Muuntunut koronavirus on aiheuttanut tautia Suomessa – THL:lta tiukat ohjeet kaikille Britanniassa tai Etelä-Afrikassa matkustaneille

Koronaviruksen muuntunut muoto on aiheuttanut Suomessa tähän mennessä ainakin 17 koronavirustartuntaa, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Todetuista 17 tapauksesta 14 on todettu uusissa laboratoriotutkimuksissa ja 3 on raportoitu jo 28. joulukuuta. Kaikki uudet tapaukset on todettu joko Uudellamaalla tai Kymenlaaksossa.

Tartunnoista pääosa on peräisin Britannian-matkoilta aikavälillä 7.–20. joulukuuta.

Britanniasta tartunnan saaneet ovat myös tartuttaneet virusta eteenpäin: Viisi tartuntaa on todettu sairastuneiden perheenjäsenillä, jotka ovat olleet karanteenissa. 14 sairastuneiden kanssa asuvaa tai lähipiiriin kuuluvaa on todettu koronapositiiviseksi, mutta vielä ei ole tiedossa, onko kyse muuntuneesta viruksesta. Lisäksi osalle lähikontakteista on tehty koronavirustesti, jonka tulos on vielä valmistumatta.

Aiemmin Suomessa todetuista muuntuneen koronaviruksen aiheuttamista tartunnoista kaksi on ollut peräisin Britanniasta ja yksi Etelä-Afrikasta. Myös Norja, Ruotsi ja Tanska ovat raportoineet viime päivinä useista uusista muuntuneen koronaviruksen aiheuttamista tapauksista.

Uusi muuntunut virus voi tarttua ja levitä aiempaa nopeammin. Ei kuitenkaan ole näyttöä siitä, että muuntunut virus aiheuttaisi alkuperäistä virusta vakavampaa tautia tai että se sairastuttaisi koronan jo sairastaneita. Koronavirusrokotteen arvioidaan suojaavan myös muuntuneen viruskannan aiheuttamalta taudilta.

Matkustajalentoliikenne Britanniasta Suomeen on edelleen keskeytettynä 11. tammikuuta saakka. Näin päätti liikenne- ja viestintävirasto Traficom uudenvuodenaattona THL:n suosituksen mukaisesti.

THL suosittelee, että jokainen Britanniassa tai Etelä-Afrikassa 7. joulukuuta tai sen jälkeen oleskellut hakeutuu koronatestiin heti saapumisen jälkeen, vaikka olisi oireeton tai jo käynyt testissä.

Viranomaiset ohjaavat Suomeen Britanniasta tai Etelä-Afrikasta saapuvia rajanylityspaikoilla tehostetusti koronavirustestiin ja karanteeniin. Tavoitteena on tunnistaa kaikki virusmuunnoksen tautitapaukset ja tartunnalle altistuneet mahdollisimman nopeasti.

Altistuneiden täytyy noudattaa tiukasti karanteenimääräystä ja pysyä erillään muista ihmisistä 14 vuorokautta. Altistuneet tulee THL:n mukaan oireista riippumatta testata heti, kun altistuminen on havaittu ja uudelleen ennen karanteenin lopettamista.

Sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoiden tulee varmistaa, että henkilöt, joilla epäillään muuntuneen viruksen aiheuttamaa tartuntaa, tutkitaan ja ohjataan näytteenottoon välittömästi. Laboratorioiden tulee ohjata positiiviset näytteet viruskannan tarkempaan tutkimukseen THL:n ohjeiden mukaisesti.

Mainos: Helsingin kaupunki

Mainos: Helsingin kaupunki

50-luvun kerrostalo puolitti lämmityskulunsa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut