Padel: Hyvinkääläinen Ville Tuomi, 31, on todistamassa Suomen tuoreinta mailapelibuumia lajipiirin keskiössä.
– Buumi on Suomessa suurimmillaan juuri nyt, ja se kasvaa edelleen, toteaa hyvinkääläinen padelvalmentaja Ville Tuomi, Hyvinkäältä kotoisin oleva ja nykyisin Tampereella perheineen asusteleva yrittäjä.
Tuomi kulkee töissä Helsingin Vallilassa, jossa hän vetää padeltunteja. Töitä riittää, ja Tuomen työviikko täyttyykin usein jo kolmessa päivässä.
– Kentät ovat olleet tosi kovalla käytöllä, ja vetämäni kurssit ovat vielä enemmän täynnä. Kevään kursseille ei kaikki halukkaat enää mahdu – tai ainakaan ne, jotka haluavat käydä pelaamassa aamuisin tai iltaisin.
Valmennustöiden lisäksi Tuomi toimii Suomen Padelliiton kouluttajana.
Ennen padelkuvioitaan Tuomi toimi ammattilaisvalmentajana tenniksen parissa 12 vuotta, hetken myös Hyvinkäällä.
– Otin padelin mukaan ensin tenniksen oheen, pyhitin yhden päivän viikosta aina sille. Aika nopeasti päivä oli aivan täynnä, parhaimmillaan päivään mahtui 12 tuntia padelia.
Jokainen saa nopeasti padelissa jonkinlaista peliä aikaan.
Ville Tuomi
Kun vajaa kymmenen vuotta sitten Tuomi otti ensi askeleensa padelin saloihin, ei Suomesta löytynyt kuin pari lajiin soveltuvaa kenttää. Tänä päivänä kenttiä on jo yli 200, ensi vuonna karkeasti arvioiden taas ainakin sata enemmän.
– Padel palvelee eritasoisia pelaajia: entisiä mailapelaajia, kilpailuhenkisiä urheilijoita ja jopa niitä, jotka eivät ole välttämättä harrastaneet aiemmin mitään liikuntaa. Ei padelinkaan pelaaminen sitten korkeammalla tasolla lopulta helppoa ole, mutta jokainen saa nopeasti siinä jonkinlaista peliä aikaan, ja se varmasti innostaa, Tuomi arvelee syitä lajin suosion kasvuun.
– Kun itse aloitin, viihdyin padelin parissa heti tosi hyvin, koska siinä oli jotenkin sellainen leikkimielisyys aina mukana. Ja koen, että siinä on sitä edelleenkin, vaikka kilpailenkin nykyään tosissaan.
Tuomen kanssa samoilla linjoilla on myös hyvinkääläispelaaja Ari-Pekka Pykälä-aho, joka osallistui viime vuonna Espanjassa ikämiesten padelin EM-kisoihin.
– Padel on suhteellisen helppo laji aloittaa, ja se tuo ensikertalaisellekin heti onnistumisen tunteita. Helpompi laji se on aloittaa kuin vaikkapa tennis, viitisen vuotta sitten padelin löytänyt Pykälä-aho toteaa.
– Pelistä on tehty viihtyisä ja sosiaalinen tapahtuma, jossa musiikkikin voi soida taustalla.
Padelin suosion räjähdysmäinen nousu on alkanut näkyä Suomessa myös kilpatasolla. Elokuussa padelin SM-hopealle yltänyt Tuomi kokee, että vasta tänä vuonna turnauksessa sai vääntää tosissaan heti avauskierrokselta saakka.
– Pitkään mentiinkin niin, että kärjessä olivat aina samat nimet, toteaa Tuomi, joka saavutti viime vuonna uransa kolmannen Suomen mestaruutensa.
– Kyllä tässä on tarkoitus vielä rimpuilla mukana, 31-vuotias hyvinkääläinen jatkaa.
Tennistä ja squashia yhdistelevän mailapelin suurimmat tähdet tulevat Euroopan kentillä pääosin Espanjasta, Italiasta, Portugalista ja Ranskasta.
Lajin arvostetuin tapahtumakokonaisuus on useasta turnauksesta koostuva World Padel Tour, jossa ei vielä suomalaispelaajia ole nähty.
– Yhdessä vaiheessa unelmana oli osallistua Tourin karsintaan, ja nimen omaan niin ettei tarvitsisi hävetä omaa peliään, Tuomi paljastaa.
– Nyt yrityshommat vievät aikaa sen verran, että unelma on toistaiseksi jäänyt taustalle. Saattaa toki edelleen olla, että vielä jonain päivänä toteutan sen.
Ja jos ei Tuomi sitä tee, niin nykyisen padelbuumin siivittämänä sen tekee varmasti joku toinen.