa

Ei kestänyt kovin montaa minuuttia, kun Martta-koira teki jo ensimmäisen tryffelilöytönsä.

Martta oli emäntänsä Kirsi Saloniemen kanssa tutustumassa ennakkoon tryffelikurssin maaperään Järvenpään Vanhankylänniemestä.

– Villi tryffelisieni löytyi terassin ja rannan välistä, kertoo Maarit Liukolampi, joka yhdessä Saloniemen kanssa järjesti marraskuussa arvosienistä kiinnostuneille kurssin, joka täyttyi välittömästi.

Korona rajoitti osallistujamäärää ja suuren kysynnän takia kurssista tuli kaksipäiväinen, ja jatkokurssiakin jo puuhataan. Kiinnostus on nyt valtavaa tryffeleitä kohtaan.

Nyt maahan on perustettu myös yhdistys, kun Suomen tryffeliharrastajat ry aloittaa vuoden 2021 alussa.

– Verkostoidumme. Kurssilla oli osallistujia esimerkiksi Lappeenrannasta, Tampereelta, Helsingistä ja Varkaudesta. Jatkossa toimintasäde on laaja, järvenpääläinen Liukolampi kertoo.

– Tarkoitus on puida kaikkea tryffelisieniin liittyvää etsinnästä kulinaristisiin nautintoihin saakka. Etsimme, nautimme ja syömme. Samalla yhdistys toimii tietokanavana viljelystä kiinnostuneille.

Lisäksi yhdistys haluaa edistää suomalaisten villien tryffelisienten lajimääritystä.

– Haluamme myös lisätä suomalaisen villitryffelin ja yleensä tryffeleiden tunnettavuutta Suomessa, Kirsi Saloniemi sanoo.

Ihan tyhjästä yhdistys ei lähde liikkeelle, sillä Kirsi Saloniemi ja Maarit Liukolampi ovat intohimoisia tryffeliharrastajia.

Molemmat opiskelevat aihetta Uppsalan yliopistossa Ruotsissa Kemi, biologi och ekologi hos tryffelsvampar -kurssilla

Saloniemi on metsästänyt Suomessa sekä tarhattuja että villejä tryffeleitä jo vuodesta 2012

– Hän on Saku-koiransa kanssa löytänyt Suomessa ensimmäisen viljellyn tryffelin, Maarit Liukolampi kertoo.

Nykyään Saloniemellä on jo kolme tryffelikoiraa.

– Saku on osa-aikaeläkkeellä ja Martta kova työmyyrä, ja seuraavakin sukupolvi on turvattu. Hertta-pentu on jo käynyt luvan kanssa ja ilman lupaa etsimässä ja löytämässä tryffeleitä.

Maarit Liukolampi on viljellyt tuber aestivum -tryffeliä tammen juuristossa Pohjois-Karjalassa jo kymmenen vuotta.

– Martta on siellä aina vainun saanut, mutta vielä ei ole ajoitus ja syvyydet osuneet kohdalleen, Liukolampi kertoo.

Tryffeli elää symbioosissa isäntäpuu tammen juuristossa. Tryffelit muodostuvat alle kymmenen vuoden kuluttua puun juuriston alueelle.

– Tryffeli elää hyvin erilaisten puiden juuristoissa, Kirsi Saloniemi kertoo.

Tryffelisienikurssi järjestettiin marraskuussa Vanhankylänniemessä, koska Maarit Liukolammen ja Kirsi Saloniemen mukaan ympäristö on suomalaisille villitryffeleille otollinen.

Otollisen maaston analysoinnissa on taustalla järjestäjien opinnot ja Saloniemen vankka kokemus.

Martta varmisti emäntänsä Kirsin kanssa, että tryffeleitä tosiaan paikasta löytyy. Kysyntä Etelä-Suomessa on vuosien varrella lisääntynyt.

– Vanhankylänniemessä on speksien mukaan alue, missä villitryffeleitä voisi olla. Siellä on vanhaa puistoa ja hoidettuja alueita lomittain.

Tryffelit ovat yleensä suhteellisen pinnassa.

– Olemme vastuullisia kaivajia. Puut eivät kärsi. Tryffeleiden kaivaminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin. Pitää aina olla lupa maanomistajilta, Liukolampi huomauttaa.

Harjoitteet tehtiin Kirsi Saloniemen keräämillä harjoitustryffeleillä. Koronarajoitusten vuoksi osallistujamäärä rajattiin ja tilaisuus ulkoilutapahtumana voitiin järjestää turvallisesti.

Suurin Kirsi Saloniemen koirien kanssa löytämä yksittäinen suomalainen villitryffeli oli 32 gramman painoinen. Se löytyi tänä vuonna. Pienimmät voivat olla nuppineulan pään kokoisia ja silti koira ne vainuaa.

Yhdistys

Suomen tryffeliharrastajat ry aloittaa ensimmäisen kautensa vuoden 2021 alussa.

Mukaan tulee jäseniä eri puolilta Suomea.

Ennen yhdistyksen perustamista Kirsi Saloniemi ja Maarit Liukolampi pitivät kurssin Järvenpäässä. Perustajajäsenenä on myös Sari Törmälä.

Yhdistys on käynnistämässä lähiaikoina myös omia Facebook-sivuja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut