Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Peruskoulunsa ensi keväänä päättävien nuorten on jo yllättävän pian mietittävä jatko-opintoja

Oppivelvollisuus laajenee ensi vuonna, mutta siihen liittyvä hakeutumisvelvoite alkaa jo parin päivän kuluttua.

Velvoite hakeutua ja jatkaa toisen asteen koulutuksessa vaikuttaa käytännössä ensin niihin nuoriin jotka ensi keväänä ovat perusopetuksen 9. luokalla. He ovat syntyneet pääosin vuonna 2005.

Oppivelvollisuuslaki tulee voimaan ensi elokuussa, mutta hakeutumisvelvoite on voimassa jo 1. tammikuuta 2021 lähtien, tiedottaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Jatkossa oppivelvollisuus päättyy, kun nuori täyttää 18 vuotta tai kun hän tätä ennen suorittaa toisen asteen tutkinnon eli ylioppilastutkinnon tai ammatillisen tutkinnon.

Ensi keväänä perusopetuksen päättävästä ikäluokasta alkaen oppivelvollisuuden laajentaminen koskee kaikkia perusopetuksesta toiselle asteelle siirtyviä nuoria.

Tasavallan presidentti vahvisti oppivelvollisuuslain ja siihen liittyvät muut lakimuutokset tänään keskiviikkona. Sen myötä toisen asteen opinnoista tulee maksuttomia laajennettuun oppivelvollisuuteen kuuluville nuorille.

Laajentamisella tavoitellaan koulutus- ja osaamistason nostamista kaikilla koulutusasteilla ja oppimiserojen kaventamista, tiedottaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Tarkoitus on myös kasvattaa koulutuksellista tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta ja lasten ja nuorten hyvinvointia.

Tavoitteena on, että jokainen nuori suorittaa toisen asteen tutkinnon.

Jos oppivelvollisuus on päättynyt ennen ensi vuoden alkua, henkilö ei tule oppivelvollisuuden laajentamisen piiriin.