Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äänestäminen mahdolliseksi varuskunnissa, vaatii Varusmiesliitto – "Voitaisiin toteuttaa kuten sairaaloissa ja vankiloissa"

Varusmiesliitto vaatii, että varusmiesten mahdollisuus käyttää äänioikeuttaan kaikissa Suomessa toimitettavissa vaaleissa turvataan tuomalla äänestysmahdollisuus varuskuntiin.

Nuorten heikko äänestysaktiivisuus huolettaa, sanoo Varusmiesliiton puheenjohtaja Atte Grönroos.

– Jos vaikka sotilaskoteihin saataisiin mahdollisuus äänestää ennakkoon, se olisi loistava juttu, Grönroos toteaa.

Tänään maanantaina eri varuskunnissa palvelukseen astuu yli 12 000 varusmiestä, joilla on tänä vuonna oikeus käyttää äänioikeuttaan kuntavaaleissa.

Viime kuntavaaleissa vain reilu kolmannes nuorista äänesti ja tämän vuoden vaalit ovat monille varusmiehille ensimmäiset, joissa heillä on mahdollisuus äänestää.

Grönroosin mukaan varusmiesten on tällä haavaa päätettävä, käyttävätkö he vähäistä vapaa-aikaansa hakeutumalla äänestämään ennakkoon tai äänestävätkö varsinaisena vaalipäivänä.

– Aika moni käyttää aikansa muuhun kuin äänestämiseen. Tässä olisi kansalaiskasvatuksen paikka, Grönroos sanoo.

Hän muistuttaa, että Varusmiesliitto otti tähän epäkohtaan kantaa isosti jo vuoden 2019 vaaleissa, mutta muutosta ei ole vieläkään saatu aikaan.

Korona on entisestään hankaloittanut tilannetta, sillä rajoitusten takia varusmiehet ovat nykyään keskimäärin useammin palveluksessa viikonloppuina. Vaalipäivänäkin varuskunnissa on siten väkeä entistä enemmän.

Jos varuskunnissa olisi äänestyspaikka tai siellä voisi äänestää ennakkoon, varusmiestoimikunnat voisivat Grönroosin mukaan levittää tietoa äänestämisestä varusmiehille ja nostaa näin äänestysaktiivisuutta.

– Äänestys varuskunnissa esimerkiksi sotilaskodeissa voitaisiin toteuttaa jo tällä hetkellä vankiloissa ja sairaaloissa käytössä olevin järjestelyin. On korkea aika mahdollistaa myös varusmiehille vaivaton äänestysmahdollisuus.

Grönroosin mukaan kaikki toimet joilla edistetään nuorten äänestysaktiivisuutta ovat enemmän kuin tarpeellisia.

– Korona-ajan aiheuttamat pidemmät kiinniolot eivät saa entisestään kasvattaa vaalipäivänä uurnien tavoittamattomissa olevien varusmiesten määrää, Varusmiesliiton puheenjohtaja tähdentää.

Varusmiesliitto aikoo viedä äänestysasiaa eteenpäin tapaamisissa päättäjien kanssa.

Kevään kuntavaalit ovat jo niin lähellä, että mahdolliset uudet järjestelyt eivät siihen enää ehdi.

Näin katsoi myös Yle Radio 1:n Ykkösaamussa vieraillut puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.). Hänen mukaansa äänestäminen varuskunnissa ei ole mahdollista kuntavaaleissa.

– Ajatus on hyvä ja asiaa on selvitetty. Mutta näyttää siltä, että se saattaa vaatia vaalilain uudistamista. Jos näin on, tulevat aikataulut vastaan, puolustusministeri Kaikkonen kommentoi Ylelle.